(ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ) ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΤΖΙΩΡΖΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΙΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟΥ – ΗΠΙΕ ΤΟ ΑΜΙΛΗΤΟ ΝΕΡΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ

Κοινοποίηση:
TZIOTYG

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε, μετά την απολογία του, ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου μπισκότων Βιολάντα, για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε γυναικών εργαζομένων.

Ο επιχειρηματίας οδηγήθηκε εκ νέου ενώπιον των ανακριτικών αρχών ύστερα από αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε βαθμό κακουργήματος και συνελήφθη το Σάββατο 14/02/2026 από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), το οποίο χειρίζεται την υπόθεση της έκρηξης. Οι νέες κατηγορίες περιλαμβάνουν έκρηξη με ενδεχόμενο δόλο και ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη μεταβολή των κατηγοριών η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Τρικάλων και ακολούθησε η εκ νέου σύλληψή του. Ο κατηγορούμενος φέρεται να κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα Τρικάλων. Κατά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή δεν απάντησε σε ερωτήσεις και δεν έδωσε εξηγήσεις σχετικά με όσα καταγγέλλουν εργαζόμενοι και τεχνικοί που είχαν κληθεί κατά καιρούς να πραγματοποιήσουν εργασίες στις εγκαταστάσεις.

Μέχρι στιγμής, η δικογραφία βασίζεται κυρίως σε μαρτυρικές καταθέσεις, καθώς τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Ο ιδιοκτήτης μεταφέρθηκε αρχικά στο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων και στη συνέχεια στα δικαστήρια, όπου απολογήθηκε για τις νέες, βαρύτερες κατηγορίες.

Από τα στοιχεία που φέρονται να έχουν προκύψει, προκύπτει ότι περίπου έξι μήνες πριν από την έκρηξη είχε ζητηθεί προσφορά από ιδιώτη τεχνικό για την πλήρη αντικατάσταση της εγκατάστασης, από τις δύο υπέργειες δεξαμενές έως και το εσωτερικό του εργοστασίου. Ωστόσο, οι εργασίες δεν πραγματοποιήθηκαν, καθώς – σύμφωνα με μαρτυρία – το κόστος κρίθηκε υψηλό. Έτσι, φέρεται να συνεχίστηκε η διαρροή προπανίου, η οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οδήγησε τελικά στη φονική έκρηξη.

Το χρονικό σημείο κατά το οποίο ζητήθηκε η προσφορά συμπίπτει, σύμφωνα με καταθέσεις, με περίοδο κατά την οποία εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν για έντονη οσμή αερίου στον χώρο.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι υπογειοποιημένες σωληνώσεις και οι τέσσερις υπόγειες δεξαμενές προπανίου του εργοστασίου δεν διέθεταν πιστοποίηση. Πιστοποιημένες ήταν μόνο οι δύο υπέργειες δεξαμενές, από τις οποίες ξεκινούσαν φθαρμένοι σωλήνες. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποτυπώνονταν στα επίσημα σχέδια που είχαν κατατεθεί για την άδεια πυρασφάλειας.

Η υπόθεση παραμένει σε εξέλιξη, με τις αρχές να αναμένουν τα τελικά πορίσματα των ειδικών, τα οποία αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής εικόνας για τα αίτια της τραγωδίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response