ΙΜΙΑ 1996: 23 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ “ΒΑΤΡΑΧΟΥ”! Ο «ΒΑΤΡΑΧΟΣ» ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΝ ΣΠΑΕΙ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΕΙΝΗ ΝΥΧΤΑ! ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

  Κοινοποίηση:
  1

  Οι δυο μέρες του Ιανουαρίου, από το 1996, έχουν μπει στις “μαύρες σελίδες” των ημερολογίων μας. Η ομώνυμη κρίση με τους Τούρκους έχει καταγραφεί στη μνήμη μας ως μία εθνική ήττα. Με 3 Αξιωματικούς μας νεκρούς…

  23 χρόνια μετά ένας άνθρωπος που βρέθηκε εκείνη τη νύχτα της 30ης προς 31η Ιανουαρίου στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Από εκεί είχε εικόνα για όσα γίνονταν στα Ίμια αλλά και πως διαχειρίζονταν την κρίση η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία. Ήταν η “σκιά” του Αρχηγού ΓΕΝ Γιάννη Στάγκα , ο βατραχάνθρωπος Τάσος Χατζαντώνης, που ήταν ο προσωπικός φρουρός του. Έζησε δίπλα του στο ΕΘΚΕΠΙΧ δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο τη δραματική κρίση.

  “Βατράχι” από τα καλύτερα είδε και άκουσε πολλά , κατάλαβε πολύ περισσότερα απ΄ όσα ανέφεραν οι συνάδελφοί του “από τον βράχο”, όπως λέει. Μιλά για το τι μπορούσαν να κάνουν εκείνη τη νύχτα με τρόπο συγκλονιστικό: “Θα έκαναν την επιχείρηση εκκαθάρισης των Τούρκων ακόμη κι αν είχαν μόνο πέτρες για να πολεμήσουν…”

  Αποκαλύπτει ότι “από τη 01.15 μετά τα μεσάνυχτα οι “βάτραχοι” ζήτησαν “πράσινο φως” για να κάνουν επιχείρηση…Τους είχαν δει τους Τούρκους”, λέει. Πότε έλαβαν απάντηση και μάλιστα αρνητική; Τρεις ώρες μετά…

  Μιλά για το τουρκικό ελικόπτερο που πέταξε πάνω από τα κεφάλια των συναδέλφων του. Ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Λυμπέρης είχε δώσει αρχικά εντολή να καταρριφθεί αν κάνει δεύτερη διέλευση. Άγνωστο γιατί , η διαταγή ανακλήθηκε.

  Περιγράφει την απόλυτη ψυχραιμία με την οποία αντιμετώπισε η στρατιωτική ηγεσία την κρίση. Όλοι ήταν έτοιμοι, εκτός από το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίαζε στη Βουλή κι όχι στο ΥΠΕΘΑ.

  Δείτε τη συνέντευξη του “βάτραχου” Τάσου Χατζαντώνη, που ακόμη περνά τη ζωή του στο βυθό.

  πηγή: militaire.gr

   

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  1 Comment

  Leave a Response