Πρώτη Σύνοδος Κορυφής Τραμπ – Πούτιν στο Ελσίνκι σε φορτισμένο κλίμα – Οι φόβοι των ειδικών για τον «απροετοίμαστο» Αμερικανό Πρόεδρο

Κοινοποίηση:
koitme-768x436

Την ώρα που τα βλέμματα στρέφουν στην Φινλανδία σήμερα, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, αναμένονται να θέσουν επί τάπητος τις αμερικανορωσικές σχέσεις, τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, τα πυρηνικά όπλα, την κατάσταση στη Συρία, καθώς και το «παγωμένο» θέμα της ανατολικής Ουκρανίας.

Η πρώτη αυτή Σύνοδος μεταξύ των δύο ισχυρότερων ηγετών του κόσμου θα ξεκινήσει με τους δύο ηγέτες να έχουν μια ιδιωτική συζήτηση, παρουσία μόνο διερμηνέων.

Κατόπιν οι διαπραγματεύσεις θα διευρυνθούν, συμπεριλαμβάνοντας μέλη και των δύο αντιπροσωπειών, ενώ εν συνεχεία θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου.

Εξάλλου, σε παράλληλο χρόνο θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Τη «σημαντική μείωση» -κατά τα λεγόμενα του- των πυρηνικών όπλων σκοπεύει να συζητήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο, ο Ντόλαντ Τραμπ, άλλωστε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βρετανία -την περασμένη Παρασκευή- ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, εξέφρασε την άποψη ότι η διάδοση των πυρηνικών όπλων είναι «το μεγαλύτερο πρόβλημα του κόσμου».

Την ελπίδα ότι η σύνοδος κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας θα αποτελέσει το ξεκίνημα ενός ξεπαγώματος που θα επιτρέψει τη σταδιακή ανοικοδόμηση των σχέσεων των δύο χωρών, εξέφρασε το Κρεμλίνο.

Πολλοί ωστόσο είναι οι διεθνείς αναλυτές εντός και εκτός ΗΠΑ, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την σημερινή Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας, κρίνοντας ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα οδεύσει στο Ελσίνκι ελλιπώς προετοιμασμένος και «ενημερωμένος», καθότι θεωρούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας ηγέτης που εμπιστεύεται κυρίως το ένστικτό του. Εντούτοις, έχοντας απέναντί του έναν πρώην πράκτορα της σοβιετικής KGB, μεθοδικό, αποφασιστικό και με διπλωματικές χάρες, τον Βλαντιμίρ Πούτιν, θεωρούν οι διεθνολόγοι, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται, ίσως και χωρίς να το καταλάβει, να βρεθεί στριμωγμένος με την «πλάτη στον τοίχο».

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται στη Φινλανδία είναι ιδιαίτερα επαυξημένα, λόγω της μεσημεριανής συνάντησης Ντόναλντ Τραμπ – Βλαντιμίρ Πούτιν, με ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις να έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικές οδούς και τα σημεία από όπου θα περάσουν οι δύο ηγέτες, τα οποία προηγουμένως εξειδικευμένο προσωπικό ασφαλείας των ΗΠΑ και της Ρωσίας είχαν επίσης ελέγξει.

Οι Αρχές της χώρας επανάφεραν προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά της με την ΕΕ, προκειμένου να επαυξήσουν το επίπεδο ασφάλειας.

Λόγω της διάσκεψης κορυφής, όλες οι πτήσεις εκτός από τις εμπορικές, πάνω από το κέντρο του Ελσίνκι έχουν διακοπεί, την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές συνέρρευσαν χθες βράδυ στους δρόμους της φινλανδικής πρωτεύουσας.

Συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Γερουσίας, σε μικρή απόσταση από το Προεδρικό Μέγαρο όπου θα φιλοξενηθεί η πρώτη σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική του Αμερικανού Προέδρου στο μεταναστευτικό, καθώς και την αντίθεση τους στην πολιτική του Ρώσου Προέδρου στην Ουκρανία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: