ΕΚΠΤΩΣΗ 10% ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ: ΕΚΠΝΕΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ – ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΩΣ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

  Κοινοποίηση:
  poli simantiko

  Αύριο, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myPROPERTY” για τη χορήγηση της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών  ασφαλισμένων ακινήτων για φυσικές καταστροφές (φωτιά, για σεισμό και πλημμύρες ).

  Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία για τη χορήγηση της έκπτωσης:
  • Αρχικά θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα  myAADE (myaade.gov.gr) με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxis
  • Εν συνεχεία θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή: Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών
  • Αφού εντοπίσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στον ΑΦΜ τους μετά θα πρέπει να:

  -να τα συσχετίσουν με τις ασφαλισμένες κατοικίες τους (ασφάλιση ιδίου)

   -να δηλώσουν τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτων)

  -να δηλώσουν τους ΑΦΜ των τρίτων προσώπων που έχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα επ’ αυτής (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτων).

  Διευκρινίζεται πως οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ είναι οι εξής:
  Η κατοικία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος,
  • Η ασφάλιση της κατοικίας να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών εντός του ίδιου έτους,
  • Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

  Και δικαιούχοι της έκπτωσης αυτής είναι όσοι ασφάλισαν τις κατοικίες τους το 2023 για φωτιά, για σεισμό αλλά και πλημμύρες .

  Τα παραδείγματα

  H ΑΑΔΕ παρέθεσε πρόσφατα  δύο παραδείγματα για τον τρόπο  που θα χορηγηθεί η έκπτωση  10% στον ΕΝΦΙΑ. Αναλυτικά:

  Παράδειγμα 1: Κατοικία με κύριους χώρους: 100 τ.μ.

  • Αξία ανακατασκευής της κατοικίας = 90.000 ευρώ (100 τ.μ. * 900 ευρώ/τ.μ.)
  • Ασφαλισμένη αξία στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο = 100.000 ευρώ
  • Χορηγείται μείωση του ΕΝΦΙΑ.

  Παράδειγμα 2: Κατοικία με κύριους χώρους: 100 τ.μ.

  • Αξία ανακατασκευής της κατοικίας = 90.000 ευρώ (100 τ.μ. * 900 ευρώ/τ.μ.)
  • Ασφαλισμένη αξία στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο = 80.000 ευρώ

   

   

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  3 Σχόλια

  1. ΕΙναι το μονο χαρατσι….και οι τραπεζες πλεον θα περνουνε 0.50 ευρο τον μηνα για της καρτες που ολοι χρησιμοποιουμε.
   Ο μητσοτακης απο την μια τσεπη στα βαζει απο την αλλη στα περνει…τωρα που θα κανει και ιδιωτικα
   τα νοσοκομεια και τα πανεπιστημια.

  2. ΠΟΣΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ. ΑΣΦΑΛΙΖΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΓΙΑ 100000ΕΥΡΩ (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ) ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ? ΚΑΘΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΧΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΤΙΜΕΣ. ΑΞΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΠΟ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ? ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ!

  3. Σαχλαμάρες. Όσοι έχουν μικρά σπίτια ή κενά διαμερίσματα δεν τους συμφέρει. Αν τα ασφαλίσουν θα πληρώνουν 150 και 200 ευρώ τον χρόνο για να γλυτώσουν 10 ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ. Μόνο όσοι έχουν βίλες και τεράστια σπίτια πιθανόν να τους συμφέρει αλλά και πάλι αυτά που θα πληρώσουν για ασφάλιση θα είναι πολύ περισσότερα από το 10% που θα γλυτώσουν από τον ΕΝΦΙΑ.

  Comments are closed.