ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ Η ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΝΑΖΙΣΤΟΜΟΥΤΡΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ! ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ “ΤΥΦΩΝΑΣ” ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ 60% ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ – ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΒΥΘΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ – ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

  Κοινοποίηση:
  energy-m

  Οργανωμένες διακοπές ρεύματος σχεδιάζει το Παρίσι για να εξοικονομήσει ενέργεια τον χειμώνα ενώ την ίδια ώρα οι Γερμανοί τρίβουν… τα μάτια τους από τους αυξημένους λογαρισμούς ρευματος που λαμβάνουν, δινοντας τον ρυθμό του τι έρχεται πολύ σύντομα στην Ελλάδα μετά τη στοχοποίησή της από τον Μητσοτάκη. .

  Στην Ευρώπη είναι πλέον εμφανές ότι δημιουργούνται συνθήκες ενεργειακού καύσωνα λόγω του πολέμου στην Ρωσία και των κυρώσεων που ακολούθησαν γεγονός το οποίο ώθησε τον Εμμανουέλ Μακρόν σε μια επικοινωνιακή αντεπίθεση προκειμένου να καθησυχάσει την ανησυχία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα η Γερμανία θεσπίζει πλαφόν στην τιμή του ρεύματος από τον Ιανουάριο προκειμένου να ανακουφίσει τον πληθυσμό από τις δραματικές αυξήσεις και να δώσει κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης.

  Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί

  Σημαντικές αυξήσεις έλαβαν τις τελευταίες ημέρες οι λογαριασμοί ρεύματος στην Γερμανία. Για παράδειγμα μία εταιρεία στην Κολωνία πρόκειται να υπερδιπλασιάσει τις τιμές της τον Ιανουάριο. Ακόμη, ζητούν πλέον από τους πελάτες της, οι οποίοι όπως συνηθίζεται άλλωστε στη Γερμανία προπληρώνουν το ρεύμα, 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα, που αντιστοιχεί με αύξηση 130% σε σχέση με τους τελευταίους μήνες του 2022

  H Deutsche Welle στο σχετικό ρεπορτάζ σημειώνει ότι ο πάροχος, αιτιολογώντας την αλματώδη αύξηση τιμών, παραπέμπει στο υψηλότερο κόστος προμήθειας ρεύματος: «Σε σύγκριση με πέρυσι, το κόστος στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί περισσότερο από 300%. Σε ορισμένες περιόδους μάλιστα η τιμή δεκαπλασιάστηκε. Παράλληλα αυξήθηκαν και τα τέλη χρήσης δικτύου». Ο κύριος λόγος για την εκτόξευση των τιμών ρεύματος είναι η εντυπωσιακή άνοδος στην τιμή του φυσικού αερίου λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

  60% αγγίζουν οι αυξήσεις στην Γερμανία

  Η διαδικτυακή πύλη σύγκρισης τιμών Check24 καταγράφει ήδη περισσότερες από 580 περιπτώσεις αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Ιανουάριο: «Αφορά περίπου 7,3 εκατομμύρια νοικοκυριά», αναφέρει η ιστοσελίδα σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 60%. Μια άλλη διαδικτυακή πύλη σύγκρισης τιμών, η Verivox, τοποθετεί την αύξηση βάσει διαφορετικών στοιχείων στο 54%.

  Η άνοδος των τιμών ρεύματος διαφέρει από κρατίδιο σε κρατίδιο. Ενδεικτικά οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στο Πότσνταμ του Βρανδεμβούργου αυξάνουν τις τιμές κατά 21% στα 46,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Στο Μόναχο της Βαυαρίας η τιμή ρεύματος στη δημοτική επιχείρηση κοινής ωφελείας θα αγγίζει από την Πρωτοχρονιά τα 62 λεπτά, ενώ μέχρι σήμερα ήταν μόλις 25 λεπτά.

  Ενδιαφέρον έχει ότι και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία οι τιμές ρεύματος στην Γερμανία έχουν αυξηθεί σημαντικά με την αλλαγή του χρόνου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Check24 τον Νοέμβριο του 2020 ένα μέσο νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 5.000 κιλοβατώρες πλήρωνε για κάθε κιλοβατώρα 29,4 λεπτά. Ένα χρόνο αργότερα ήταν 31,6 λεπτά και φέτος τον Νοέμβριο 42,7 λεπτά.

  Μπαίνει πλαφόν στις τιμές ρεύματος

  Με το πλαφόν στην τιμή του ρεύματος η γερμανική κυβέρνηση αποσκοπεί να ανακουφίσει τον πληθυσμό από τις δραματικές αυξήσεις. Για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις προβλέπει μια τιμή το πολύ 40 λεπτά ανά κιλοβατώρα μέχρι το 80% της κατανάλωσης ρεύματος της περασμένης χρονιάς.

  Δίνει έτσι κίνητρο σε πολίτες και επιχειρηματίες να εξοικονομήσουν ρεύμα. Το πλαφόν τίθεται σε εφαρμογή το Μάρτιο του 2023, θα έχει ωστόσο αναδρομική ισχύ για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Αρκετές λεπτομέρειες θα πρέπει ακόμη να διευκρινιστούν προτού ψηφιστεί ο σχετικός νόμος.

  Πώς θα εξελιχθούν οι τιμές ρεύματος τη νέα χρονιά;

  Ο ειδικός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας Μίρκο Σλόσαρτσεκ από την εταιρεία συμβούλων Enervis εκτιμά μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι τα επόμενα χρόνια οι τιμές για τα νοικοκυριά δεν θα πέσουν στα επίπεδα προ του πολέμου στην Ουκρανία.

