Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ: ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΜΕ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ – ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΧΕΙΜΩΝΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ

  Κοινοποίηση:
  ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

  Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε πως η κίνηση της Δύσης να επιβάλλει πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου από τη Ρωσία είναι μια κατάφωρη επέμβαση που αντιβαίνει στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου.

  Η Ρωσία, η δεύτερη χώρα παγκοσμίως στις εξαγωγές πετρελαίου, δεν θα πουλήσει πετρέλαιο που υπόκειται σε ένα δυτικό πλαφόν τιμής ακόμη κι αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή, δήλωσε σήμερα ο πιο στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ενέργεια.

  Η Ομάδα των Επτά (G7) και η Αυστραλία συμφώνησαν την Παρασκευή σε ένα ανώτατο όριο τιμής για το μεταφερόμενο διά θαλάσσης ρωσικό αργό στα 60 δολάρια το βαρέλι, αφού οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπέρασαν την αντίσταση που προέβαλε η Πολωνία.

  Η κίνηση της Δύσης είναι μια προσπάθεια να τιμωρήσει τον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

  Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε σήμερα πως η κίνηση της Δύσης είναι μια κατάφωρη επέμβαση που αντιβαίνει στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου και θα αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας προκαλώντας έλλειψη προσφοράς.

  “Εργαζόμαστε για μηχανισμούς που θα απαγορεύουν τη χρήση του εργαλείου ενός πλαφόν τιμής, ανεξάρτητα από το σε ποιο επίπεδο τίθεται, επειδή αυτή η παρέμβαση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την αγορά”, είπε ο Νόβακ, που είναι ο αξιωματούχος της ρωσικής κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για το πετρέλαιο, το αέριο, την ατομική ενέργεια και τον άνθρακα της χώρας.

  “Θα πουλήσουμε πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα μόνο σε εκείνες της χώρες που θα εργαστούν μαζί μας βάσει όρων αγοράς, ακόμη κι αν αναγκαστούμε να μειώσουμε λίγο την παραγωγή”, πρόσθεσε.

  Ο Νόβακ είπε πως το δυτικό πλαφόν θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή τις αγορές προϊόντων και να επηρεάσει και άλλες χώρες εκτός από τη Ρωσία.

  Δεν είναι σαφές ποια θα είναι, αν υπάρξει, η άμεση επίπτωση του δυτικού πλαφόν στις ροές ρωσικού πετρελαίου επειδή η εκπτωτική τιμή του Μπρεντ για τα ρωσικά μείγματα έχει διευρυνθεί ιδιαίτερα.

  Το μείγμα των Ουραλίων διαπραγματευόταν γύρω στα 61,3 δολάρια το βαρέλι – λίγο πάνω από ένα δολάριο πάνω από το πλαφόν. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Μπρεντ έκλεισαν στα 85,57 δολάρια την Παρασκευή.

  Η πώληση πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη είναι μία από τις κύριες πηγές ξένου συναλλάγματος για τη Ρωσία αφότου Σοβιετικοί γεωλόγοι ανακάλυψαν πετρέλαιο και αέριο στους βάλτους της Σιβηρίας τις δεκαετίες που ακολούθησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης δήλωσε στο Reuters πως το μέτρο ετοιμάστηκε για να απαγορεύσει στις ρωσικές εταιρίες και τους traders να αλληλεπιδρούν με χώρες και εταιρίες που καθοδηγούνται από το πλαφόν.

  Στην ουσία, ένα τέτοιο μέτρο θα απαγορεύσει την εξαγωγή πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων σε χώρες και εταιρίες που το εφαρμόζουν.

  Αφότου διέταξε στις 24 Φεβρουαρίου τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ο Πούτιν λέει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν έναν οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας με τις πιο αυστηρές κυρώσεις στη σύγχρονη ιστορία, προειδοποιώντας πως οι Δυτικοί θα αντιμετωπίσουν ενεργειακή κρίση.

  Τον Σεπτέμβριο ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι δεν μπορεί να αποκόψει τις ενεργειακές προμήθειες αν επιβληθούν πλαφόν τιμής, λέγοντας ότι η Ευρώπη θα “παγώσει” σαν την ουρά του λύκου, όπως λέει ένα γνωστό ρωσικό παραμύθι.

  Η Ρωσία μπορεί να έχει πρόσβαση σε αρκετά δεξαμενόπλοια προκειμένου να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της πέρα από την εμβέλεια ενός νέου πλαφόν τιμής της G7, δήλωσαν παράγοντες της βιομηχανίας και αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Reuters τον Οκτώβριο, υπογραμμίζοντας τα όρια του πιο φιλόδοξου σχεδίου μέχρι σήμερα να περικοπούν τα έσοδα της Μόσχας σε περίοδο πολέμου.

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  4 Σχόλια

  1. Το αποτελεσμα θα ειναι η Ευρωπη να παγωσει και οι πολιτες να πεινασουν.Ενω η Ρωσια θα πουλα κανονικα τα προίοντα της σε φιλες χωρες.

  2. Η Ελλάδα είναι μέσα στους G7 μόνο μαζικά με την Ευρώπη κλπ υπάρχει μεσα στα μέλη Ευρώπης ενώ Ιταλία Γαλλία Γερμανία είναι ξεχωριστά μέλη

  3. Θα τα κονομησουν η Κίνα κι η Ινδία.
   Οι βασικές χώρες των bricks
   Άλλοι έχουν το όνομα κι άλλοι έχουν την χάρη.
   Τι έγινε ο Άδωνις που δήλωνε ότι όποιος δε προσαρμοστεί και δεν αλλάξει καυστήρα σε πετρέλαιο θα πεθάνει;;
   Ο Μπουμπουκος τρώει με χρυσά κουτάλια παίρνει μίζες από παντού και μας κοροϊδεύει .
   Κι όποιος του πάει και λίγο κόντρα και μιλήσει για π.χ. για τη NOVARTIS τον απειλεί ότι θα του κάνει μήνυση.
   Καταχλωμος έλεγε ο Κασιδιάρης ότι ήταν όταν αποκαλύφθηκε η λίστα Λαγκάρντ.
   Ρωτούσε: γράφει τίποτα για μενα;;;
   Τώρα που εισχώρησε στο βαθέως κρατος της μασονικής Buildeberg δε φοβάται τίποτα
   Ρε σεις σκεφτείτε το. Δε πάμε κι εμείς να γραφτούμε;;
   Άμα κάνουμε καλές επικυψεις στα τέσσερα θα μας πάρουν και θα τα κονομησουμε όπως όλα αυτά τα βλαχαδερα όλων των κωμάτων

  4. Σκόπιμα το έκαναν για να αγοράζεται το πετρέλαιο από αλλού ακριβότερα. Η αύξηση στα καύσιμα θα επιφέρει υψηλότερη φορολογία στον πολίτη απομένως επιπλέον κέρδος στα κράτη. Αύξηση της χορηγίας δηλαδή προς τον κωμικό Ζελέ για εξοπλισμό.

  Comments are closed.