Η ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΠΑΝΤΟΥ! Ο ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΟΡΑΚΙΩΝ – ΖΗΛΕΥΕΙ ΣΑΝ ΑΛΛΟΣ ΝΕΡΩΝΑΣ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  Κοινοποίηση:
  mitsotakis-papandreou

  Η περιδίνηση στην οποία βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό η Ν.Δ. προκαλεί ολοένα εντονότερους προβληματισμούς για το μέλλον της ιστορικής Κεντροδεξιάς παράταξης στη χώρα μας.

  Καθώς μάλιστα τα αρνητικά σημάδια έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται, ενισχύονται και οι φόβοι ότι πλησιάζει η ώρα μηδέν…

  Στους έμπειρους παράγοντες της πολιτικής ζωής -και όχι φυσικά εκείνους που φορούν παρωπίδες ή λειτουργούν για ίδιον όφελος ως αυλοκόλακες της εξουσίας- η σημερινή κατάσταση θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το προ δεκαετίας σκηνικό. Οι αναλογίες είναι βεβαίως διαφορετικές, αλλά επισημαίνονται και ορισμένα κρίσιμα στοιχεία, που θα έπρεπε να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και -όπως λέγεται χαρακτηριστικά στα παρασκήνια- να σημάνουν συναγερμό.

  Μπορεί οι δημοσκοπήσεις -παρά την αισθητή κάμψη και κόπωση που καταγράφουν- να συντηρούν τη διάθεση πολιτικής ευδαιμονίας στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, αλλά στα χαμηλότερα επίπεδα -κυρίως σε εκείνους που παραμένουν σε επαφή με την κοινωνία και αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα- είναι διάχυτη η ανησυχία ότι η Ν.Δ. όπως πορεύεται κινδυνεύει να έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ μια διετία μετά την εκλογική νίκη του 2009 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να γίνει ένας «δεύτερος» Γιώργος Παπανδρέου…

  Το ΠΑΣΟΚ είχε ανέλθει στην εξουσία με ένα θριαμβευτικό ποσοστό σχεδόν 44% και συνέχισε να έχει ισχυρό προβάδισμα και ανοχή ακόμη και αφότου ο Γ. Παπανδρέου πήρε την απόφαση να οδηγήσει τη χώρα στα «σαγόνια» του ΔΝΤ και στην περιπέτεια του Μνημονίου. Το γεγονός ότι κέρδισε -έστω και εκβιαστικά- τις αυτοδιοικητικές εκλογές που ακολούθησαν στα τέλη του 2010 επηρέασε ακόμη περισσότερο την πολιτική μυωπία της ηγεσίας του, η οποία βαυκαλιζόταν ότι έχει την κοινωνία με το μέρος της, μη διστάζοντας να επιβάλει στη συνέχεια ακόμη πιο σκληρά μέτρα, να έχει πιο αλλοπρόσαλλη τακτική και να κουνάει ολοένα περισσότερο το δάκτυλο στους πολίτες, εφαρμόζοντας ένα πρώιμο δόγμα «ατομικής ευθύνης».

  Την ίδια περίοδο ο κ. Παπανδρέου, που ως πρωθυπουργός οραματιζόταν τον εαυτό του ως τον νέο εθνικό μεταρρυθμιστή, λειτουργούσε με τον δικό του πολιτικό αυτισμό και τη δική του ατζέντα. Ακόμη και η ηγετική ομάδα που τον περιέβαλε ήταν κατά κύριο λόγο «δοτά» πρόσωπα από τον περίγυρό του, χωρίς τη λαϊκή νομιμοποίηση και την απαιτούμενη πολιτική και κοινωνική εμπειρία και διαδρομή. Στο όνομα της ανανέωσης και της σύγκρουσης με το παρελθόν, αυτό που τελικά κατάφερε ήταν να επιβάλει μια «μονοπρόσωπη» διακυβέρνηση, η οποία σταδιακά τον απομάκρυνε από την εκλογική βάση της Κεντροαριστεράς.

  Ακόμη και στις αρχές του 2011 οι δημοσκοπήσεις (κάτι σαν σήμερα…) τροφοδοτούσαν τη στρεβλή εικόνα και έδειχναν το ΠΑΣΟΚ κυρίαρχο, το οποίο, έχοντας καβαλήσει το άρμα της αλαζονείας, είχε μπει σε τροχιά αυτοκαταστροφής, δίχως να υπάρχει κανείς να την αποτρέψει. Αντιθέτως άνοιξε και ο εσωκομματικός ασκός του Αιόλου, διαψεύδοντας πολύ γρήγορα όσους κομπορρημονούσαν ότι «τα μεγάλα ιστορικά κόμματα δεν διαλύονται τόσο εύκολα…»

  Έκτοτε το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και κυριάρχησε για δεκαετίες στις πολιτικές εξελίξεις βρίσκεται σε «τεχνητή αναπνοή», χωρίς να μπορεί να πείσει ξανά τις ευρύτερες μάζες ότι είναι αναγκαία η παρουσία του και ότι δεν έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο. Το οδυνηρό ερώτημα που -όσο και να το ξορκίζουν οι «νομοταγείς» νεοδημοκράτες- έχει τεθεί εκ των πραγμάτων στο τραπέζι είναι εάν ένας τέτοιος «αδιόρατος» -εκ πρώτης όψεως- κίνδυνος απειλεί σήμερα και τη Ν.Δ. υπό τον Κ. Μητσοτάκη.

  Υπάρχουν βεβαίως εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ιστορικά ο χώρος της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς έχει αποδειχθεί -με τις διάφορες κομματικές μορφές- ο πιο συμπαγής και στέρεος στη χώρα μας. Από την άλλη πλευρά, αυτό που ούτε οι δημοσκοπήσεις μπορούν να αποκρύψουν είναι ότι οι διεργασίες που συντελούνται στην κοινωνία αποδεικνύονται τεκτονικές και οι ανακατατάξεις -μετά τη μνημονιακή δεκαετία και την πανδημία του κορονοϊού- τείνουν να προσλάβουν ιστορικό χαρακτήρα. Ειδικά ο χώρος προς τα «δεξιά» της Ν.Δ. φαίνεται ότι ολοένα περισσότερο μεγαλώνει, σε σημείο που αρκετοί αναλυτές να εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο να μετατοπιστεί αισθητά το κέντρο βάρους πιθανότατα και από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

  Ο ίδιος Κ. Μητσοτάκης, που θυμίζει πολλά στον τρόπο του πολιτεύεσθαι τον Γ. Παπανδρέου, είναι φανερό άλλωστε ότι «ασφυκτιά» στον χώρο της Κεντροδεξιάς και το μοντέλο που έχει κατά νου είναι αμιγώς κεντρώο. Δεν το δείχνει μόνο με τις επιλογές των προσώπων -έστω κι αν χρησιμοποιεί για λόγους τακτικής κάποια δεξιά αναχώματα- αλλά και με τις πολιτικές που εφαρμόζει σε κρίσιμους τομείς είτε κοινωνικών είτε εθνικών θεμάτων. Ο τρόπος άσκησης της εξουσίας επίσης, όσο κι αν διαφημίζεται ως εφαρμογή του περίφημου επιτελικού κράτους, είναι κατά βάση συγκεντρωτικός και όλα καταλήγουν στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

  Αυτή τη στιγμή η Ν.Δ. πρώτη φορά στην ιστορία της δεν διαθέτει μια ενεργή ηγετική ομάδα, η οποία να έχει -όπως συνέβαινε επί τέσσερις δεκαετίες- και ρόλο άτυπης πολιτικής διεύθυνσης δίπλα στον εκάστοτε ηγέτη. Όλο αυτό ενισχύει και τα φαινόμενα αλαζονείας, που τείνουν να δημιουργήσουν συνθήκες παρακμής και προϊούσας σήψης εν μέσω πολλών αρνητικών συμπτωμάτων, που κάνουν το ποτήρι της κοινωνικής αγανάκτησης και του θυμού να ξεχειλίζει καθημερινά.

  «Να γίνει κάτι πριν γίνουμε κι εμείς ερείπια»
  Το αξιοπερίεργο, πάντως, είναι ότι και τα σημερινά ιστορικά στελέχη της Ν.Δ. έχουν επιλέξει τη σιωπή και την αυτοπεριθωριοποίηση. Στο παρασκήνιο η κινητικότητα όμως είναι έντονη και, κυρίως, στα μεσαία κλιμάκια, όπου κυριαρχεί η αγωνία της «επόμενης ημέρας».

  Έως τώρα η κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη και οι 158 έδρες της αυτοδυναμίας δεν άφηναν εκ των πραγμάτων πολλά περιθώρια, αφού η οποιαδήποτε κίνηση κινδύνευε να συκοφαντηθεί και ως υπονομευτική.

  Όλοι αναγνωρίζουν ωστόσο ότι η συγκυρία είναι πλέον οριακή, γι’ αυτό στις εσωτερικές συζητήσεις τα ερωτήματα έχουν πλέον υπαρξιακό χαρακτήρα για τη Ν.Δ. και περιστρέφονται γύρω από την ανάγκη «να γίνει κάτι πριν γίνουμε ως παράταξη κι εμείς ερείπια».

  Οι αγωνίες και οι προβληματισμοί αυτοί δεν φαίνεται όμως να συνεπάγονται -τουλάχιστον στο ορατό μέλλον- και ανάληψη πρωτοβουλιών…

   

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  34 Σχόλια

  1. Αναρωτιέμαι, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που θεωρούν την ΝΔ κόμμα και μεγάλη Δεξιά παράταξη ; Το μυαλό τους και μιά λίρα.
   Η ΝΔ έχει ήδη διαλυθεί εδώ και καιρό σε συνιστώσες. Ο Κούλης είναι ο τελευταίος ηγέτης αυτού του εξαμβλώματος που κατάντησε να είναι η ΝΔ.
   Να διαλυθεί και να πάνε στα τσακίδια και όλοι οι προδότες της Δεξιάς που καμώνονται τους βουλευτές της ΝΔ βοηθώντας στην τελειωτική διάλυση της Ελλάδος και πιθανώς και σε νέα υποδούλωση και στους Τούρκους. Στους Γερμανούς μας έχουν ήδη υποδουλώσει σε αγαθή συνεργασία, Πασόκ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

  2. Ο ηλίθιος και ο πανηλίθιος. Νο ( 3 )
   Σύντομα και στους κινηματογράφους
   Μην το χάσετε.

   1. Το ποιο σωστό αυτό είναι ένα να βγουν 3 εκατομμύρια κόσμος για διαδήλωση κ να τους αρχίσει στα γιουρουσια με πέτρες κ καδρονια για να γιορτάσουμε πραγματικά την επανάσταση με αρματολικη κ κλεφτικα Τραγούδια…

  3. Ο georg ζητούσε από παιδάκια στο offenbach συνδρομή Γιατί τα βγάζει δύσκολα … τα λεφτά της familias στην Ελβετία 800 δις. Ευρώ… Δεν θέλει να τα ξοδέψει… δες λίστα λανγκαρτ … θέλει να βάλει το χέρι στο μέλι της Ελλάδας.

  4. Αν δείξουμε τήν φωτογραφία σέ κάποιον πού δέν τούς ξέρει καί τόν ρωτήσουμε νά μάς πει τί επάγγελμα έχουν θά μάς απαντήσει πιθανώς τζογαδόροι,κιβδηλοποιοί,τρόφιμοι τρελάδικου,ή έχουν επιχείρηση πού αδιάζει βόθρους,νεκροθάφτες ή κατι παρόμοιο.Αν τούς πούμε ότι ό ένας αριστερά ήταν πρωθυπουργός τής Ελλάδας καί ό δεξιά είναι τώρα θυμώσουν τά γιά κακόγουστα αστεία μας.
   Γιάννης Λάκων

  5. Η μεγαλύτερη εμποροπανηγυρη όλων των εποχών θα είναι η παρέλαση την 25 Μαρτίου θα γελάσει όλη η Ελλάδα… 200 χρόνια από την απελευθέρωση 😂 😂 του Ελληνικού λαού 😂 😂 θα κατουρηθουμε στα γέλια!!!! 😂

  6. Aυτα τα σκουληκια δεν πρεπει να τα αφησουν οι ελληνες να ξεφυγουν……. Οχι οπως επι Παπαδουλου που τους εστειλε διακοπες στα σαλε της Ελβετιας ολο το Μητσοτακεικο………ενω θα πρεπε να τους τιμωρησει για τα τοτε εγκληματα τους παραδειγματικα…….

  7. ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΦΑΜΗΛΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΟΛΟΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΤΑΝ ΚΑΠΠΟΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ…………

  8. Δεν επεσε απο ποδηλατο.Απο πατινι επεσε!Απλως το απεκρυψαν για ευνοητους λογους.

  9. Ο ξεφτίλας δεν καταδίκασε την βεβηλη χυδαία πράξη των π@υστηδων να γελοιοποιησουν το ποιο ιερό μας σύμβολο, την σημαία της επανάστασης του 21. Τόσο π@υσταρα είναι.

  10. Άσε 25 Μαρτίου τα σχόλια ελεύθερα να δεις τι μπινελικι έχει να πέσει.. Αίσχος κ ντροπή όσων παρελάσουν μπροστά από αυτά τα καθαρματα… Θα είναι ξεφτίλας οποίος κάνει παρέλαση μπροστά στους αντί να τους κάνει γιουρουσι με κανένα καλασνικοφ…

  11. Ο Μητσοτάκης και η τωρινή ΝΔ θα έχουν χειρότερη πολιτική τύχη από τον ΓΑΠ και το παλιό ΠΑΣΟΚ. Τετέλεσται.

  12. Η οικογένεια Μητσοτάκη είναι επικίνδυνα δικτυωμενη, έχουν τους πιο διεφθαρμένους ισχυρούς ανθρώπους της χώρας. Ένας άνθρωπος τους πήγε κόντρα και είδαμε τι έγινε, αμολησαν τα σκυλιά να τον φάνε. Τον μπάτσο 2 κλωτσιές τον ρίξανε και αμέσως τους βρηκαν τους δράστες. Τον Χίο τον πυροβόλησαν με όπλα και δεν ασχολήθηκε κανένας, ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ?

  13. Από ένα μακακα που πεφτη από το ποδήλατο και κάθεται 7 μέρες εντατική, και από ένα μπασταρδο κερατά που πας ρε Ελλαδιτσαμου

   1. Για ρουσφετια ψηφιζαν. Σαπιο συστημα και σαπια λογικη τι να πει κανεις

  14. Ζητηστε ψηφο απο τους λοατκι και τους λαθρεμεταναστες. Απο εμας τους ελληνες πολιτες φανταζεστε τι θα παρετε τωρα που ανοιξατε και το τζαμι και ειστε υπερ της συμφωνιας των πρεσπων. Μας καταστρεψατε αλλα δεν θα βρειτε ουτε την ψηφο σας. Και δεν ψηφιζει και η μπιλντεμπεργκ ουτε οι μκο, μπας και παιρνατε καμια ψηφο απο εκει. Τελειωσατε.

  15. τα κόμματα όπως και τις επιχειρήσεις δεν τα διαλύουν οι υπάλληλοι-εργαζόμενοι αλλά τα αφεντικά που είναι φυτευτοί και δεν έχουν μυρωδιά της πραγματικότητας

  16. Δε θα αντέξουμε αλλά δύο χρόνια με αυτόν στην εξουσία. Βοηθήστε μας να προστατευτουμε από τον σχιζοφρενή δολοφόνο με τις βελόνες που ονομάζεται Κούλα. Φτανει. Πώς μπορούμε να τον ρίξουμε από την εξουσία;

  17. Ο/Η .....ακου ρε πουστη μου '''ηγητορες''' του ελληνικου κρατους..... λέει:

   ….εκτος ολων των αλλων αρνητικων που ”’διαθετουν”’ και τα δυο διποδα αυτα ΕΧΟΥΝ και φατσες για κωμικα κομιγκς ακομη δε και για καραγκιοζ μπερντε διαλογους.

  18. Μια κοινωνια σκανδαλων, διεφθαρμενων, μαφιοζων και απατριδων διαλεγει τους ομοιους πολιτικους. Η Ελλαδα για να επιβιωσει θα πρεπει να κανει το δικο της ρεσετ(reset) να εκλεξει πατριωτικα μικρα και αδεκαστα κομματα για να εκδιωξουν την σαπιλα που εχει επικρατησει στην χωρα των ονειρων του Χατζηδακη.Οι δικαστες δεν μπορουν να κανουν την δουλεια τους οταν επικρατουν ανθρωποι οι οποιοι το μονο που σκεφτονται στην πολιτικη ειναι η καλοπεραση στα χιονοδρομια, Οι απογονοι των ολιγων που ξεσηκωθηκαν το 1821 εχουν υποχρεωση να ξεσηκωθουν εναντιον αυτου του παραλημενου και σαθρου συστηματος. Τιποτα δεν λειτουργει σωστα. Νοσοκομεια, συγκοινωνιες, τραπεζες και διοικηση ειναι στα χερια αθλιων γραφειοκρατων. Το Συνταγμα του ψευτορωμεικου καταπατημενο απο τον εκαστοτε Καισαρα που διαλεγει η Ευρωπη για να μας εξουσιαζει. Τυποι ειδους Μπακογιανναιων, Μητσοτακαιων, Παπανδραιων εβαλαν την ταφοπλακα στην οικονομια μας. Φτου σας αχρηστοι πολιτικοι και φτου σας ραγιαδες που θα γιορτασετε 200 χρονια “ελευθεριας” με τισ μασκες σας του καρναβαλιου. οσο για την ηγεσια του κληρου και τους παπαδες πολυ υπαρχουν ηρωες αλλα υπαρχουν και τσιρακια των προαναφερθεντων διεφθαρμενων πολιτικων και συστηματος. Ο Θεος και η Παναγια να μας λυπηθει

  19. Μόλις είδα τη φωτό έριξα βρισιμο μέχρι να ηρεμήσω πέρασε αρκετή ώρα και έτσι δεν χρειάζεται να κατεβω στους δρόμους-πλατειες να διαμαρτυρηθώ.Να είστε καλά όλοι εκεί στο μακελειό.

  Leave a Response