ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ! ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΕΚΡΗΞΗ ΩΣ 170% ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ – ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΙΑΝΟΗΤΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ – ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΟΙ “ΑΡΙΣΤΟΙ”;

  Κοινοποίηση:
  ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΔΕΗ

  Οι καταγγελίες για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εκτοξευθεί το τελευταίο τρίμηνο. Από την επεξεργασία των λογαριασμών που έλαβε η ΕΚΠΟΙΖΩ, διαπιστώνει αυξήσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού από 30% – 170%!

  «Αποτέλεσμα είναι να αιφνιδιάζονται οι καταναλωτές, καθώς δεν ενημερώνονται για τον τρόπο υπολογισμού, δεν παρέχονται εξηγήσεις, δεν υπάρχει αιτιολόγηση και σαφώς υπάρχει αδιαφάνεια, η οποία θέτει και ζητήματα νομιμότητας ως προς μέρος του ύψους αυτού».

  Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΚΠΟΙΖΩ, υπό την αιγίδα της ΡΑΕ, με θέμα «Τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας και προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών».

  Την ημερίδα άνοιξε η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, με σύντομη ομιλία για τα προβλήματα των καταναλωτών και τις προτάσεις που έχουν γίνει προς τις αρμόδιες αρχές. Την ημερίδα χαιρέτισε, μεταξύ άλλων η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

  Στο ζήτημα της αδιαφάνειας, συγκεκριμένα, αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ.

  «Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει θέσει, ιδίως την τελευταία τετραετία, στις κεφαλαιώδεις προτεραιότητές της την προστασία των καταναλωτών ενέργειας, δεδομένου ότι η ενέργεια, ως κοινωνικό αγαθό και καθολική υπηρεσία, θα πρέπει να είναι προσιτή, προσβάσιμη, αδιάλειπτη σε όλους τους καταναλωτές», όπως τόνισε.
  Κεντρικοί άξονες των δράσεων της ΕΚΠΟΙΖΩ, όπως τους περιέγραψε η πρόεδρος της Ένωσης, είναι:

  – Η πληροφόρηση και εκπαίδευση των καταναλωτών στον τομέα της ενέργειας, σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά, τον τρόπο λειτουργίας, τις προσφερόμενες υπηρεσίες, τις απαιτήσεις διαφάνειας που αυτές θα πρέπει να εκπληρώνουν, τα δικαιώματά τους. Διότι μόνο τότε θα είναι σε θέση να συμμετέχουν, κατά το δυνατόν ενεργά, στις εξελίξεις της αγοράς, να απολαμβάνουν τα οφέλη από τις σύγχρονες προκλήσεις (ενεργειακές κοινότητες, πράσινη ενέργεια, εξοικονόμηση ενέργειας κ.λπ.) και να προστατεύουν τα συμφέροντά τους,

  – Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και η αντιμετώπιση των αθέμιτων, καταχρηστικών ή άλλων παράνομων πρακτικών, που θίγουν τα συμφέροντα των καταναλωτών, τόσο με δράσεις και προσφυγές που αναπτύσσει, όσο και με τις προτάσεις της προς τις εποπτικές αρχές.

  Στη συνέχεια, η κυρία Καλαποθαράκου αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της ΕΚΠΟΙΖΩ από την καθημερινή ενασχόλησή της με τα θέματα αυτά. Όπως είπε:

  Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των καταναλωτών.
  Η αγορά εμφανίζει σοβαρές δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις που πλήττουν τελικά όλους τους χρήστες της, τόσο τους καταναλωτές, όσο και τις επιχειρήσεις.
  Η προώθηση των υπηρεσιών γίνεται συχνά με εμπορικές πρακτικές, που δημιουργούν ανακριβείς και παραπλανητικές εντυπώσεις και συγκαλύπτουν ή αποσιωπούν κρίσιμα για την απόφαση του καταναλωτή στοιχεία.
  Οι συμβάσεις εμπεριέχουν αδιαφανείς και άνισους όρους.
  «Γι’ αυτό, δεν είναι τυχαίο», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, «ότι οι καταγγελίες των καταναλωτών για θέματα ενέργειας, από την 6η θέση που κατείχαν στον πίνακα των καταγγελιών το 2017, έχουν αναρριχηθεί πλέον στη 2η θέση και, από ό,τι διαφαίνεται από την κλιμακούμενη δυναμική που έχει αναπτυχθεί, είναι ζήτημα χρόνου να καταλάβουν και την πρώτη».

