ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ! ΟΙ “ΕΙΔΙΚΟΙ” ΚΟΒΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ – ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ

  Κοινοποίηση:
  ΕΝΦΙΑ

  Η αύξηση των τιμών ζώνης (από 1ης Ιανουαρίου), ιδιαίτερα στις λαϊκές περιοχές, έχει ως αποτέλεσμα ευάλωτα νοικοκυριά να πέσουν στην «τσιμπίδα» των περιουσιακών κριτηρίων και να απολέσουν κρατικά βοηθήματα.

  «Φωτιά» σε μια σειρά επιδόματα που χορηγούνται με περιουσιακά κριτήρια βάζουν οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα ενεργοποιηθούν σε 33 ημέρες από σήμερα. Παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες της κυβέρνησης με την ανακοίνωση ενός μερίσματος ύψους 338.000.000 ευρώ σε υγειονομικούς, άτομα με αναπηρία, αλλά και σε χαμηλοσυνταξιούχους με συγκεκριμένα κριτήρια και «κόφτες», μέχρι και σήμερα αδιαφορεί για τα επερχόμενα χιλιάδες χαμένα επιδόματα, όπως είναι οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, το επίδομα θέρμανσης, έως και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

  Προφανώς αυτός είναι και ο λόγος που το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να προχωρήσει τον Δεκέμβριο σε διπλή πληρωμή των δικαιούχων που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αφού και αυτό χορηγείται με βάση συγκεκριμένα περιουσιακά κριτήρια.

  Αξίζει να σημειωθεί πως, με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις νέες αντικειμενικές αξίες, σε πολλές λαϊκές γειτονιές της χώρας θα υπάρξει αύξηση των τιμών, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να πέσουν στην «τσιμπίδα» των περιουσιακών κριτηρίων που έχει θέσει το κράτος και να ενεργοποιηθούν οι «κόφτες».

  Ιστορίες τρέλας
  Μάλιστα, η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών έχει αναδείξει μια σειρά από… παράδοξες αυξήσεις, όπως στο Κερατσίνι, μια περιοχή που θα δει τις τιμές ζώνης να εκτοξεύονται έως 31,6%, καθώς οι αξίες αυξάνονται από τα 950 ευρώ το τετραγωνικό στα 1.250 ευρώ. Εκτόξευση των τιμών παρατηρείται σε ακόμα μία λαϊκή περιοχή, το Καματερό, στο οποίο η κατώτατη τιμή αυξάνεται κατά 62,5% και η ανώτατη κατά 52,6%.

  1. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
  Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

  Πρακτικά, ένα νοικοκυριό σε μια λαϊκή συνοικία της Αττικής που θα δει την αντικειμενική αξία του σπιτιού του να εκτοξεύεται λόγω της αναπροσαρμογής των τιμών κινδυνεύει να χάσει το κρατικό βοήθημα, καθώς θα ενεργοποιηθούν οι «κόφτες» που προβλέπει ο νόμος.

  Ετσι, μια τετραμελής οικογένεια θα πρέπει να έχει στην κατοχή της ακίνητο αξίας έως 135.000 ευρώ. Με βάση τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες, για ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών στο Χαϊδάρι η τιμή του ακινήτου άγγιζε τα 105.000 ευρώ. Ωστόσο, μετά την αύξηση της τιμής ζώνης κατά 46,2% στα 1.900 ευρώ/τετραγωνικό, η αξία του ακινήτου εκτοξεύεται στα 152.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να χάσει το κρατικό επίδομα.

  2. Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο
  Εκτός του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ θα κινδυνεύσουν να βρεθούν το επόμενο έτος χιλιάδες δικαιούχοι λόγω της αύξησης στις αντικειμενικές αξίες.

  Ενας άγαμος θα πρέπει να διαθέτει συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του έως 120.000 ευρώ, ενώ για τις οικογένειες το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος.

  3. Επίδομα θέρμανσης
  Σε δύσκολη θέση αναμένεται να βρεθούν και οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης το 2022, καθώς η φετινή έκτακτη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων φαίνεται πως δεν θα ισχύσει το επόμενο έτος, όταν θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές αξίες, και αυτό γιατί το φετινό κονδύλι ύψους 168.000.000 ευρώ που επιτρέπει την ένταξη περισσότερων δικαιούχων αποτελεί έκτακτη ενίσχυση λόγω της ενεργειακής κρίσης.

  Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας αυξάνεται φέτος στα 180.000 ευρώ από τα 130.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 300.000 ευρώ από 250.000 για τον έγγαμο δικαιούχο.

  Συνεπώς, η επαναφορά των κριτηρίων στα επίπεδα που ορίζει ο νόμος θα αποτελέσει πάλι το 2022 τη βάση υπολογισμού για την ένταξη στο επίδομα θέρμανσης, με αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά που φέτος θα θερμανθούν έχοντας τη στήριξη του κράτους από την επόμενη χρονιά να εξαιρεθούν από τους «κόφτες» του υπουργείου Οικονομικών.

  4. Στεγαστικό επίδομα
  Το επίδομα στέγασης είναι προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τα νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. Για τη χορήγησή του θα πρέπει, μεταξύ άλλων, το συνολικό εισόδημα να μπορεί να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.

  Ωστόσο, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος, με ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.

  Ανατροπές στην έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ
  Οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να διατηρηθούν και με τον νέο φόρο ακινήτων που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο η αύξηση των αντικειμενικών τιμών φέρνει ανατροπές στην έκπτωση κατά 50% από τον ΕΝΦΙΑ που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς εκτός του εισοδηματικού ορίου θα πρέπει η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνά τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

  Με δεδομένο ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες αυξάνονται από την αρχή του νέου έτους στις περισσότερες λαϊκές περιοχές, τα νοικοκυριά των οποίων δικαιούνται συνήθως τις εκπτώσεις ή τις απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, θεωρείται πως θα υπάρξει ένα μπαράζ αδικιών, αφού θα εξαιρεθούν χιλιάδες ευάλωτες οικογένειες.

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  13 Σχόλια

  1. Καλα καθηστε ακομη στον καναπε με τον καφε στο χερι μεχρι να μας βουλιαξουν

  2. ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ. ΒΕΝΤΟΥΖΑΑΑ!! ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΤΑ ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΑΔΙΚΑ.

  3. Κατεστρεψε την χωρα ο ανωμαλος.

   Οι Αλβανοι εχουν τσακισει τα επιδοματα εδω και 30 χρονια.

  4. περιμενατε κατι καλο; αυτοι ειναι το χειροτερο ειδος που κυβερναν το κοσμο η θα τους νικησουμε η τελος οσοι ζησουν θα ειναι ζωντανοι νεκροι ελευθερια η θανατος σαταναδες

  5. ΤΑ πράγματα είναι απλα , για όποιον ξέρει να κάνει διαίρεση , απο την μια βάζουμε τα χρήματα που υπάρχουν προς διάθεση στους πολίτες και απο την άλλη τους πολίτες που τα δικαιούνται
   το κακο ειναι οτι στους πολίτες που τα δικαιούνται προστίθενται και οι αλλοδαποί , Αλβανοί, πακιστανοι , γεωργιανοί κλπ κλπ κλπ όποτε τι περίμενε ? Για να αυξηθεί το πόσον προς διάθεση ολίγον δύσκολο , να λέμε την αλήθεια , αρα μόνο εαν μειωθούν αυτοι που πρέπει να εισπράξουν μπορεί να γίνει αυξήσει μερίσματος προς διανομή.
   Αλλα οταν τα δημοκρατικά κομματα λαμβάνουν το 90% μην περιμένετε ΤΙΠΟΤΑ

  6. Ο/Η ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΤΟΥΜΠΑ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ λέει:

   Κυριε χιο ο σαανταπενταχρονος που πεθανε εχτες στο γηπεδο στο αγωνα ΠΑΟΚ Αρης απο καρδιακο επεισοδιο..ηταν παλι τυχαιο .. μπολιαστηκε για να μπαινει στα γηπεδα και εχτες επεσε σαν το κοτοπουλο και πεθανε χωρις φυσικα να χει παρει κανενα μερος στα επεισοδια που εγιναν..

  7. Τυχαίο θα είναι το timing ε τι λέτε;;;
   Μητσοτάκη θέλατε, να ψοφήσετε απ΄την πείνα τώρα.

  8. ΕΙΠΑΜΕ ΜΟΝΟ Ο ΚΟΡΟΙΔΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΕΥΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ!!!! ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΛΥΣΑΜΕ!!!! ΕΡΜΕ ΡΑΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ!!!! ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΣΕΣ ΔΟΥΛΕΜΑ??? ΞΥΠΝΑΤΕΕΕΕΕ ΡΕΕΕΕ!!!!

   1. ΕΝΩ ΕΣΥ ΜΟΥΛΕ ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣ; ΜΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ ΓΙΔΙ;

  9. μονο οι Αλβανοι και οι Ρομα παίρνουν επιδοματα γιατι δεν εχουν σπιτι δικο τους και δεν δηλωνουν τα εισοδήματα τους
   Ξερω Αλβανούς που μένουν Τίρανα και ακόμα τσιμπάνε επιδοματα γιατί έχουν μαϊμου διευθυνση στην Ελλαδα
   τους δίνουν επίδομα ενοικίου, κουπόνια για supermarket…
   οικιακη βοηθός με 50-60 ευρώ μεροκάματο, αδήλωτο, παιρνει επιδομα ενοικίου και κουπόνια
   είναι γνωστά αυτα αλλα οι κυβερνήσεις κυνηγάνε τους Ελληνες γιατι εχουν κληρονομησει καποιο σπιτακι…παιζουν παιχνιδακια και τις αντικειμενικες και τους τα παιρνουνε και αμα δεν πληρωσεις τόκοι

   1. Λυπηρό είναι αυτό καλά τόσο κοιμισμένο είναι αυτό το κράτος ώστε να μην παίρνει χαμπάρι
    τέτοιες οικονομικές διαρροές?

    1. Αυτά που αναφέρει ισχύουν και συμβαίνουν εδώ κ πολλά χρόνια με αλλοδαπούς να δουλεύουν μαύρα και να βουτάνε τα επιδόματα, αφού κανείς δεν ελέγχει κανέναν κ τίποτα

  10. από το 2009 με τα μνημόνια οι μισές αναρτήσεις λένε “άρχισαν τα όργανα” και οι άλλες μισές “βράζει η κοινωνία”…..παράβρασε και μαλάκωσε πολύ φαίνεται…..

  Comments are closed.