  Θεωρεί δεδομένο ότι το 2023 και το 2024 οι τιμές θα κυμανθούν γύρω στα 40 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ο Γερμανός ειδικός δεν αποκλείει μάλιστα μετά το 2024 τιμές γύρω στα 50 λεπτά. Και τονίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της τελικής τιμής ρεύματος αποτελούν δασμοί, εισφορές, τέλη και φόροι.

  Ανησυχούν τους Γάλλους ενδεχόμενα μπλακάουτ

  Στην Γαλλία ανησυχία προκαλούν στον πληθυσμό εδώ και μέρες τα σχέδια του υπουργικού συμβουλίου για πιθανές ωριαίες διακοπές ρεύματος το χειμώνα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι διακοπές θα αφορούν ταυτόχρονα περίπου 6 εκατομμύρια κατοίκους και συμπεριλαμβάνουν ακόμα και σχολεία. Στο ζήτημα πήρε θέση τώρα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

  «Οχι στον πανικό» είναι τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν για να καθησυχάσει τους Γάλλους για τις πιθανές διακοπές ρεύματος, για τις οποίες προετοιμάζεται ενεργά η γαλλική ΔΕΗ, EDF.

  Με το που επέστρεψε από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε με συνεντεύξεις και δηλώσεις να εκτονώσει τη νέα κρίση για την ενέργεια στο εσωτερικό της χώρας, που έχει αρχίσει να φουσκώνει με απεργίες και διαδηλώσεις. «Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε», εξήγησε χθες, «είναι εντελώς φυσιολογικό να προετοιμάζεται η κυβέρνηση για μια ακραία κατάσταση, γιατί τα χρόνια μας έχουν δείξει ότι μερικές φορές μπορεί να συμβεί το αδιανόητο», υπογράμμισε.

  Η λέξη «πανικός» από τα προεδρικά χείλη τελικά, δεν δείχνει ωστόσο να καθησύχασε τους Γάλλους. Με δεδομένο μάλιστα ότι προβλέπονται κάποιες εξαιρέσεις από τις διακοπές ρεύματος για το 40% του πληθυσμού. Ανάμεσά τους τα νοσοκομεία, τα αστυνομικά τμήματα, οι πυροσβέστες. Το υπόλοιπο 60% άρχισε ήδη να ανησυχεί και ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες. Πρώτοι για παράδειγμα, οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών που ζητούν εξαίρεση για τα σχολεία, το ίδιο και ορισμένοι αγρότες. Οι δε οδηγοί σκέπτονται ότι θα επικρατήσει πανικός στους δρόμους εάν κοπεί το ρεύμα στους σηματοδότες.

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  9 Σχόλια

  1. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΕΙ ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΕΛΟ ΜΕ ΛΟΦΙΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΦΡΑΓΚΙΑ ΜΕ ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ?????

  2. Ναι αλλά τα ΜΜΕ μας λένε καθημερινά ότι ο Μητσοτάκαρος είναι λαοπρόβλητος και ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός και ότι θα κερδίσει εύκολα τις εκλογές με αυτοδυναμία.
   Δηλαδή ο μέσος Έλληνας γουστάρει να πληρώνει ενοίκια όσο τα 3/4 του μισθού του και γουστάρει να πεινάει και να ξεπαγιάζει από την ακρίβεια.

  3. αυτα που συμβαινουν με τις χρεωσεις στην γερμανια μην ξεχνας οτι συμβαινουν στην ελλαδα εδω και πολυ καιρο…..απλα τωρα πηγε εκει και ανοιξε το ζητημα

  4. Οι κυρωσεις εις βαρος της Ρωσιας θα γινει η καταστροφη της Ευρωπης και ολα αυτα γιατι υποστηριζουν το ναζιστικο καθεστως ζελεσκι.Ψοφιμια ειστε αξιοι της τυχης σας οταν ξεσυκωθουν οι Ευρωπαιοι πολιτες

  5. ΣΤΕΦΑΝΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΤΙ ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΘΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΡΟΔΟ ΜΕΧΡΙ ΚΕΡΚΥΡΑ 6 ΜΕ 9 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ .ΟΧΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΥΝΤΑΙ

   1. Οταν τελειώσει το μουντιάλ, θα αρχίσουν τα πρωταθλήματα και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μάντεψε ξερολα όλα τα παιχνιδια γινονται νύχτα, όλα τα γήπεδα είναι φωτισμενα!
    Εάν όντως είχαν πρόβλημα όλα τα παιχνιδια θα γίνονταν νωρίς το μεσημέρι, οπότε δεν πείθεις ψεύτη.

  6. ……πως τα κανονιζουν ολα τα διποδα της ερημου του Σινα…..σφαγες παντου του παναρχαιου ελληνισμου και πληρη καταστροφη των παντων…..τωρα σκεφτομαι τους Πτολεμαιους της Αιγυπτου και τους λοιπους ελληνες της μ. ανατολης ποιοι τους δηλητηριαζαν θανατηφορα τα νερα και μετα τους εσφαζαν μετα τα μεσανυκτα…..και σημερα σχεδον αντιγραφο.

  7. Μαζί με ΔΕΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ κλπ στην Ελλάδα η ΔΕΗ πουλά 0,80 την κιλοβατώρα.
   Στους Γερμανούς η τιμή συμπεριλαμβάνει τα πάντα, και τα μεταφορικά. Όπως και στην Αγγλία και σε όλες τις άλλες χώρες.
   Μόνο στην Ελλάδα πληρώνουν οι Έλληνες 100 άλλα νταβατζιλίκια ανά κιλοβατώρα.

  Comments are closed.