ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ “ΜΠΟΜΠΑ” ΤΗΣ UNESCO ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ! ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΟΠΙΣΘΙ@ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΤΖΑΜΙ – ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΜΕΤΙΑ

  Κοινοποίηση:
  erntogan agia sofia

  Η UNESCO πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας, για την οποία πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τόνισε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών χθες Πέμπτη.

  Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ενδέχεται να αποφασίσει σήμερα ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934 ήταν παράνομη, δήλωσαν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την μετατροπή της σε τζαμί, παρά τις διεθνείς ανησυχίες.

  Η Ουνέσκο τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

  Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

  «Για οποιαδήποτε μετατροπή πρέπει να ειδοποιηθεί η Ουνέσκο από το κράτος εκ των προτέρων, και θα πρέπει να υπάρξει (νέα) διαδικασία αξιολόγησης, εάν χρειάζεται, από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς», πρόσθεσε.

  Η Ουνέσκο υπογράμμισε ακόμη ότι έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στις τουρκικές αρχές με επιστολές της και ότι επέδωσε ξανά το μήνυμα αυτό στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Οργάνωση χθες Πέμπτη.

  «Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να αρχίσουν διάλογο προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικουμενική αξία του μνημείου», πρόσθεσε.

  Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, ο ναός του έκτου αιώνα που συγκαταλέγεται στα μνημεία της Τουρκίας τα οποία δέχονται τις περισσότερες επισκέψεις.

  Η προοπτική μιας τέτοιας ενέργειας προκαλεί ανησυχία σε αμερικανούς, ρώσους και έλληνες αξιωματούχους, ενόψει της σημερινής ετυμηγορίας του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας.

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  8 Σχόλια

  1. Τρείς Ρώσσοι βουλευτές τής Ντούμα ο Λεονιντ Σλούτσκι,ο Βλαδίμηρος Σιρινόφσκι καί ο Βιάτσεσλαβ Νίκονοβ διαμαρτύρονται κατά τών σχεδίων του σουλτάνου νά μετατρέψει τήν Αγια Σοφία σέ τζαμί.O Σιρινόφσκι δήλωσε ότι ειναι ένα χτύπημα κατά τής Μόσχας.
   Γιάννης Λάκων

  2. Όλος ο κόσμος ασχολείται επί του θέματος πλην τα δικά μας τα δουλοσκυλα πέρα βρέχει από όλους!

  3. όλοι αυτοί προωθούν την πανθρησκεία και το ισλάμ,διώκτες του χριστιανισμού με τις πλάτες τις δικές μας πρώτα από όλα!! που είσαι Χριστόδουλε!!!!

  4. Αυτός ο Ερντογκαν αν την κάνει τζαμί που αμφιβάλω θα κάψει και τον τρελοΤραμπ γιατί θα χάσει ψήφους από τους δεξιούς χριστιανούς Ηδη εινε σε δύσκολη θέση και επειδή θέλει να έχει πριν τις USA εκλογές το εμβόλιο covid19 μια μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί τον τελείωσε γιατί θα αρχίσουν αντιδράσεις και στις ΗΠΑ

  5. Χεστηκαν οι Τούρκοι για την επιστολή της ΟΥΝΕΣΚΟ !!!
   Όλοι μας ξέρουμε τί γίνεται στην Τουρκία και πως ζουν οι άνθρωποι αλλά είμαστε απλοί θεατές !!!
   Ας αναλάβουν δραστικά μέτρα τα κράτη ως ένδειξη διαμαρτυρίας να απελάσουν όλους τους Τούρκους υπηκόους τους στην πατρίδα τους για να ξεσηκωθούν και αυτοί που επαναπαύονται στην ξενιτιά και να σφίξει και κωλος του ερντογαν !!!
   Απλά τα πράγματα επιστολές και μαλακιες εγώ τα ακούω και τα διαβάζω βερεσέ !!!

  6. Κάθε Παρασκευή… Θα προσεύχεται η μουσουλμανικη μογγολικη πλεμπα…. Είναι όλα σύμφωνημενα γατάκια.,δυστυχως….

  7. Η απόφαση τους θα είναι μεσοβέζικη, θα παραμείνει ως έχει αλλά με παραθυράκι για αναμόχλευση του θέματος όταν και όποτε τους ανορθώνεται. Γνωστή τούρκικη πρακτική που κάνουν τις κοτούλες χαρούμενες στο κοτέτσι για όσο καιρό επιθυμεί το μόγγολο. Ο μπαλαδόρος παίζει πιάτσα, γνωρίζει καλά ότι τα πολιτισμένα παρτάλια όταν τους κουνήσεις το μαρούλι πέφτουν στα τέσσερα. Η μόνη παρηγοριά είναι ότι έφαγε την πρώτη αδέσποτη, αν τους στείλουν και την δεύτερη και βρουν τα ψαράκια φωλιά ίσως να καταλάβει πως κάτι αλλάζει.

  Leave a Response