  Επιγραμματικά «και μόνο ενδεικτικά», όπως είπε, επισημάνθηκαν στην ΕΚΠΟΙΖΩ τα ακόλουθα προβλήματα:

  Τα τιμολόγια των διαφόρων προγραμμάτων που προσφέρουν οι προμηθευτές εμφανίζουν πολυπλοκότητα που, κατά την κρίση μας, δεν δικαιολογείται από εμπορικές ανάγκες των προμηθευτών και καταλήγουν απλά και μόνο να δυσχεραίνουν την κατανόησή τους από τους καταναλωτές.
  Ο καταναλωτής δεν λαμβάνει ενημέρωση σχετικά με τις δυσμενείς συνέπειες που μπορεί να έχει το πρόγραμμα, ιδίως σχετικά με τις ρήτρες αναπροσαρμογής.
  Προγράμματα προμήθειας εμφανίζονται ως έχοντα σταθερό πλαίσιο τιμής, δίχως αυτό να αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.
  Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούνται για διάφορες επιμέρους χρεώσεις είναι ασαφείς και παραπλανητικοί.
  Αδικαιολόγητες ποινές υπονομεύουν το δικαίωμα των καταναλωτών να αλλάξουν προμηθευτή.
  Οι προμηθευτές προβαίνουν μονομερώς σε τροποποίηση βασικών στοιχείων της σύμβασης, δίχως αυτό να δικαιολογείται με βάση νόμιμους όρους της σύμβασης.
  Οι συμβάσεις είναι δυσνόητες, δυσανάγνωστες, πολυσέλιδες με κατά κυριολεξία «ψιλά γράμματα», με πλήθος αδιαφανών ή καταχρηστικών όρων.
  Οι συμβάσεις για σταθερή τιμολόγηση διαμορφώνονται σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα.
  Σε συμβάσεις με κυμαινόμενη τιμολόγηση, προμηθευτές κάνουν χρήση καταχρηστικών όρων για να προσαυξάνουν τα κέρδη τους.
  Υπήρξαν περιπτώσεις άμεσης ή έμμεσης αδικαιολόγητης χρέωσης για τους έγχαρτους λογαριασμούς.
  Επικρατεί η ελλιπής, αν όχι η ανύπαρκτη, προσυμβατική ενημέρωση (Η ΕΚΠΟΙΖΩ πραγματοποίησε μυστική έρευνα σε επτά προμηθευτές ενέργειας και κανένας από αυτούς δεν έδωσε γραπτή ενημέρωση κατά παράβαση του Κωδικα Προμήθειας).
  Ακολουθούνται αθέμιτες εμπορικές πρακτικές/παραπλανητικές διαφημίσεις, αφού τα στοιχεία που προτάσσονται ή με τα οποία προσεγγίζονται οι καταναλωτές αποδεικνύονται ανακριβή (η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει προσφύγει στο ΣΕΕ για παραπλανητικές διαφημίσεις και έχουμε δικαιωθεί).
  Η εξυπηρέτηση των πελατών είναι πλημμελής/κακή.
  Οι ρυθμίσεις για τους καταναλωτές που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε αδυναμία είναι ανελαστικές.

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  11 Σχόλια

  1. OΞΩ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ!
   ΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 1500 ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΕΣ ΑΝΑ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΠΛΗΡΩΝΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 250 ΕΥΡΩ ΓΙΑ 70 τ.μ. ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΣ ΗΡΘΕ 420 ΕΥΡΩ.
   ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΤ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΣΟ ΧΡΟΝΟ ΔΕ ΠΙΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ(?) ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ!

  2. ΕΜΕΙΣ ΚΡΥΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΔΩ ΚΑΝΟΥΝ ΒΙΛΕΣ ΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΜΑΣ ! ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΟΡΘΙΟΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ !!!

  3. Κατακλεβουν τον κόσμο τα λαμόγια οι πολιτικάντηδες με κάθε τρόπο που ανακαλύπτουν, μέσα από λογαριασμούς ΔΕΚΟ και εφορίες για να δίνουν τα κλεψιμεικα από τον Έλληνα φορολογούμενο ως επιδόματα στους χιλιάδες τεμπελχαναδες κοπροκηφήνες που έχουν κατακλύσει τη χώρα. Αυτοί είναι οι πολιτικοί στην Ελλάδα και αυτό είναι το μπουρδέλο κράτος που φτιάξανε.Τι δεν καταλαβαίνετε πια ρε νεοέλληνες??? Εσείς πληρώνετε τα πάντα και τους πάντες. Μια ζωή. Το θέμα είναι ότι ο ύπνος σας είναι ατελευτος.

  4. το θέμα δεν είναι τι έχουν να πουν αυτοί, αλλά τι έχουμε να πούμε εμείς.
   Δε θα καταλάβω ποτέ πώς ανεχόμαστε κι εμείς και όλοι οι λαοί στον κόσμο,
   αυτή τη “μέρα μεσημέρι” ΛΗΣΤΕΙΑ των πολιτών με τέτοιες αυθαίρετες
   και αχρείες πολιτικοΟικονομικές κινήσεις.

  5. Συμπατριωτες μου ελληνιδες – ελληνες, μην ξεχναμε και τον καταπτυστο ΕΝΦΙΑ που μας τον επεβαλαν με το ετσι θελω το 2011 οι “Σαμαροβενιζελοι”. Αρα λοιπον για ποιο λογο να μας ρωτησουν – ενημερωσουν οι σημερινοι για τις απαραδεκτες αυξησεις του ρευματος? Οτι θελουν κανουν, και ΔΕΝ ρωταν κανενα. Η κυβερνηση και γενικα ΟΛΑ τα κομματα της βουλης, δυστυχως ειναι Μασονικα και ΟΧΙ Ελληνικα, δεν θελουν το καλο της Ελλαδας και των Ελληνων. Οταν το καταλαβει αυτο η πλειοψηφια των Ελληνων, και σταματησει να τρεχει πισω απο πολιτικους απατεωνες για το προσωπικο του συμφερον και οχι για το συνολικο μας καλο, τοτε ισως..λεω ισως αλλαξει κατι σαυτο τον τοπο.

  6. δεν εχουν να πουν πολλα αφου η βουλη θα κλειση για μια εβδομαδα για τον θανατο της φωφης….. και ποιος ζει και ποιος πεθαινει μεχρι να γυρισουν πισω…… οι κυριοι………….. ελεος δηλαδη…………..

  7. Τεράστια η λαμογιά του Κυριάκου, έκλεισε τις λιγνιτικές μονάδες και εκτόξευσε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Εξυπηρέτησε έτσι τους Γερμανούς αφέντες και τους ντόπιους ολιγάρχες, έθαψε όμως όλους Έλληνες καταναλωτές, τη βιομηχανία, το εμπόριο και τις υπηρεσίες, τη χώρα δηλαδή, ωφέλησε μόνο εαυτόν και οικονομικά συμφέροντα. Μη νομίζετε πως και οι προηγούμενοι ήταν καλύτεροι, σαν παράδειγμα σας δίνω το κόστος παραγωγής μεγαβατώρας στην Ελλάδα που είναι σήμερα 245 €/mwh, ενώ στη Γερμανία 71€/mwh, υπερτριπλάσιο δηλαδή το κόστος για τη χώρα μας. Θυμηθείτε τη συμφωνία του Κ. Καραμανλή με τους Ρώσους, θυμηθείτε και τις λοιπές κρατικές συμφωνίες, σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης, το κρατικό χρήμα το διαχειρίζεται ο Αλή Μπαμπά με τους τριακόσιους κλέφτες, μη σας μπερδεύουν τα κατά καιρούς διαφορετικά ονόματα, η ίδια συμμορία είναι.

  8. Γι’ αυτο εσπευσαν αρον – αρον τις προηγουμενες ημερες, να βαλουν στο αρχειο την μηνυση, που ειχα υποβαλλει απο το 2018 κατα του διευθυνοντος συμβουλου της ΔΕΗ! Καθολου τυχαιο! Εβγαζε στο φως τις βρωμιες της και τις κλεψιες της! Δεν συνεφερε!

  9. α) 20 χρόνια Αγγλία, κάθε φορά που γινόταν αλλαγή σε ρεύμα, αέριο έπαιρνα γράμμα που έλεγε σε 1-2 μήνες θα ανεβάσουμε ή κατεβάσουμε την τιμή στο Χ.
   ΠΟΤΕ δεν ανέβασαν τιμή αναδρομικά. ΠΟΤΕ. Και πάντα με ενημέρωσαν πότε κατεβαίνει.
   Άκου αναδρομικά!!!!

   β) Στην Αγγλία πληρώνεις μόνο το ρεύμα ή μόνο αέριο. Ούτε επιπλέον χρεώσεις, ούτε τίποτα. Ορισμένες έβαλαν μεταφορικά του δικτύου, μειώνοντας την τιμή του ρεύματος να δείχνουν ότι είναι φτηνότερες. Όμως η μεταφορά δικτύου ήταν ένα μικρό ποσοστό επί της τιμής του ρεύματος. Δεν ήταν η ίδια η αξία της μονάδας διπλασιάζοντας το ποσό του ρεύματος.
   Στην Ελλάδα ανάλογα με το ρεύμα που καίει κάποιος, πέφτουν ποσοτικά κεφαλικοί φόροι επί του ποσού του καταναλωμένου ρεύματος. ΛΗΣΤΕΙΑ. Για ΕΡΤ (BBC) ξεχωριστά άλλος λογαριασμός που αν δεν έχεις τηλεόραση δεν το πληρώνεις. Το ίδιο και δημοτικοί φόροι.

   Και μην ξεχνάτε Βουλγαρία η τιμή ρεύματος είναι χαμηλή, το ίδιο και σε πολλές φτωχές χώρες του πλανήτη. Έχουν καταντήσει να κυβερνούν ΤΟΥΡΚΟΙ όπως το 1800+ που έπιναν το αίμα των Ελλήνων για να μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι.

  10. ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΨΗΦΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΙΜΟ

  Leave a Response