ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕΙ;;; ΤΡΟΜΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ – ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ ΟΙ ΑΒΟΗΘΗΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΤΡΕΧΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΣΚΑΨΕΙ ΤΟ ΛΑΓΟΥΜΙ ΤΟΥ Ο ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ – ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ, ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

  Κοινοποίηση:
  thesalia_kakokairia_xr

  Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη νέα κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες που αναμένονται από τη Δευτέρα (25/9) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας.

  Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν πως μετά την κακοκαιρία Daniel, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν με μεγάλο όγκο νερού και την ήδη πλημμυρισμένη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα, επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα πλήξουν- σύμφωνα με την ΕΜΥ- τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.

  Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, τη δυτική και κεντρική Στερεά, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.

  Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ο καιρός θα βελτιωθεί από την Πέμπτη.

  Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ

  Τη Δευτέρα (25-09-2023) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και πιθανόν το Ιόνιο. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά τμήματα (νομοί Καρδίτσας και Τρικάλων) καθώς και τα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

  Την Τρίτη (26-09-2023) στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια προβλέπονται βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, τις νότιες περιοχές του νομού Λάρισας και προς τις βραδινές ώρες στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.

  Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανόν τις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στον νομό Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας.

  Θοδωρής Κολυδάς: Οι βροχές αναμένεται να φτάσουν στο 1/3 της κακοκαιρίας Daniel

  Όπως μετέδωσε ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, τη Δευτέρα, κυρίως από το μεσημέρι, αρχίζουν να δυναμώνουν οι βροχές στην περιοχή της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και στα δυτικά της Θεσσαλίας, μέχρι και στα βορειότερα και δυτικά τμήματα της Φθιώτιδας.

  Την Τρίτη αναμένονται και νέες βροχοπτώσεις στις περιοχές που ήδη έχουν πληγεί, όπως και την Τετάρτη.

  Όπως διευκρίνισε ο κ. Κολύδάς, οι βροχές με τα μέχρι τώρα στοιχεία αναμένεται να φτάσουν στο 1/3 της κακοκαιρίας Daniel και το ύψος του νερού δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο, επισημαίνοντας όμως, ότι συσσωρευτικά τις τρεις ημέρες και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την κατάσταση, ειδικά στις περιοχές της Θεσσαλίας οι οποίες έχουν πληγεί από την προηγούμενη κακοκαιρία.

  Όσον αφορά την Αττική, όπως ανέφερε, μόνο την Τετάρτη αναμένονται αξιόλογες βροχές με τα μέχρι τώρα στοιχεία, αλλά θα πρέπει να αναμένουμε και τις νεότερες ενημερώσεις των μετεωρολογικών μοντέλων για να καταλήξουμε σε σαφή πρόγνωση.

  Κλέαρχος Μαρουσάκης: Μεταξύ Ιανού και Daniel, η βροχή που θα πέσει

  Από την πλευρά του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, στο OPEN, μιλά για μεγάλο όγκου νερού στη Θεσσαλία, εκτιμώντας ότι «θα βρεθούμε, κατά κάποιο τρόπο, μεταξύ Ιανού και Daniel». «Έρχεται ένα πολύ οργανωμένο κύμα κακοκαιρίας που δυστυχώς θα χτυπήσει και πάλι την περιοχή της Θεσσαλίας. Ένα πολύ ισχυρό και πάλι κύμα θα δώσει πολύ μεγάλο όγκο νερού» λέει αρχικά ο κ. Μαρουσάκης για το κύμα κακοκαιρίας που αυτή τη στιγμή επηρεάζει την Ιταλία.

  Όπως υποστρηίζει, η κακοκαιρία «θα εγκλωβιστεί στο Ιόνιο, εκεί θα παίρνει ενέργεια, θα στροβιλίζεται για αρκετές ημέρες και θα «χτυπήσει» με αρκετή σφοδρότητα ιδιαίτερα περιοχές που βρίσκονται από την Πελοπόννησο και πιο βόρεια.

  Γιάννης Καλλιάνος: Θα πέσει μεγάλος όγκος νερού στη Θεσσαλία

  Επίσης, για «μεγάλο όγκο νερού στη Θεσσαλία» κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται από την ερχόμενη Δευτέρα (25/9).

  Όπως εξηγεί, το προσεχές 4ήμερο, θα επηρεαστεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πλην των περισσοτέρων τμημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και του Ανατολικού και Νότιοανατολικού Αιγαίου, παρουσιάζοντας και σχετικό χάρτη, επισημαίνοντας πως τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία. «Κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα της αλλά και στο Πήλιο. Εκεί αναμένονται και πάνω από 200 mm βροχής κατά τη διάρκεια της προσεχούς κακοκαιρίας» τονίζει.

  Χαρακτηριστικά, αναφέρει:

  «ΜΕΓΑΛΑ ΥΨΗ ΒΡΟΧΗΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

  Από τη Δευτέρα 25/9 έως τουλάχιστον και την Πέμπτη 28/9 θα μας απασχολήσει ένα “σύστημα” το οποίο θα δώσει βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας.

  ΧΑΡΤΗΣ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗΣ ΒΡΟΧΗΣ

  Όπως βλέπετε, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ECMWF (Ευρωπαϊκό μοντέλο πρόγνωσης) που αφορούν στον αθροιστικά ύψη νερού που θα σημειωθούν στην επικράτεια από τις βροχές του προσεχούς 4-ημέρου, θα επηρεαστεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πλην των περισσοτέρων τμημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και του Ανατολικού και Νότιοανατολικού Αιγαίου.

  ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΥΨΗ ΒΡΟΧΗΣ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

  Τα προγνωστικά στοιχεία εμένουν στο σενάριο ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν δυστυχώς στη Θεσσαλία. Και μάλιστα κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα της αλλά και στο Πήλιο. Εκεί αναμένονται και πάνω από 200 mm βροχής κατά τη διάρκεια της προσεχούς κακοκαιρίας.

  ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΕΣ

  Πέραν της Θεσσαλίας που πιθανότατα θα δεχθεί τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, φαίνεται ότι θα επηρεαστούν επίσης με μεγάλα ύψη βροχής και τμήματα της Βόρειας Εύβοιας, των δυτικών Σποράδων και της κεντρικής Στερεάς.

  Η ΑΤΤΙΚΗ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΦΟΔΡΟΤΗΤΑ

  Στην Αττική αναμένονται σχεδόν γενικευμένες βροχές ή και καταιγίδες κυρίως την Τετάρτη και την Πέμπτη (διότι Δευτέρα και Τρίτη θα είναι πολύ τοπικές). Δεν διαφαίνεται όμως κατά την προσωπική μου άποψη κανένας κίνδυνος. Τοπικά μπορεί να έχουμε κάποιες ισχυρές βροχές αλλά δεν θα έχουν εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια.

  ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

  Θα είναι μια κακοκαιρία, όχι τόσο σφοδρή όπως η «Ντάνιελ», αλλά που όμως μπορεί και πάλι να δημιουργήσει προβλήματα, και ειδικά στη Θεσσαλία που τα εδάφη είναι πολύ κορεσμένα και δεν μπορούν να δεχτούν παραπάνω ύψη βροχής διότι και λίγα ακόμα χιλιοστά θα οδηγήσουν σε εκ νέου πλημμυρικά φαινόμενα, δυστυχώς.

  ΥΠΗΡΞΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΩΝ ;

  Δεν με αφορά αν υπήρξε. Αυτά πάντα θα υπάρχουν. Πάντα κάποιοι θα νιώθουν άσχημα αν πέφτουν έξω και θα προσπαθούν να δικαιολογηθούν και κάποιοι όταν “πιάνουν” την τάση από νωρίς θα πανηγυρίζουν. Και καλά θα κάνουν. Το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα είναι να ενημερώνεται σωστά και έγκαιρα ο κόσμος διότι η πρόγνωση του καιρού από δημόσια πρόσωπα πρέπει να είναι και σοβαρή αλλά και έγκαιρη.

  ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

  Η Κυβέρνηση δίνει μεγάλη μάχη για να βελτιώσει κάθε τομέα που χρειάζεται. Και έμπρακτα το κάνει. Οι προτάσεις μου για την περαιτέρω βελτίωση της πολιτικής προστασίας οι οποίες έχουν σταλεί στους αρμόδιους την επομένη των καταστροφών της Θεσσαλίας είναι οι ακόλουθες:

  1. Απαιτείται να υπάρξουν περιοχικά προγνωστικά μοντέλα με πολύ καλύτερη ανάλυση από τα υπάρχοντα, παίρνοντας αρχικά δεδομένα από κορυφαία παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα, όπως το ECMWF, το GFS ή ακόμα και το ICON, το UKMO και άλλα.

  2. Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο πυκνό δίκτυο Μετεωρολογικών σταθμών σε συνεργασία με την ΕΜΥ και το ΕΑΑ (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών)

  3. Πρέπει να τοποθετηθούν κάμερες υψηλής ανάλυσης σε εκατοντάδες σημεία στην Ελλάδα για παρακολούθηση του καιρού αλλά και των πυρκαγιών. Όλες οι κάμερες αυτές, μαζί με τις υπάρχουσες, θα μπορούν να παρακολουθούνται ελεύθερα από τους πολίτες μέσα από μια συγκεκριμένη σελίδα του διαδικτύου που θα τις φιλοξενεί. Χρειάζονται περίπου 320 κάμερες περιμετρικά της Ελλάδας (σε νησιά και ηπειρωτικά και σε απόσταση 20 km μεταξύ τους) και περίπου ακόμη 150 στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

  4. Απαιτούνται καλύτερα συστήματα ραντάρ για παρακολούθηση των “συστημάτων” κακοκαιριών που πλησιάζουν την Ελλάδα ώστε να γνωρίζουμε ακριβή χιλιοστά βροχής αλλά και τις περιοχές που πλησιάζουν οι κακοκαιρίες.

  5. Χρειάζονται ακριβέστερα συστήματα Nowcasting που να ενσωματώνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από radars και σταθμούς. Με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνεται μια εξαιρετικά ασφαλής πρόγνωση καιρού για τις επόμενες 2-3 ώρες, ο χρόνος δηλαδή που απαιτείται για να σταλούν τα μηνύματα 112 αλλά και να κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες όλοι όσοι εμπλέκονται για την προστασία των πολιτών αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες φυσικά για να ετοιμαστούν σε περίπτωση που πλησιάζει κάποια ακραία καιρική μεταβολή.

  6. Επιβάλλεται η ενεργοποίηση μετεωρολογικών σταθμών που παραμένουν ανενεργοί ή που συχνά παρουσιάζουν βλάβες σε διάφορα μικρότερα αεροδρόμια της χώρας και που υπεύθυνη είναι η ΕΜΥ.

  7. Είναι αναγκαία η άμεση, πλήρης και αμφίδρομη συνεργασία μεταξύ ΕΜΥ, Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και Πανεπιστημίων και αυτό να λαμβάνει χώρα μέσα στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Πολιτικής Προστασίας.

  8. Επιβάλλεται η εκπόνηση ειδικών μελετών ώστε να χαρτογραφηθούν τα ευάλωτα σημεία στην χώρα μας και υπό ποιες καιρικές συνθήκες / συστήματα καιρού μπορούν να προκύψουν προβλήματα αλλά και σε ποιες περιοχές μπορεί να συμβεί αυτό. Κατόπιν να επιτευχθεί κατάρτιση σχεδίου αντιμετώπισης των κινδύνων σε περίπτωση που αυτοί προκύψουν από ακραία καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχές – χαλαζοπτώσεις, ισχυρές χιονοπτώσεις, ισχυροί καύσωνες, θυελλώδεις άνεμοι κ.λπ.)

  9. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρηθεί ο τρόπος ενημέρωσης των πολιτών και των αρμοδίων φορέων ενόψει επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Αν τα προγνωστικά μοντέλα επιμένουν σε ένα ακραίο φαινόμενο και υπάρχει μια ξεκάθαρη “τάση” από 3-4 ημέρες πριν, να υπάρχει μια πρώτη προειδοποίηση ώστε να δίνονται τα γενικά χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας (1ο έκτακτο) ώστε να επιτευχθεί μια πρώτη προετοιμασία και στη συνέχεια 1-2 μέρες πριν να δίνεται στη δημοσιότητα και το «έκτακτο» δελτίο όταν όντως τα στοιχεία επαληθευτούν. Με τον τρόπο αυτό κερδίζεται πολύτιμος χρόνος. Ακόμα και αν το 1ο έκτακτο δεν επαληθευτεί στον απόλυτο βαθμό (πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό όταν όλα τα μοντέλα εμμένουν και εναρμονίζονται σε ένα σενάριο ισχυρής κακοκαιρίας), δεν θα χαθεί απολύτως τίποτα διότι είναι πάντα επιθυμητό να υπάρχει αυτός ο χρόνος οργάνωσης.

  10. Απαιτείται η δημιουργία Ελληνικού «Weather Channel», που θα είναι σε απόλυτη συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, που θα εκπέμπει πανελλαδικά (διότι δεν υπάρχουν παντού κινητά τηλέφωνα που να μπορούν να λαμβάνουν το 112) και που επί 24ώρου βάσεως θα ενημερώνει τους πολίτες με έγκριτους και εξειδικευμένους επιστήμονες για την καιρική εξέλιξη στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως».

  Ευρεία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

  Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24/9 στη 1μμ στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της κακοκαιρίας.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, στην ευρεία σύσκεψη θα συμμετέχουν όλα τα συναρμόδια υπουργεία, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς κι ομάδα μετεωρολόγων. Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η ενημέρωση και ο συντονισμός, μετά την επικαιροποίηση των δεδομένων για την επικείμενη επιδείνωση του καιρού την ερχόμενη εβδομάδα.

  Η Πολιτική Προστασία απηύθυνε εκ νέου συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

  Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

  * Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

  * Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

  * Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

  * Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

  * Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

  * Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).

  * Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

  Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

  Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  * Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

  * Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

  Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  * Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

  * Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

  * Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

  * Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

  Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  * Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

  * Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

  * Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

  * Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

  * Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

  * Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (πχ αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ).

  * Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

  * Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

  * Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

  Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

  Επιπλέον, σύμφωνα με ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

  Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, τη δυτική και κεντρική Στερεά, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.

  Δεδομένου ότι μεσολαβούν τρία εικοσιτετράωρα από την έναρξη των ισχυρών φαινομένων, η ΕΜΥ θα ανανεώνει τα έκτακτα δελτία της ανά δωδεκάωρο και οι επικαιροποιήσεις των εκτάκτων δελτίων θα αποτελούν συνέχεια του παρόντος δελτίου.

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  11 Σχόλια

  1. οι χουνταιοι παρακαλανε να ξαναγινει πλυμμηρα, χα χα χα

  2. ΝΑ ΒΑΡΑΕΙ ΤΟ 112 ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΣΑΠΙΟΚΟΙΛΙΑ ΜΠΕΟΥ ΝΑ ΛΕΕΙ “ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΙΡΟ”
   ΚΡΑΤΟΣ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ , ΧΑΡΔΑΛΙΑ & ΜΠΑΛΑΤΣΙΝΟΥ

  3. Και πάλι θα πιαστούνε στον ύπνο γιατί είναι ανίκανοι,ακόμα κι αν είχαμε κάθε εβδομάδα κακοκαιρία,τίποτα δεν θα κάνανε

  4. Το Αμερικανικό HAARP εν δράση διότι θέλουν να είναι άδεια από οικίες η Θεσσαλία να πάει ο κόσμος αλλού ώστε να μπορέσουν να την χρησιμοποιήσουν για xιλιάδες φωτοβολταϊκά που από πίσω κρύβονται δισεκατομμύρια ευρώ φυσικά.Η περίπτωση αυτή είναι ίδια ακριβώς με το ότι ανάγκασαν τον κόσμο να φύγει άμεσα από τα χωριά που βρίσκονται δίπλα σε εργοστάσια της ΔΕΗ για να κάνουν επενδύσεις τεραστίων κλοπών σε εκείνα τα σημεία.Σήμερα θα τους πούνε κινδυνεύετε από την κλιματική αλλαγή φύγετε με νομοθεσία εννοείτε όπως κάνανε και με τους ανθρώπους των χωριών αυτών που μετά από μισό αιώνα και βάλε θυμήθηκαν οι 300 ότι κινδυνεύουν από την σκόνη της τέφρας κτλ και έτσι ήθελαν δήθεν να τους προστατέψουν.

   1. μετα τα ψεκασματα, την αντιεμβολιαστικη υστερια, τα τσιπακια στις ταυτοτητες, το νεο φρουτο των τρελοχουντικων ειναι το haarp 😀

  5. Οταν υπαρχει ελληνικη εταιρεια που επηρεαζει τον καιρο συν το χαρπ τι λεμε τωρα ολα μεθοδευμενα δηθεν φταιειη ανυπαρκτη κλιματικη αλλαγη

  6. Συσκέψεις επί συσκέψεων και οι γέφυρες είναι ακόμη γεμάτες φερτά υλικά!!!

  7. Ο πληθυσμός έπρεπε να είχε απομακρυνθεί για μερικούς μήνες, απλά στα ξενοδοχεία.
   Το να παραμένουν είναι λάθος.

  8. Πολύ αγάπη έχει το χααρπ να δημιουργεί καταιγίδες από την δευτέρα μέχρι πέμπτη δλδ με διάρκεια 4 ημέρες,,δεν έχουν άλλη ισχύ και αποθέμματα σε γιγαβάτ για να δουλεύει το σύστημα τους;;
   ας βάλουν και άλλα φωτοβολτα’ι’κά στον πισινό τους όμως για να παράξουν έξτρα ρεύμα οι όβριοι,
   αυτή η κακοκαιρία θα μείνει αβάπτιστη δεν θα της δώσουν όνομα;;;
   ο νονός ρε παιδιά που είναι ο νονός;;
   ή νομίζουν θα μας φοβερίσουν οι βαλτοί μετεωρολόγοι τους;;
   ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται γκέγκε ….ψεύτες;;;

  9. Πώς κανετε ετσι; Μια απλη βροχουλα θα πεσει.

  10. Εχουν συσσωρευτει μπαζα και κορμοι δεντρων κατω απο γεφυρες σε ρεματα…και ο αχρηστος Αγοραστος μετα απο 2 εβδομαδες δεν τα καθαρισε!

  Comments are closed.