Ποιες Πρέσπες; Σύλλογος Σλάβων Τιράνων: «Να δηλώνετε ότι είστε “Μακεδόνες”»!

Κοινοποίηση:
1

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στη διαφύλαξη της… εθνικής ταυτότητας των «Μακεδόνων», ο σύλλογος ‘Ίλιντεν’ των Τιράνων, ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση των Σλάβων των Σκοπίων να δηλώσουν ότι είναι «Μακεδόνες».

«Η εκστρατεία έχει σύνθημα ‘Ψηλά το κεφάλι-  Δηλώστε ότι είστε Μακεδόνες’. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε όλη τη μειονότητα ότι είναι Μακεδόνες. Απευθυνόμαστε κυρίως στις περιοχές Μάλα Πρέσπα, Γκόρα, Γκόλο Μπάρντο, αλλά και στα Τίρανα, το Ελμπασάν, το Δυρράχιο και την Κορυτσά», λέει ο πρόεδρος του σλαβικού συλλόγου Νίκολα Γκιουργκιάι.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι αλβανικές αρχές αναγνωρίζουν την ύπαρξη σλαβομακεδονικής μειονότητας μόνο στους κατοίκους της Μάλα Πρέσπα.

«Αλλά, εάν αποφασίσουν να ζήσουν έξω από την Μάλα Πρέσπα χάνουν αυτό το δικαίωμα. Παρά τα συνεχή αιτήματα από την πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος δεν μας αναγνωρίζουν ως μειονότητα που διαβιώνει σε όλη την Αλβανία. Επίσης, πολλοί από εμάς φοβόμαστε να δηλώσουμε την εθνικότητά μας. Φοβόμαστε να δηλώσουμε ότι είμαστε ‘Μακεδόνες’ για να μην μας επιβληθούν κυρώσεις, ειδικά εκείνοι που εργάζονται ή λαμβάνουν κάποιο είδος κοινωνικού βοηθήματος», είπε ο Γκιουργκιάι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εκστρατεία γίνεται σε τρεις γλώσσες, στα σλαβικά των Σκοπίων, στα αλβανικά και τα αγγλικά.

Εκτός από την πρόσκληση να δηλώσουν ελεύθερα την εθνικότητά τους, ο Γκιουργκιάι τονίζει ότι πρέπει όλοι όσοι δηλώνουν ‘μακεδόνες΄ θα πρέπει να διατηρήσουν τη μακεδονική ταυτότητα, τον -σλαβικό- πολιτισμό και τις -σλαβικές- παραδόσεις,  καθώς την ιστορία και τα έθιμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: