ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙ ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ! ΑΔΕΙΟΔΟΤΟΥΝ ΟΙ ΓΕΛΟΙΟΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ;; ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΝ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA ΤΑ ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΗΝ “ΠΟΡΤΑ” ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΤΣΕΠΩΣΟΥΝ

  Κοινοποίηση:
  Dadia_purkagia_ΕΠΒΘ_after_cr

  «Μοιάζει πραγματικά απίστευτο, αλλά είναι γεγονός: λιγότερο από 20 ημέρες από τη στιγμή που έσβησε η τεράστια σε καταστροφικές συνέπειες πυρκαγιά του Έβρου, της μεγαλύτερης σε έκταση που συνέβη ποτέ σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜ-Θ) προχώρησε πριν λίγες ημέρες (20/09) στην αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 “Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου”!».

  Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, επισημαίνοντας ότι «η αδειοδότηση, μάλιστα, βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, το οποίο παρέκαμψε προκλητικά την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς) για το συγκεκριμένο έργο».

  Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΠΕΣΠΑ, αναφέρει η Ορνιθολογική, «η θετική εισήγηση βασίστηκε απλά σε μία σχετική ερώτηση του Προέδρου του ΠΕΣΠΑ προς τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) του ΥΠΕΝ, ο οποίος “ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ είναι θετικό με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου”, χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση και αντίκρουση των θέσεων του ΟΦΥΠΕΚΑ, έστω και για τα μάτια του κόσμου!».

  «Ενώ η κοινωνία είναι ακόμα μουδιασμένη από το γεγονός ότι μέσα σε 2 διαδοχικές χρονιές κάηκε το μεγαλύτερο μέρος του μοναδικού Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, η κυνικότητα και η αδιαφορία από τις υπηρεσίες της Διοίκησης που είναι υπεύθυνες για την αδειοδότηση έργων, τα οποία τεκμηριωμένα είναι επιβαρυντικά για την ορνιθοπανίδα, είναι σοκαριστική αλλά και εξοργιστική. Τη στιγμή που ο κρίσιμος βιότοπος του Μαυρόγυπα στο Δάσος Δαδιάς έχει υποστεί τόσο σοβαρό πλήγμα και υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον του μοναδικού πληθυσμού του στην Ελλάδα, δεν νοείται το ΥΠΕΝ να μην έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για τη ρύθμιση, σε τοπικό επίπεδο, μίας δραστηριότητας (εγκατάσταση ανεμογεννητριών) η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για όλα τα είδη γυπών», συνεχίζει η Ορνιθολογική και προσθέτει: «Το ΥΠΕΝ έχει στα χέρια του όλες τις απαραίτητες επιστημονικές μελέτες και τα νομοθετικά εργαλεία για τη βέλτιστη ρύθμιση της συγκεκριμένης δραστηριότητας προς την κατεύθυνση της προστασίας των απειλούμενων γυπών, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις όχι απλά δεν τις συμβουλεύεται, αλλά ακόμα και τις καταστρατηγεί!».

  Παράλληλα, τονίζει η Εταιρεία, «αυτή η έκδοση ΑΕΠΟ είναι κρίκος μίας ανησυχητικά αυξανόμενης αλυσίδας αδειοδοτήσεων, κυρίως έργων ΑΠΕ, που λαμβάνουν χώρα ενώ υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διενέργεια της δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεων των έργων στις περιοχές NATURA και τα προστατευτέα αντικείμενα αυτών».

  Ενδεικτικά και μόνο, αναφέρονται οι εξής περιπτώσεις αδειών ΑΣΠΗΕ που εκδόθηκαν αυτό το καλοκαίρι και, σύμφωνα με την Ορνιθολογική, έχουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τον ΟΦΥΠΕΚΑ: ΑΣΠΗΕ «ΘΡΟΝΟΣ», «ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ», «ΠΕΝΘΙΜΟΝ» στην Π.Ε. Ροδόπης, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Κομψάτου» – ΑΣΠΗΕ «ΛΟΦΟΣ-ΠΟΥΛΙΑ» στην Π.Ε. Ροδόπης, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Φιλιούρη» – ΑΣΠΗΕ «ΜΑΤΙ-ΚΟΣΚΙΝΑ», «ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ-ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ», «ΣΚΟΠΙΑ-ΒΡΑΧΑΚΙ» στις Π.Ε. Ροδόπης και Έβρου, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Φιλιούρη» – ΑΣΠΗΕ ΖΥΓΟΥΡΟΛΙΒΑΔΟ στην Π.Ε. Καρδίτσας, εντός της ΖΕΠ «Όρη Άγραφα».

  «Με λίγα λόγια, φαίνεται πως οι γνωμοδοτήσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ έχουν πλέον διακοσμητική αξία για τη ΓΔΠΠ του ΥΠΕΝ και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, παρά το γεγονός πως για την πλειοψηφία των έργων ο ΟΦΥΠΕΚΑ είναι η μοναδική υπηρεσία που ασχολείται με τη δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων τους στις περιοχές NATURA», εξηγεί η περιβαλλοντική οργάνωση και συμπληρώνει: «Θεωρούμε αυτονόητο πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης θα ανακαλέσει άμεσα την ΑΕΠΟ για τον ΑΣΠΗΕ ΜΥΤΑΚΑΣ 1 & 2 εντός της καμένης έκτασης του Έβρου.

  Παρ’ όλα αυτά, τα ερωτήματα προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ (που έχει και την κύρια ευθύνη για τα έργα που βρίσκονται εντός ή επηρεάζουν άμεσα τις περιοχές NATURA) που προκύπτουν αβίαστα και απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις –και κυρίως ενέργειες- είναι τα εξής:

  Συνεχίζει το ΥΠΕΝ να είναι θετικό για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΑΣΠΗΕ ΜΥΤΑΚΑΣ 1 και 2; Θα παρέμβει για την ανάκληση της έκδοσης ΑΕΠΟ μέσα στην καμένη έκταση του Έβρου;
  Σε ποιες πρόσθετες ενέργειες θα προβεί ως προς την προστασία του Μαυρόγυπα, του Όρνιου, του Ασπροπάρη και των άλλων αρπακτικών του Έβρου σε σχέση με την αδειοδότηση ΑΣΠΗΕ; Η αναστολή έκδοσης οποιασδήποτε νέας άδειας εγκατάστασης στην Π.Ε. Έβρου και εντός των κρίσιμων βιότοπων των γυπών στη Θράκη, η ανάκληση των ΑΕΠΟ για έργα με αρνητική δέουσα εκτίμηση, καθώς και η αναστολή εκτέλεσης οποιωνδήποτε εργασιών εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ είναι απολύτως απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των γυπών!
  Θα φροντίσει άμεσα να μπει τέλος στην απαράδεκτη πρακτική αδειοδότησης έργων με αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, δηλαδή με αρνητική δέουσα εκτίμηση επιπτώσεων για τις περιοχές ΝATURA και τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά;».

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  4 Σχόλια

  1. Μόνο μέλημα του κούλη οι μίζες από τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά,να ο ηθικός αυτουργός των καμένων δασών

  2. Κάποτε ο Νίξον ,δήλωσε επίσημα ότι το κράτος ΕΛΛΑΣ θα πρέπει να έχει σύνορα μέχρι την Σπερχειάδα..Δεν ήταν μόνο λόγια .ΑΝ δούμε προσεκτικά όλες τις γεωπολιτικές κινήσεις των όποιων κυβερνώντων σε σχέση και με αυτά που γράφονται κατά καιρούς ακόμα και σε σχολικά βιβλία. Βεβαίως δε η Μακεδονία ανεξάρτητη οικονομική ζώνη και το όνειρο των Γερμανών φίλων της προεδράρας του 41 τακατό , πραγματικότητα. ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΒΡΕ ΚΟΥΤΑ. Όλα τα υπόλοιπα παράπλευρες απόλειες χωρίς οικονομικό ενδιαφέρον.

  3. συτο ειναι ξεπουλημα της χωρας με την εγκριση του 41% μητσοτακη δωστα ολα, μην αφηνεις τιποτα ορθιο για τα παιδια μας.

  4. Εεεεεεεε! Ακούει κανένας εκεί έξω? Τι άλλο πρέπει να γίνει σε αυτή την χώρα για να βγουν μπροστά οι σοβαροί πατριώτες? Διεφθαρμένοι, ανώμαλοι, απατριδες ήδη καταστρέφουν την χώρα! Μήπως πρέπει να φέρουν κατευθείαν τον Τούρκο να κυβερνήσει για να ξυπνήσουν? Η μήπως πρέπει να περιμένουμε 400 χρόνια για αντίδραση! Είμαστε ήδη στο και πέντε! Ο μεγαλύτερος εχθρός του Ελληνισμού είναι εντός συνόρων και νεκρώνει τα πάντα σαν καλπαζον καρκίνος! Άντε! ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!

  Comments are closed.