ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ, ΣΤΙΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ: ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΡΩΣΙΑΣ! ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ, ΜΟΝΟ ΤΑ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ!

  Κοινοποίηση:
  ΖΑΧΑΡΟΒΑ

  Άργησε αλλά κανείς δεν πίστευε ότι είχε ξεχαστεί… Ο λόγος για την απάντηση της Μόσχας στην απέλαση 12 ρώσων διπλωματών από την Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο. Η Ρωσία απάντησε στην Ελλάδα με το ίδιο νόμισμα, τηρώντας κατά κάποιο τρόπο και τις αναλογίες των αριθμών. Και αποδυναμώνοντας πλήρως την πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα. Αποδεικνύοντας ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο.

   

  Το ρωσικό ΥΠΕΞ κήρυξε personae non gratae οκτώ διπλωματικά στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα – επτά διπλωμάτες και μία διοικητική υπάλληλο – δίνοντας τους οκτώ μέρες διορία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

   

  Σημειώνει δε στην ανακοίνωση του ότι «η πλήρης ευθύνη για το γεγονός αυτό βαρύνει αποκλειστικά την Αθήνα» και καταγγέλλει «την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου και της ανακήρυξης ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα ως “personae non gratae”».

  Αιχμές

  Το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε με αιχμές για το ρόλο των ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ότι «δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις».

  Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση της Αθήνας για τις απελάσεις στις 6 Απριλίου υπογραμμιζόταν ότι οι 12 «κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963».

  Ποιοι καλούνται να εγκαταλείψουν τη Μόσχα

  Μεταξύ των οκτώ ελλήνων που απελαύνονται είναι επτά διπλωμάτες και μία διοικητική υπάλληλος. Πληροφορίες του in ανέφεραν ότι τα έξι πρόσωπα ανήκουν στο δυναμικό της πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα και μεταξύ αυτών είναι ο Σταύρος Βενιζέλος, Πρεσβευτής Σύμβουλος, ο Νικόλαος Σαπουντζής, Σύμβουλος Πρεσβείας, ο Ευάγγελος Πελεκάνος, Σύμβουλος Πρεσβείας, ο Ανδρέας Γκοτσίνας, Σύμβουλος Πρεσβείας και ο  Αθανάσιος – Αλέξανδρος Καυκαλίδης, Γραμματέας Πρεσβείας. Οι δύο που απελαύνονται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από το γενικό προξενείο Μόσχα, είναι ο Γενικός Πρόξενος Νικόλαος Κρίκος και η Ευαγγελία Καλαϊντζή, σύμβουλος πρεσβείας.

  Αν και τρεις τουλάχιστον είχαν ολοκληρώσει τη θητεία τους στη Ρωσία και ετοιμάζονταν ούτως ή άλλως για αναχώρηση, πηγές με γνώση των εξελίξεων τόνιζαν στο in ότι το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο και είχε σαφή στόχο να αποδυναμωθεί πλήρως η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα. Αφού η μόνη διπλωμάτης που παραμένει είναι η πρεσβευτής Αικατερίνη Νασίκα. Μία κίνηση που χαρακτηρίζεται μήνυμα στην Αθήνα. Σημειώνουν δε ότι αν η ρωσική πλευρά θέλει να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την Αθήνα μπορεί να προβάλει προσχώματα στους διορισμούς των αντικαταστατών των διπλωματών, αρνούμενη να τους δεχτεί. Όποτε και αν η Αθήνα επιλέξει να προσπαθήσει να τους αντικαταστήσει.

  Η ελληνική διπλωματία επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους σε σχέση με τις εξελίξεις. Αρμόδιες πηγές διεμήνυαν δε την ανάγκη να υπάρχει ένα περιβάλλον προστασίας για όσους έμειναν πίσω και απαρτίζουν την ελληνική διπλωματική αποστολή στη Ρωσία.

  Το τελευταίο διάστημα συζητούνταν έντονα ότι φτάνει η ώρα των απελάσεων για την ελληνική διπλωματική αποστολή. Πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη δε στις ΗΠΑ, αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι οι απελάσεις θα είναι ανάλογες και των όσων θα επέλεγε να αναφέρει ο πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον, αλλά και των συμφωνιών που θα «έκλειναν» στις ΗΠΑ.

  Οι 12 Ρώσοι που είχαν απελαθεί από την Ελλάδα

  Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών που η ελληνική διπλωματία είχε επιλέξει να δείξει το δρόμο της εξόδου από τη χώρα ήταν ο Βασίλι Γαβρίλοφ, η επίσημη φωνή της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα και πανταχού παρών, ο οποίος έχει το βαθμό του συμβούλου και ήταν επιφορτισμένος με θέματα Τύπου, όντας το νούμερο 3 στην ιεραρχία. Persona non grata είχε χαρακτηριστεί και ο Όλεγκ Μπρεντίχιν, νούμερο 2 της πρεσβείας, ο οποίος σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ετοιμαζόταν να αναλάβει τη θέση του Αντρέι Μασλόφ ως επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα οι Ρώσοι που είχαν διπλωματικά και υπηρεσιακά διαβατήρια ήταν πριν τις απελάσεις περίπου 100 άτομα.

  Η απόφαση για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών είχε ανακοινωθεί μία μέρα μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με την ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, που είχε πρώτο θέμα στην ατζέντα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο πηγές του ΥΠΕΞ, τόνιζαν τότε ότι δεν υπήρξε σύνδεση, καθώς οι εξελίξεις είχαν ήδη δρομολογηθεί.

  «Κανείς αθώος»

  Ελληνικές διπλωματικές πηγές δήλωναν σχετικά με τις απελάσεις των Ρώσων των Απρίλιο ότι στη λίστα μπήκαν πρόσωπα που με τη δράση και τη συμπεριφορά τους είχαν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της Αθήνας για αρκετό καιρό. Πρόσωπα τα οποία όπως αναφερόταν φέρονταν να συνδέονται με τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και προσπάθεια προώθησης της ρωσικής προπαγάνδας για την εισβολή στην Ουκρανία. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για σχέση ορισμένων εκ των προσώπων που βρίσκονταν στη λίστα με υποθέσεις κατασκοπείας, ενώ πηγές με γνώση των εξελίξεων τόνιζαν ότι κανείς από τους 12 δεν στοχοποιήθηκε άδικα.

  Οι δηλώσεις της Μαρία Ζαχάροβα

  Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα είχε απαντήσει στην απόφαση της Αθήνας κάνοντας λόγο για «εχθρική κίνηση» η οποία θα απαντηθεί «καταλλήλως».  Αναφερόταν δε σε υπαγορευμένη από τις ΗΠΑ απόφαση, υποστηρίζοντας ότι εκείνοι που την έλαβαν «ήθελαν να σπείρουν διχόνοια μεταξύ του ελληνικού και ρωσικού λαού». Ενώ χαρακτήριζε τις απελάσεις «άνευ προηγουμένου κίνηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις».

  Την Δευτέρα πριν να γίνουν γνωστές οι απελάσεις ελλήνων διπλωματικών η Μαρία Ζαχάροβα είχε κάνει νέες δηλώσεις εναντίον της Δύσης, αναφέροντας στο Russia-1, η Ζαχάροβα ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ένα κοινό πράγμα και αυτό είναι η ιμπεριαλιστική τους σκέψη στο πλαίσιο του αποικιακού παρελθόντος τους.

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  19 Σχόλια

  1. Πάλι θα το ξαναπώ.. Δεν καταλάβατε ότι ο Πούτιν δεν είναι φιλέλληνας ή φίλο Τούρκος. Σε δήλωσή του παλαιότερα είπε ο ίδιος εγώ δεν είμαι γαμπρός ούτε μπατζανάκης ούτε φίλος κανενός είμαι ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας και εξυπηρετώ τα συμφέροντα του ρωσικού λαού και της Ρωσίας.Υπαρχει δήλωση του.

  2. λειστε και την πρεσβεια τελειως καλυτερα θα ειναι οι εδω νομιζουν οτι οι κατα φαντασια συμμαχοι στα δυσκολα θα βοηθησουν την ελλαδα ποσο μεσανυχτα εχουν αλλωστε τους γιαλαντζι συμμαχους τους εχουμε δει και στο παρελθον που ηταν τα οπλα που εστειλαν τοτε στην κυπρο τα καθικια για την ουκρανια πω ς στελνουν? γιατι βομβαρδιζανε νυχτα και μερα την γιουγκοσλαβια οι παγκοσμιοι δολοφονοι Πουτιν οτι στειλουν καντο σκονη εγω ειμαι μαζι σου και συμφωνω απολυτα αν θαρθει μια συμμορια στα συνορα του οικοπεδου ου θα αντιδρασω δυναμικα

  3. Αυτό που έγινε δεν θα πρέπει να μας ξενίζει, στην γλώσσα της διπλωματίας ονομάζεται “Αμοιβαιότητα” (reciprocity) και ορίζει ότι για όποια ενέργεια κατά της χώρας ή της διπλωματικής αποστολής γίνεται δίνεται η ανάλογη απάντηση. Επειδή διακρίνω ότι έχουμε χωριστεί σε πουτινικούς και αντιπουτινικούς που είναι λάθος προσέγγιση αυτόπου πρέπει να γίνει είναι:
   1. Τερματισμός πολέμου στην Ουκρανία με ειρηνικό τρόπο και μεσολάβηση της Ε.Ε, άμεσα.
   2. Αποκατάσταση σχέσεων με Ρωσία και μέτρα οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
   Σας τονίζω οτι ο μεγάλος χαμένος απο αυτή την κρίση είναι η Ευρώπη και ο μεγάλος κερδισμένος οι ΗΠΑ και όποιος έχει “μυαλό” καταλαβαίνει.

  4. Βλαδιμηρε κατεβα και παρακατω! Εχει πολυ βρωμα να καθαρισεις! Μονο μη βαλεις τη….. φιλαρα σου τον Ταγιπ να σπασει την ανατολικη πτερυγα του ΝΑΤΟ! Εκει την κατσαμε τη βαρκα δεν μας εφτανε η Κουλα κι οι παρατρεχαμενοι θα πουμε το δεσποτη Παναγιωτη!

  5. Αυτοί που βρίζουν στα σαιτ την Ρωσία και επιχειρούν να διαταραξουν την φιλιά μας με τους Ρώσους, είναι τα π@υστακια του Μητσοτάκη που προχθές ήταν στην πορεία των π@υστηδων και σήμερα έχουν πάρει αμπαριζα τα σαιτ. Ρε πηγαίντε κάντε καμία πιπα π@υστακια που σχολιάζετε κιόλας, π@υστακια. Μπράβο στην Ρωσία, ο Ελληνικός λαός στηρίζουμε την Ρωσία και μπράβο στους Ρώσους και στην κ. Ζαχαροβα που εάν παρατηρήσετε δε κάνει λόγω για Ελλάδα και Έλληνες, μιλάει για κυβέρνηση Μητσοτάκη και κυβέρνηση των Αθηνών. Ξέρει πως το ζαβό είναι μαριονέτα που πληρώνεται αδρά από ΝΑΤΟ και γερμανους και πουλάει την Ελλάδα. Εσείς στο μακελειό μην ανεβάζετε τα σχόλια από τα π@υστακια του Μητσοτάκη που γράφουν μυνηματα. Παντού τα ίδια γράφουν. Ελλάς Ρωσία συμμαχία, ο Μητσοτάκης ειναι προδότης 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷. Έτσι να τρελαίνεσται π@υστακια.

  6. ΚΑΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ Ο ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΓΑ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΟΙ

  7. δεν πάει να φιλήσει κανα τουρκικο κώλο καλύτερα.

  8. ΟΙ ΑΠΕΛΑΘΕΝΤΕΣ ΗΤΑΝ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΔΡΑ ΤΡΙΠΛΟ ΜΙΣΘΟ ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟ ΦΥΣΙΚΑ. ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ. ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΗΤΑΝ.

  9. Πρεπει να μεινουμε μακρυα απο τον τουρκοπουτιν, ειναι εχθρος του ελληνισμου.
   Αφηστε μονο τους λιγοστους χουντικους να τον προσκυνουν, αυτοι ετσι κι αλλιως θαυμαζουν ακομα και τον ερντοκλαν

  10. Ζαχάροβα έλα να λύσουμε τις διαφορές μας, τα δύο μας μιλφάρα μου…

  11. Λιγο αργα δεν το σκεφτηκαν;
   Αιντε στα τσακιδια με τους ρωσολαγνους ανηκουν πλεον στην αντιπερα οχθη και θα απομονωθούν απ ολους.
   Οσο για μας καλο ειναι να μην είμαστε με καμμια πλευρά διοτι ολοι τους απεδείχθηκαν κατώτεροι των περιστασεων

  12. Να τους διωξει ολους.. ουτος η αλλος οι ελληνες που εκπροσωπούν την ελλαδα σε ξενες χωρες ειναι αγενης γλοιώδης. γενικοτερα καθικια. Τα γραφω αυτα επηδη ζω στο εξωτερικο και γνωριζω τους χαραμοφαηδες αυτους.Να τους διωξει ολους η ρωσια.. Να ξεβρωμισει το εθνος τους./

  13. ΕΞΩ ΟΙ ΡΩΣΟΦΙΛΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ

  14. Πάφ!!!χαστουκαρα βάρα μας κιαλλο αφέντρα μας.ειμαστε μαζοχες.

  15. …..πουλο γιουσουφακια απο την νεα βυζαντινη αυτοκατορια…αντε !!!….πηγαίνετε τωρα να κλαψετε στην αγκαλια της λιγναδοκουλας!!!…

  16. Και εχουν δικιο, και να προσεξουμε ολοι μας, οτι αυτοι που θα απελασουν δεν ειναι ελληνες ειναι προδοτες του δηθεν δημοκρατικου τοξου αυτοι της ΝΠΤ, καλα θα τους κανει, Η ρωσια ξερει οτι Οι περισσότεροι ελληνες ειμαστε μαζι τους,και οχι με αυτους που εκφραζουν λοατκι,λαθρομεταναστευση,υπερ των αμβλωσεων ολα εκεινα δηλαδη που εχουν καταστρεψει την κοινωνια μας.

  17. Μια χαρά. Τι έκαναν εκεί ? Εξυπηρετούσαν τους Έλληνες που είχαν πρόβλημα ?
   Όπως και στη Γερμανία το ίδιο σιγά μην συναντήσεις Πρόξενο.
   “Έγινε αυτό που λένε στα Ποντιακά. ……………

  18. προδότες, φτάσατε την πατρίδα μας στα όρια τού πολέμου. Και γιατί όλα αυτά;για το συμφέρον το δικό σας,τις μίζες, το δόγμα του καρκίνου που ακούει στο όνομα Αμερική. Η καταστροφή του πλανήτη σε αυτούς οφείλεται. Αλίμονο αν μια μέρα βρεθεί κάποιος από σας στα χέρια μου. Σιχαμερά σκουλίκια

  Comments are closed.