Η ιδιαίτερη περίπτωση της Βενεζουέλας, της χώρας με τους δυο προέδρους

Κοινοποίηση:
xouan-gkouaido

Ανάμεικτες ήταν οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, όπου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον Γκουαϊδό προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να καλεί τον πρόεδρο Νικολάς Μαδουρό να παραιτηθεί, ενώ παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας. Ερωτηθείς αν εξετάζει την αποστολή του αμερικανικού στρατού στην Βενεζουέλα, ο Τραμπ απάντησε «Δεν εξετάζουμε τίποτε, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Λίγες ώρες νωρίτερα ο 35χρονος Γκουαϊδό είχε δηλώσει ενώπιον διαδηλωτών: «Ορκίζομαι να αναλάβω όλες τις εξουσίες της προεδρίας για να διασφαλίσω το τέλος αυτού του σφετερισμού».

Με τηλεοπτικό του διάγγελμα από το προεδρικό μέγαρο, ο Μαδούρο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αποπειράται να προβεί σε πραξικόπημα με την στήριξη των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας την απόφασή του να διακόψει τις διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με την «ιμπεριαλιστική κυβέρνηση των ΗΠΑ».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: