Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ: ΟΙ ΗΜΕΤΕΡΟΙ ΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟΥ ΠΟΥ ΘΗΣΑΥΡΙZOYN ΜΕ ΞΕΝΑ @@, Η ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΙΟΣΙΔΕΡΑ ΠΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΔΩΝΙΣ! ΕΚΤΟΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΛΑ! ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΗΔΕΝ! ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΣΕ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ!

  Κοινοποίηση:
  ΕΛΛΗΝΙΚΟ

  Τα πρώτα «σύννεφα» έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους πάνω από την επένδυση της Lamda Development, για την ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Οι ανατιμήσεις των υλικών, η απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού και οι «παιδικές ασθένειες» της ίδιας της Lamda, στην προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να ενισχύσει τις δομές της και το προσωπικό που απασχολεί, αποτελούν μέρος των προκλήσεων που έχει κληθεί να διαχειριστεί η διοίκηση τους τελευταίους μήνες. Στόχος είναι να μην περιοριστεί η κερδοφορία του έργου και ασφαλώς να μην εκτροχιαστεί το χρονοδιάγραμμα.

  «Το πενταετές πλάνο που ανακοινώσαμε το καλοκαίρι του 2021, αναφορικά με την ολοκλήρωση των έργων της πρώτης φάσης της επένδυσης στο Ελληνικό, παραμένει ως έχει. Στόχος μας είναι να παραδώσουμε προς χρήση τα εν λόγω έργα έως τις αρχές του 2026. Αναφέρομαι στο παραλιακό μέτωπο, που περιλαμβάνει τον πύργο κατοικιών Riviera Galleria, ένα ακόμα κτίριο διαμερισμάτων και το εμπορικό κέντρο Riviera Galleria, τα έργα υποδομής, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ένα σημαντικό ποσοστό του πάρκου αναψυχής και το εμπορικό κέντρο Vouliagmenis Mall Complex. Επίσης, θα έχει διαμορφωθεί και το σύνολο της παραλίας, στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development. Σύμφωνα με τον ίδιο, πράγματι ο στόχος που έχει τεθεί είναι πολύ φιλόδοξος τόσο χρονικά, όσο και τεχνικά. Επίσης, γεννά σημαντικές προκλήσεις και για την ίδια την εταιρεία, αλλά και για τους κατασκευαστές, δεδομένου του συνολικού όγκου των κατασκευαστικών έργων που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο.

  «Εχουν έρθει εις γνώσιν μας τα παράπονα των κατασκευαστικών εταιρειών για τις καθυστερήσεις στην ανάθεση ορισμένων συμβάσεων. Εχουν δίκιο σε ορισμένα πράγματα. Για παράδειγμα, στο έργο για τις αθλητικές εγκαταστάσεις έχει υπάρξει χρονοτριβή, διότι θέλαμε να διαπραγματευτούμε με την κυβέρνηση και άλλους φορείς την κατασκευή κάποιων εξ αυτών, σε άλλα σημεία της πόλης, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερο ανταποδοτικό όφελος για την κοινωνία», τονίζει ο κ. Αθανασίου. Συμπληρώνει δε ότι «μαζί με τα έργα, φτιάχνουμε και την ίδια τη Lamda. Στο πλαίσιο αυτό, περάσαμε τις παιδικές μας ασθένειες. Πιστεύω ότι η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται, και από το νέο έτος και οι δικοί μας ρυθμοί θα επιταχυνθούν σημαντικά». Κατά τον ίδιο, το επόμενο διάστημα θα ζητηθούν βελτιωτικές προσφορές για το έργο του εμπορικού κέντρου Vouliagmenis Mall Complex, με στόχο το πολύ μέχρι τις αρχές Μαΐου να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος.

  Οσον αφορά το ζήτημα της χρηματοδότησης, παρότι αυτή έχει εξασφαλιστεί για την πρώτη πενταετία, για όλο το 2023, η Lamda δεν πρόκειται να κάνει χρήση της ανοικτής πιστωτικής γραμμής, ύψους 1,16 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, θα αυξηθεί το μερίδιο των εσόδων από τις προπωλήσεις των κατοικιών, στο συνολικό μείγμα της χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Lamda Development, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από μερικές, μέχρι σήμερα τα συνολικά έσοδα από τις τρεις οικιστικές αναπτύξεις στην παραλιακή ζώνη υπολογίζονται σε 1,1 δισ. ευρώ.

  Η εταιρεία αναφέρει ότι έχουν υπογραφεί συμβόλαια για τα 127 διαμερίσματα του Riviera Tower, δηλαδή για το 75% του συνόλου των διαμερισμάτων και έχει εισπραχθεί ήδη το 20% του τιμήματος, ενώ για το υπόλοιπα έχουν κατατεθεί προκαταβολές και τα συμβόλαια αναμένεται να υπογραφούν εντός του δεύτερου τριμήνου του 2023. Για τις 28 βίλες πολυτελείας (The Cove Villas) έχουν κατατεθεί προκαταβολές για το 90% των οικοπέδων, ενώ έχουν υπογραφεί συμβόλαια για 17 εξ αυτών και έχει εισπραχθεί το 50% του τιμήματος.

  Ο πύργος κατοικιών

  Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν και οι διαμαρτυρίες από κάποιους εκ των αγοραστών των διαμερισμάτων στον πύργο κατοικιών Riviera Tower. Τα βασικότερα παράπονα αφορούν τα επιμέρους χαρακτηριστικά των ακινήτων και σχεδιαστικές επιλογές. Σημειωτέον ότι μετά την ολοκλήρωση των πωλήσεων και τη διαμόρφωση μεγαλύτερων και λιγότερων σε αριθμό διαμερισμάτων, η μέση τιμή/τ.μ. διαμορφώνεται πλέον πέριξ των 14.000 – 15.000 ευρώ/τ.μ.

  Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των μελλοντικών ιδιοκτητών, όπου κάποιοι εξ αυτών δεν έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ δύο επιλογών φινιρίσματος (τελική επιλογή υλικών κτλ.), τη βασική και την πολυτελή, με την αντίστοιχη διαφορά στο κόστος. Οσοι είχαν επιλέξει αρχικά τη βασική, απογοητεύτηκαν από τη χαμηλή της ποιότητα και την αναβάθμισαν –εκόντες, άκοντες– στην πολυτελή, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, το διαμέρισμά τους δεν θα είχε ιδιαίτερη διαφορά από μια τυπική κατασκευή σε άλλες περιοχές της πόλης.

   

  «Αν έβλεπε κανείς την ποιότητα της βασικής επιλογής, θα νόμιζε ότι πρόκειται για μια κατοικία μικρομεσαίας τάξης, τη στιγμή που το κόστος αγοράς είναι τέσσερις-πέντε φορές υψηλότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος ενός εκ των μελλοντικών ιδιοκτητών.

  Πειραιώς και Eurobank δεν μετακομίζουν στην περιοχή
  Σε ανασχεδιασμό θα πρέπει να προχωρήσει η Lamda Development όσον αφορά την αξιοποίηση περίπου 80.000 τ.μ. γραφείων που επρόκειτο να αποκτηθούν από τις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank για να στεγάσουν εκεί το σύνολο των υπηρεσιών τους. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν αρμόδιες πηγές, τα γραφεία αυτά θα χρειαστεί να βρουν νέους χρήστες, εκτός σημαντικού απροόπτου, καθώς αμφότερες οι τράπεζες δεν αναμένεται να προχωρήσουν στην υλοποίηση των αρχικών μνημονίων συναντίληψης που είχαν υπογράψει με τη διοίκηση της Lamda Development.

  Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι αυτήν την περίοδο γίνονται συζητήσεις μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών και της Lamda, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα συνεργασίας. Για παράδειγμα, η Τράπεζα Πειραιώς συζητάει το ενδεχόμενο να επενδύσει στο σύνολο του ακινήτου του Vouliagmenis Mall Complex και όχι αποκλειστικά στους χώρους γραφείων (περίπου 30.000 τ.μ.) που θα περιλαμβάνει το εν λόγω κτίριο.

  Σύμφωνα με την πρόταση που διαπραγματεύονται οι δύο πλευρές, η Τρ. Πειραιώς θα αποκτήσει μερίδιο στο σύνολο του κτιρίου των 130.000 τ.μ. καθαρής εκμισθώσιμης επιφάνειας, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να έχει έσοδα από τα μισθώματα τόσο των καταστημάτων όσο και των γραφείων. Ουσιαστικά δηλαδή θα έχει ρόλο παθητικού επενδυτή, σε συνεργασία με τη Lamda, και όχι αγοραστή – χρήστη, όπως μέχρι πρότινος. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το MOU που είχε υπογραφεί, η Τράπεζα Πειραιώς επρόκειτο να αγοράσει αντί ποσού 120 εκατ. ευρώ χώρους γραφείων της τάξεως των 40.000 τ.μ. (μεικτή επιφάνεια). Τα εν λόγω γραφεία επρόκειτο να στεγάσουν το σύνολο των υπηρεσιών της τράπεζας, που σήμερα φιλοξενούνται σε 18 ακίνητα στην Αττική.

  «Δεύτερες σκέψεις» υπάρχουν και στις τάξεις της Eurobank, η οποία είχε επίσης υπογράψει MOU για την αγορά γραφείων σε έτερο κτίριο (πύργος γραφείων) που θα κατασκευαζόταν στο Ελληνικό. Αυτήν την περίοδο οι δύο πλευρές αναζητούν ένα διαφορετικό μοντέλο συνεργασίας. Αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Lamda θα προσθέσει τα περίπου 40.000 τ.μ. γραφείων που θα αποκτούσε η Eurobank σε ένα επενδυτικό όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που ήδη σχεδιάζεται. Αυτό θα περιλαμβάνει περίπου 100.000 τ.μ. γραφειακών χώρων (ή 140.000 τ.μ. αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τράπεζα) που πρόκειται να κατασκευαστούν στο Ελληνικό. Για το 70% του οχήματος αυτού θα αναζητηθεί επενδυτής (το υπόλοιπο 30% θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της ίδιας της Lamda).

  Αλλες συμφωνίες της Lamda Development όμως προχωρούν χωρίς εμπόδια. Για παράδειγμα, η επένδυση της ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου στο παραλιακό μέτωπο ωριμάζει αδειοδοτικά και αναμένεται να υλοποιηθεί. Το ίδιο ισχύει και με την επένδυση που δρομολογεί η Orilina Properties του κ. Τρύφωνα Νάτση, που δρομολογεί την ανάπτυξη ενός οικιστικού συγκροτήματος και ενός όμορου ακινήτου που θα φιλοξενεί χώρους εστίασης, αναψυχής, ευεξίας και εκδηλώσεων. Η συνολική επιφάνεια υπολογίζεται σε περίπου 6.000 τ.μ.

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  14 Σχόλια

  1. Άντε γ@μησου Σπύροοοοο !!! Κλέφτη – Ψεύτηηηηη !! Άντε να χαθείς καλαθομ@υνι σιχαμενο..!!!
   Ουστ αδιευκρίνιστε κοπριτη..Ωξω ρεεεεεε…Ωξω..

  2. Oταν κι’ εγώ, πάλαι ποτέ, σύχναζα στις συνάξεις που διοργάνωνε, ο άγνωστος τότε Αδωνις,επί της Στουρνάρη, ρώτησα κάποιο κύριο Ακαδημαικός(γαρ), τη γνώμη του για τον Αδωνι. Η απάντησή του; Καλό παιδί μωρέ, αλλά πολύ παραδόπιστος. Πόσο δίκιο είχε.

  3. το ελληνικο θα μπορουσε να γινει μια σωστη πιστα φορμουλα να εχει και η ελλαδα αλλα θα παρει εκατο χρονια για να γινει με τους μιζαδορους που θα μαλωνουνε για μοιρασια

  4. Μονο για κλεψιες ακους σε αυτο το παρακρατος.

  5. Το μυρίστηκε νωρίς η Μαριάννα και την έκανε, έχουν φορτώσει δάνεια τραπεζικά, δάνεια ομολογιακά και κάργα προκαταβολές για κατοικίες.
   Στο τέλος κάποιοι θα πάρουν τα αρχίδια μου αλλά δεν είναι να τους λυπόμαστε, λαμόγια, απατεώνες και κάθε λογής κατακάθια αγοράζουν με μαύρο χρήμα εκεί κάτω, παίζουν το έργο ο κλέψας του κλέψαντος.
   Παρακαλώ να ετοιμάζεται ο πρόεδρος και να επιστρατεύει ένα τάγμα εισαγγελείς μιας και έχει τις κατάλληλες γνωριμίες.

  6. Αν μετατρέψουν το ελληνικό σε μικρό Μονακό όπως σχεδιάζουν δεν θα προλάβουν να το χαρούν. Σεισμός δέκα βαθμών ρίχτερ θα το ισοπεδώσει.

  7. Η μεγαλύτερη επένδυση στο Μονακό της Αττικής. Και κλάμα οι ζαίοι..

   1. Εσείς οι αλλογενείς θα εξαφανιστείτε.
    Άντε ρε Αβραάμ που υπογράφεις ως Πελασγός.
    Το Μονακό έδρα διεθνών εγκληματιών θα εξαφανισθεί από τον χάρτη μαζί με τους Γκριμάλντι.

  8. 14.000 χιλιαδες το τ.μ ; Ποιοι απατεωνες νταβατζηδες θα κατοικουν εκει; Σιγα μην προσεγγιζει ο κοσμος για βολτα που τα πουλατε αυτα ρε κτηνη; Διωξατε τον εγκλεστον που θα το ειχε κανει πιστα κουκλι,παρκο αληθινο και με εσοδα κιολας για την Ελλαδα, τωρα σε μια περιοχη φιλετο που σας χαριστηκε θα κανετε περιουσιες για σας και τα κωλοπαιδια σας για δεκα ζωες. Ουστ

  9. Lamda development! Ειναι να σε πιανει η κοιλια σου απο τα γελια! Οπως μοσχοπουλησε ο Λατσης σε funds τη Eurobank την ιδια καταληξη θαχει κι συτο το δοσιλογο αμερικλανικο παρακλαδι! Αδωνι ετοιμασε τα….μαχαιροπηρουνα! Τελευταιο γευμα πριν απο..το επομενο σου επαγγελμα να πουλας…. καλαθια με καραγκιοζηδες στη λαικη!

  10. για το ελληνικο λετε και μπραβο αλλα για τις εκτασεις και τα χρηματα που δινει το κρατος για να φτιαχνουν γηπεδα οι κωλοπαε κουβεντα

  11. Αντι να γινει ενα τεραστιο δημοσιο παρκο που θα το απολαμβαναν ολοι οι πολιτες, θα γινει μπετον με κατοικιες, πολυκαταστηματα, καζινο. Θα φανε ολοι. Η ιδεα για την πωληση και ιδιωτικοποιηση ανηκε στον Λαλιωτη. Οταν ηταν υπουργος. Μεχρι και η Μερκελ ειχε ενδιαφερον για το Ελληνικο, λετε να της ειχαν ταξει κανενα διαμερισμα ή μετοχες; Η βρωμα της βρωμας σε δημοσια γη.

  12. …..Ο ΚΛΕΨΑΣ…ΤΟΥ ΚΛΕΨΑΝΤΟΣ!!!…ΔΗΘΕΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΙ ΜΕ ΠΑΝΙ!!!….ΠΑΛΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΛΑΛΙΩΤΗΔΕΣ ΘΑ ΤΑ ΦΑΝΕ……….ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΛΕΝΕ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ!!…..

  13. Άσε το Ελληνικό που το πουλήσατε τζάμπα παρέα με τους συριζαίους όπως τα τρένα. Δεν έχει γίνει τίποτα. Πήγαινε στο τζαμί που το φτιάξατε. Το τζαμί ολοκληρώσατε, όχι το Ελληνικό. Και αντί των αρχαιοελληνικών βιβλίων που μας πούλαγες παλιά, όταν σε πιστεύαμε που μας μίλαγες για Ελλάδα, για δες μήπως μπορείς να πουλάς το κοράνι στο τζαμί! Και πες τους ότι άλλαξες γνώμη και δεν είναι κίνδυνος το ισλάμ που μας έλεγες παλιά! Πάρε και το κεερφα των μεταναστών που τους ανοίξατε το τζαμί να σας αποθεώσει!

  Comments are closed.