ΕΡΕΥΝΑ: Η ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΗ ΑΝΘ-ΗΠΑ-ΤΟΣ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ. OΛΑ ΟΣΑ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΠΤΟ “ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ” ΤΗΣ ΦΑΜΙΛΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΩΝ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΡΩΝΕ ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ. Η “ΚΟΛΛΗΤΗ” ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ…

  Κοινοποίηση:
  erdogan-ntora2

  karamanlis-erdogan

  Την επομένη της 15ης Φεβρουαρίου 2006 οι Τούρκοι δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για τον διορισμό της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας. Δημοσιεύματα της εποχής ορισμένων μεγάλων εφημερίδων τους έφθαναν στο σημείο να παρουσιάζουν την τότε Ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών ως φιλότουρκη.

  Εκείνη την περίοδο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούσαν φάση «διπλωματικής ακινησίας» βασική επιλογή της τότε κυβέρνησης Καραμανλή. Οι συναντήσεις για τις διμερείς διαφορές και οι επονομαζόμενες «συνομιλίες χαμηλής πολιτικής» δεν είχαν οδηγήσει πουθενά παρά το γεγονός ότι η ελληνική διπλωματία παρέμενε σταθερή στην υπόσχεσή της προς σύμμαχες χώρες ότι θα στηρίξει την τουρκική αίτηση για ένταξη στην Ε.Ε. αλλά και την προσπάθεια της γείτονος στις διαπραγματεύσεις.

  Η Άγκυρα από τη μεριά της επαναλάμβανε σταθερά τις επεκτατικές διεκδικήσεις της στο μισό Αιγαίο, ενώ όλωςτυχαίως αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Ντόρας Μπακογιάννη άρχισε εκ νέου να οικοδομεί μία παλιά της τακτική (μέσω του μειονοτικού) θέλοντας να εντάξει και άλλα ζητήματα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

  erdogan-ntora2

  Τη γραμμή έδωσε μόλις τον Μάρτιο (2006) σε ομιλία του ο ίδιος ο κουμπάρος του Κ. Καραμανλή και πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τοπικό συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Άγκυρα θέτοντας θέμα θρησκευτικών και γλωσσικών ελευθεριών στη Θράκη.

  Σημείο αιχμής της τουρκικής προπαγάνδας ήταν ο ισχυρισμός ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης δεν έχουν δικαίωμα να εκλέγουν οι ίδιοι τους ηγέτες τους και ότι ενώ στην Τουρκία επιτρέπεται η επισκευή εκκλησιών, στην Αθήνα δε συμβαίνει το ίδιο για τα τρία μουσουλμανικά τεμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες (Ελεύθερος Τύπος 28.03.2006) το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ήταν ενήμερο πως στις αρχές Μαρτίου μετέβησαν στην Άγκυρα ο μουσουλμάνος βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ και ο ψευδομουφτής Ιμπραήμ Σερήφ και συναντήθηκαν με τον τότε πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να αποφασιστούν περαιτέρω βήματα της εφαρμογής ενός επιθετικού σχεδίου δράσης με πρόφαση τη δήθεν υπόσχεση της μουσουλμανικής μειονότητας.

  Κατά τις ίδιες πληροφορίες, προγραμματιζόταν ειδική συνεδρίαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης με θέμα την κατάσταση στη Θράκη (δες παρακάτω), σύσταση διακομματικής επιτροπής η οποία θα απευθυνόταν στην Ε. Ε. εγείροντας ζήτημα παραβίασης θρησκευτικών ελευθεριών από την ελληνική Πολιτεία και εκστρατεία ενημέρωσης της τουρκικής κοινής γνώμης. Η τουρκική πλευρά προτίθετο επίσης να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ευρωπαϊκού σχολείου στη Θράκη προκειμένου να πείσει το ευρωπαϊκό ακροατήριο ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα σε όλα τα επίπεδα οι μουσουλμάνοι που ζουν εκεί. Επίσης εσυζητείτο η συμμετοχή μειονοτικού ψηφοδελτίου στις επερχόμενες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης εκείνο το φθινόπωρο (15 Οκτωβρίου) το οποίο παρόλο που δεν επρόκειτο να έχει καμία τύχη, μπορούσε να συμβάλει στην καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας και έντασης στην περιοχή.

  Υποσημείωση: Η Ντόρα Μπακογιάννη στη διάρκεια επίσκεψής της τον Μάρτιο (2006) στις ΗΠΑ επιχειρώντας να προωθήσει το αίτημα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη εξέφρασε (από τη Νέα Υόρκη) το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του τζαμιού στο Μοναστηράκι, κάτι που όμως διευκόλυνε τον τότε Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ερντογάν να ισχυρίζεται ότι οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα δεν απολαμβάνουν πλήρεις θρησκευτικές ελευθερίες (δες ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 02.04.2006).

  ntora3

  Δεκέμβριος 2006: Σε ρήτρα επανεξέτασης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας το 2008 ή το 2009 εστιαζόταν το διπλωματικό παιχνίδι στις Βρυξέλλες, μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία των ΥΠΕΞ στο «πάγωμα» οκτώ κεφαλαίων διαπραγμάτευσης για τους τομείς εμπορίας και μεταφορών. Όσον αφορά τα υπόλοιπα 26 κεφάλαια αυτό αποσαφηνίστηκε να ανοίξουν σταδιακά, ενώ επίσης είχε δοθεί στον πρωθυπουργό της Τουρκίας χρονικό περιθώριο 24 μηνών, λόγω εκλογών, προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του. Η απόφαση αυτή ήταν προφανές ότι ευνοούσε τη στρατηγική της Άγκυρας, αφού η ενταξιακή διαδικασία θα συνεχιζόταν κανονικά χωρίς να αναγνωρίζει η Τουρκία τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις έναντι της Κύπρου με άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων.

  Στον αντίποδα της είδησης ο δημοσιογράφος Γιώργος Κύρτσος αρθρογραφούσε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα CityPress, τα εξής: «Με τη στάση που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη, καταλήγουμε να επιβραβεύουμε την τουρκική επιθετικότητα και αδιαλλαξία […] Πριν από μερικούς μήνες η υπουργός έδινε διαβεβαιώσεις ότι, εάν η Τουρκία δεν εκπληρούσε βασικές ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της μέχρι το Δεκέμβριο, θα σταματούσαν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ε.Ε. Τα χρονικά περιθώρια που είχε θέσει η ελληνική διπλωματία εξαντλήθηκαν και αντί να σταματήσει μία διαπραγμάτευση που γίνεται σε πολλά ζητήματα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, επινοήθηκε το τέχνασμα του «παγώματος» μερικών μόνο κεφαλαίων».

  Ένα σχεδόν μήνα μετά το Συμβούλιο ΥΠΕΞ των «25» ξεκίνησε (9 Ιανουαρίου 2007) στην τουρκική Εθνοσυνέλευση εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση για τα «προβλήματα της μειονότητας στη Θράκη». Εκεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Γκιούλ είχε εστιάσει την κριτική του σε τρία σημεία: Ότι «η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει στη μειονότητα ίσα δικαιώματα εκπαίδευσης, δημιουργεί προβλήματα στη διοίκηση των μειονοτικών ιδρυμάτων και δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες». Απόρροια των παραπάνω επισημάνσεων ήταν πως είκοσι ημέρες αργότερα (δηλαδή στις 30 Ιανουαρίου) η Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωνε τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής για τον «εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που αφορούσε χρονίζουσες εκκρεμότητες των βακουφίων στη Θράκη!!! Επρόκειτο μεταξύ άλλων για τη δυνατότητα εκλογής των διαχειριστικών αρχών των βακουφίων, η διαγραφή χρεών τους προς τον Δήμο και η άρση των υποθηκών σε ακίνητα που ανήκουν στα συγκεκριμένα Ιδρύματα. Στον αντίποδα της είδησης ο δημοσιογράφος Νίκος Μελέτης αρθρογραφούσε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα Έθνος τα εξής: «Η απόφαση της κυβέρνησης να δρομολογήσει την εκλογή των διαχειριστικών επιτροπών των βακουφίων δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό, καθώς έτσι θα δοθεί η ευκαιρία για ανάδειξη ισχυρότατων «πολιτικών» πυρήνων, με λαϊκή νομιμοποίηση και πολύ μεγάλη οικονομική δύναμη, παίρνοντας μορφή “παράλληλης διοίκησης” στην περιοχή.

  ntora-tourkia1

  Οι διαχειριστικές επιτροπές είναι τρεις, μία σε κάθε Μουφτεία (Ξάνθη, Κομοτηνή, Διδυμότειχο) και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την εκλογή των διαχειριστικών επιτροπών ανά τζαμί ή ίδρυμα το οποίο θα εξασφάλιζε την ορθή και διαφανή διαχείριση της βακουφικής περιουσίας και συγχρόνως θα απέκλειε το ενδεχόμενο πολιτικοποίησης του θεσμού με τη γιγάντωση σε νομαρχιακό επίπεδο. Η ρύθμιση αυτή που αποφάσισε η κυβέρνηση είναι προβληματική, ακόμη και αν αντιμετωπιστεί με το καθεστώς της αμοιβαιότητας».

  Τέλη Νοεμβρίου (2007) το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απλώς γνωστοποιούσε στο ελληνικό την πρόθεση του τότε Τούρκου ΥΠΕΞ κ. Αλί Μπαμπατζάν να επισκεφθεί τη Θράκη την Τετάρτη 5/12, μετά την ολοκλήρωση των επαφών που θα είχε στην Αθήνα από την Τρίτη το πρωί. Η ελληνική κυβέρνηση δεν εξέφρασε ενόχληση ούτε για την ουσία ούτε για την διαδικασία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Μπαμπατζάν, συνοδεία 150 ατόμων, θα επισκεπτόταν στην Κομοτηνή το μειονοτικό γυμνάσιο – λύκειο «ΤζελάλΜπαγιάρ, την τουρκική ένωση νεολαίας», τη «συμβουλευτική επιτροπή» της μειονότητας, η οποία λειτουργεί ως «παρακυβέρνηση» στην περιοχή, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους. Θα συναντιόταν με τους μουφτήδες που δεν αναγνωρίζει η ελληνική πολιτεία, θα επισκεπτόταν το τουρκικό προξενείο, θα περπατούσε στους δρόμους της πόλης για να χαιρετήσει τον απλό κόσμο και θα έδινε συνέντευξη. Η στρατηγική της Άγκυρας για τη Θράκη γίνεται καλύτερα κατανοητή εάν συνεκτιμούσε κανείς ότι η αγροτική τράπεζα της Τουρκίας (Ζιράτ) αποκτούσε πρόσφατα κατάστημα στην Κομοτηνή, ενώ όπως ανέφεραν ενημερωμένες πηγές, μια ακόμη τουρκική τράπεζα ήταν έτοιμη για το ίδιο βήμα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στόχος ήταν οι τράπεζες να υποστηρίξουν οικονομικά το τουρκικό προξενείο το οποίο – κατά τις ίδιες πληροφορίες – διαχειριζόταν απόρρητα κονδύλια ύψους 10 εκατ. ευρώ το χρόνο, για την προώθηση μιας πολιτικής εκτουρκισμού της μειονότητας. Αξιοσημείωτο είναι που η ελληνική πλευρά υποβάθμιζε τη σημασία της ανάδειξης από την τουρκική πλευρά του μειονοτικού ως μείζονος ζήτημα στις διμερείς σχέσεις ενώ παράλληλα παραδέχονταν ότι η διαρκής υπόμνηση του ενδιαφέροντος της Άγκυρας για τη Θράκη σηματοδοτούσε την πρόθεση της να εντάξει μειονοτικό ζήτημα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών συνομιλιών. Άλλωστε τα «πήγαινε έλα» στη Θράκη (του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν παλαιότερα, του πρώην υπουργού Επικρατείας κ. ΓιασάρΓιακίς ως επικεφαλής κοινοβουλευτικής επιτροπής, την επομένη εβδομάδα του κ. Μπαμπατζάν) συνδεόταν ευθέως με την πρόθεση της Άγκυρας να διεθνοποιήσει τη θεωρία της για την «καταπίεση των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

  Γιατί όμως κρίθηκε σκόπιμο να συμπέσει η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή (6-12-2007) για την εκλογή διοικήσεων στα βακούφια από την ίδια την μειονότητα, με την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ κ. Α. Μπαμπατζάν στη Θράκη, τη στιγμή που ο ίδιος εμφανίστηκε στη Θράκη σαν «εγγυητής» των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, αφού προηγουμένως είχε γνωστοποιήσει ότι ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση στοιχεία για «οργανώσεις – παραβάν» του PKK στην Ελλάδα ;; Και ασφαλώς θα ικανοποιήθηκε ο επικεφαλής του τουρκικής διπλωματίας όταν επίσης τότε πληροφορήθηκε και επισήμως ότι η Ελλάδα είχε συγκατατεθεί στο άνοιγμα δύο κεφαλαίων ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας το Δεκέμβριο (ως προς την υγεία του καταναλωτή και τα διευρωπαϊκά δίκτυα) υποδηλώνοντας το διαρκές  ενδιαφέρον της για την ενταξιακή πορεία της γείτονος. Τι αβάντες ήταν αυτές;;;

  Αλήθεια είχε παρέμβει ή όχι ποτέ η Τράπεζα της Ελλάδος για να διερευνήσει τη νομιμότητα του παρεχόμενων από τη Ziraat Bank υπηρεσιών, καθώς και αν τηρούνται οι όροι ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες; Δηλαδή πως είναι δυνατόν, ενώ δεν συμμετείχε στα προγράμματα του ΟΕΚ (και δικαίως, αφού δεν είναι ελληνικών συμφερόντων) να παρείχε στεγαστικά προγράμματα δανειοδότησης τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι προς το συμφέρον των δανειοληπτών; Πόσα τέτοια δάνεια έδωσε η Ziraat Bank και με ποιες προϋποθέσεις; Μήπως άλλα παρουσιάζονται στα χαρτιά και άλλα γίνονται κάτω από το τραπέζι, τα οποία παραβίαζαν τον τραπεζικό κώδικα και το καθεστώς συναλλαγών και δανειοδοτήσεων που ισχύει στη χώρα μας; Το τι σημαίνει η ισχυροποίηση ενός τουρκικού πιστωτικού ιδρύματος στην περιοχή της ελληνοτουρκικής μεθορίου εύκολα μπορούμε να το αντιληφθούμε. Η οικονομική και πολιτική ηγεσία της χώρας τι έλεγε;

  karamanlis-erdogan

  Στις 16 Δεκεμβρίου 2007, η εφημερίδα Το Παρόν (σελ. 11) είχε υπότιτλο: «Η υπουργός των Εξωτερικών διαχώρισε τη θέση της από τη Λευκωσία και παρέβλεψε κίνδυνο αναγνώρισης του ψευδοκράτους και αυτονόμησης της Δυτικής Θράκης στο μοντέλο του Κοσσυφοπεδίου». Το άρθρο είχε αναλυτικό ρεπορτάζ για το τι είχε γίνει κατά τη διάρκεια του τότε Συμβουλίου ΥΠΕΞ των 25 στις Βρυξέλλες ενώ σε μία παράγραφο ο άγνωστος κειμενογράφος αναρωτιόταν:

  «Το ερώτημα που τίθεται και στη Λευκωσία και στην Αθήνα με βάση τη δήλωση της κ. Μπακογιάννη, ότι θα ληφθούν υπόψη τα εθνικά συμφέροντα είναι ποιανού τα εθνικά συμφέροντα; Ποια συμφέροντα λαμβάνει πρωτίστως υπόψη η Ελληνίδα Υπουργός των Εξωτερικών; Εκείνα των ΗΠΑ, της Τουρκίας ή και των αλύτρωτων Αλβανών»;

  Στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και μετά τη φιέστα Μπαμπατζάν στη Θράκη οι Τούρκοι έθεταν θέμα τουρκικής μειονότητας με αφορμή την επέτειο της άλωσης της Ρόδου από τους Οθωμανούς στις 20 Δεκεμβρίου του 1522. Η προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, στο τμήμα «αποσπάσματα από την ιστορία». Το κείμενο, το οποίο είχε εμπλουτιστεί με φωτογραφίες από την περίοδο της οθωμανικής κατοχής του νησιού χαρακτήριζε ως πλέον γαλήνια εποχή στην ιστορία της Ρόδου, τα 206 χρόνια υπό τη διοίκηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κατηγορούσε την Ελλάδα ότι εξοπλίζει τα νησιά, επειδή είχε επεκτατικές βλέψεις απέναντι στην Τουρκία και ακολουθούσε την πολιτική της «Μεγάλης Ιδέας». Η ανακοίνωση επεσήμανε ότι το 1947, όταν τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα, ζούσαν εκεί 2.000 ως 2.500  Τούρκοι πολίτες και κατηγορώντας τη χώρα μας για προσπάθεια εξόντωσης της μουσουλμανικής παρουσίας και σκόπιμη καταστροφή της οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

  Εδώ κλείνουμε μια μικρή ανθολόγηση γεγονότων από τον πρώτο χρόνο θητείας της Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών. Το πέρασμα της ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συνδέεται άρρηκτα με το πρώτο σημαντικό βήμα της τουρκικής στρατηγικής διεθνοποίησης του μειονοτικού ζητήματος. Πλέον η Ντόρα είναι Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Ανάπτυξης Θράκης, που ιδρύθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και βουλευτής του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

  Την εμπιστεύεσαι ακόμη; 

   

   

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  14 Σχόλια

  1. αυτη ειναι η πολιτικη του ΑΔΥΝΑΤΟΥ. Εισαι στρατιωτικη δυναμη? τοτε επιβαλεις την πολιτικη ΣΟΥ. ΔΕΝ εισαι? τοτε κανεις ”ΥΨΗΛΗ” διπλωματια.!!!!!!ΚΑΙ αγωνιάς για την τυχη ΣΟΥ.στην περιπτωση αυτη στο ”κισμετ”

  2. Η εκλεκτή της Στοάς κ του Σορος, βλέπε ξαδέρφη Λυμπεράκη. Τελικά ο φόνος του Μπακογιάννη ΜΌΝΟ ΚΑΚΌ ΈΚΑΝΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

  3. Η Ντόρα τόσο χαρούμενη και χαμογελαστή μόνο στο πλευρό του….

  4. “” Ποια συμφέροντα λαμβάνει πρωτίστως υπόψη η Ελληνίδα Υπουργός των Εξωτερικών; Εκείνα των ΗΠΑ, της Τουρκίας ή και των αλύτρωτων Αλβανών»; “”” μονο των ελληνοειδων δεν λαμβανει υποψην……. δεν πειραζει ποιων αλλων λαμβανει υποψην της……..πρωτιστως……. μονο των ελληνοειδων δεν λαμβανει υποψην….. η ελλαδα θα χασει μεγαλα της κομματια και οποιος ψηφηζε τις τελευταιες 4+ δεκαετιες οτι και να ψηφηζε στην ελλαδα να παει στα τσακιδια μαζι με οτι θα χασει η ελλαδα….. ζωα…ζωα…… τιποτα αλλο δεν σας αξιζει…..

  5. Έχεις πολλή πλάκα .
   Ο γεροξεκουτης μίλησε για Συριακό Κουρδιστάν.. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό Ταρ(ο)μπιστές;;

  6. Ωραίο ζευγαράκι η Ντόρα με τον Ερντογάν εεε;; Πολύ καυλιαρης ο Μογγολος στα νιάτα του!!! Αλλά αυτήν δε τη πηδούσε με τπτ.

   1. Αυτό αν το έγραφα στο Λιακό μπορεί να πάθαινε αναφυλακτικό σοκ και νευρικό κλονισμό ταυτόχρονα.

  Leave a Response