ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ: ΦΩΤΙΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΚΑΙ DIESEL – ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ – ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ! ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  Κοινοποίηση:
  ΑΚΡΙΒΕΙΑ

  Η ακρίβεια καλά κρατεί στα υγρά καύσιμα, που παραμένουν εδώ και εβδομάδες σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα συμπιέζοντας περαιτέρω το εισόδημα των καταναλωτών και ενώ βρίσκεται προ των πυλών η έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ενόψει του φετινού χειμώνα.

  Ήδη συμπληρώθηκαν δύο εβδομάδες με τη μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης να ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο και την αντίστοιχη του πετρελαίου κίνησης (diesel) πάνω από το 1,8 ευρώ το λίτρο, τιμές υψηλότερες από αυτές της θερινής περιόδου, με την υψηλότερη ζήτηση, αλλά και του περσινού Σεπτεμβρίου.

  Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις τελευταίες τιμοληψίες (Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων), η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης ανέρχεται σε 2,041 ευρώ/λίτρο, αυξημένη κατά 17,8 λεπτά σε σχέση με τις αρχές Ιουλίου, αλλά και κατά περισσότερο από 9 λεπτά συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι υψηλότερες μέσες τιμές εμφανίζονται στους Νομούς Κυκλάδων (2,287 ευρώ/λίτρο), Δωδεκανήσου (2,199 ευρώ), Λευκάδας (2,122 ευρώ), Ευρυτανίας (2,118 ευρώ), Κεφαλληνίας (2,115 ευρώ), Ρεθύμνης (2,103 ευρώ), ενώ δεν λείπουν και οι ακραίες τιμές, που σχεδόν αγγίζουν τα 2,5 ευρώ/λίτρο, ιδίως στα νησιά.

  Ράλι στο diesel
  Φωτιά όμως έχει πάρει και το diesel, εντείνοντας την ανησυχία για τις επιπτώσεις της μεγάλης αύξησής του στις τιμές των ήδη ακριβών προϊόντων και τροφίμων ευρείας κατανάλωσης, καθώς πρόκειται για το κατεξοχήν καύσιμο που χρησιμοποιείται από τον πρωτογενή τομέα, επιχειρήσεις, επαγγελματίες, μεταφορές κ.λπ.

  Η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης έχει εκτιναχθεί πανελλαδικά σε 1,853 ευρώ το λίτρο, σημειώνοντας αύξηση της τάξης των 27,4 λεπτών/λίτρο από τις αρχές Ιουλίου, ενώ ξεπέρασε κατά 2,7 λεπτά ακόμη και την πολύ υψηλή τιμή του περσινού Σεπτεμβρίου (1,826 ευρώ).

  Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην περίπτωση του diesel υπάρχουν περιοχές όπου η τιμή οδεύει ή και ξεπέρασε τα 2 ευρώ: οι Νομοί Κυκλάδων και Δωδεκανήσου πρωτοστατούν και εδώ με τις υψηλότερες τιμές, στα 2,048 και 1,960 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα.

  Σύμφωνα με την αγορά, σήμερα οι τιμές χονδρικής αναμένεται παρουσιάσουν νέα αύξηση στο diesel και μείωση στην αμόλυβδη, αναπροσαρμογές που θα αποτυπωθούν στις καινούργιες παραγγελίες.

  Πετρέλαιο
  Πάντως, η έκρηξη των τιμών στα υγρά καύσιμα δεν αντικατοπτρίζει απόλυτα την πορεία του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σε σχέση με άλλες περιόδους. Το αργό πετρέλαιο τύπου brent τον τελευταίο μήνα (25/8-25/9/2023) βρίσκεται στα επίπεδα των 90 δολαρίων κατά μέσο όρο, με μέγιστη τιμή στα 95,96 δολάρια (την περασμένη εβδομάδα), και η τιμή της αμόλυβδης στην εγχώρια αγορά σταθερά πάνω από 2 ευρώ τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο η σχετική μέση τιμή διαμορφωνόταν σε 93 δολάρια, με μέγιστη τιμή στα 103,48 δολάρια και την τιμή της αμόλυβδης στην αγορά στα 1,995 ευρώ/λίτρο.

  Χθες η τιμή του brent βρέθηκε λίγο κάτω από τα 92 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας σε σχέση με τα υψηλότερα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας, αιχμή που σημειώθηκε μετά την απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές diesel και βενζίνης, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο διαταραχής του εφοδιασμού καυσίμων, μείωσης των αποθεμάτων (ιδίως στο diesel) και πιθανών ελλείψεων διεθνώς, ενόψει μάλιστα της νέας χειμερινής περιόδου.

  Στο μεταξύ, με βάση την τρέχουσα εικόνα, η αγορά έχει ήδη αρχίσει τις εκτιμήσεις για την τιμή εισόδου του πετρελαίου θέρμανσης κατά τη φετινή σεζόν, που τοποθετείται μεταξύ 1,5 και 1,6 ευρώ/λίτρο, έναντι τιμής έναρξης στα 1,4 ευρώ/λίτρο κατά μέσο όρο πανελλαδικά πέρσι.

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  10 Σχόλια

  1. Όλοι βολτάρουν στο χαλαρό, καμία ακρίβεια δεν υπάρχει λοιπόν.

  2. Πάμε και όπου βγεί….Στα παπάρια μου γιατί είμαι δημόσιος υπάλληλος της ΔΕΗ…..Στον π@υτσο μου για τις τιμές των καυσίμων γιατί είμαι 5 λεπτά με τα πόδια……Στα @ρχίδια μου αν άλλοι δυσκολεύονται…….

   1. ΣΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΜΑΣ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ

  3. Και τι ποιοτητα! To κοστος ανα λιτρο σας ενδιαφερει μονο ? Ο κινητηρας γιοκ καραδιεφθαρμενη χωρα?

  4. Περνει το ΦΠΑ και τα εσοδα απο τον τουρισμο και θα το δωσει στους δανειστες….δεν κανει οπως κανανε η αλλες κυβερνησεις το πρωτογενες πλεονασμα να παει στους οικονομικα ασθενεστερους.
   Εχουμε μια κυβερνηση σαρλατανων που κοροιδευει τους παντες πεταει ενα 200 ευρο στους χαμηλοσυνταξιουχους..δινει αυξησεις 20 ευρο στης συνταξεις…και η ακριβεια καλπαζει εαν ειμασταν σε αλλη χωρα τωρα θα ειχανε ξεσηκωθει και η πετρες.

  5. ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

   ΚΑΙ ΤΟ 41% ΤΙ ΕΙΝΑΙ ?

   ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ: ΦΩΤΙΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΚΑΙ DIESEL – ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ.

   ΣΡΑ @ΡΧΙΔΙ@ ΜΑΣ, 10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΦΟΥΛΑΡΟΥΜΕ ……..!!!!!!!!

  6. Και λοιπόν τι έγινε που τα καύσιμα κάνουν ……ελεύθερη προς τα αστέρια πτήση!!!! η εντολή από την δημοκρατική Χούντα προς τα μισθωμένα ΜΜΕ και τους μισθοφόρους υπαλλήλους τους είναι μία …. Δώστε κουνιστό Καψψελάκη!!!!!!
   Ευχαριστώ για την φιλοξενία

  7. Όταν ευημερούν οι αριθμοί υποφέρουν οι άνθρωποι. Η οικονομία τη Ελλάδος όπως λένε οι φίλοι μας ευρωπαιοι, αμερικανοί (αν έχεις τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους εχθρούς) πάει καλά. Παρηγοριά στον άρρωστο ως που να βγει η ψυχή του.

  8. Το ΦΠΑ να πέφτει στα ταμεία και νταξ μωρέ ας μην έχουν να ζεσταθούν και να φάνε οι Έλληνες.Εμείς συμπάσχουμε έτσι και αλλιώς και τους κατανοούμε αλλά και τα 10.000 € το μήνα δεν θέλουμε να τα κόψουμε για να φτιάξουμε και καμία ζημιά ή να βοηθήσουμε τους οικονομικά ασθενέστερους .

  Comments are closed.