Αυτό είναι το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας! Η κατανομή ανά πόλη – 9 τμήματα στη ΛΑΡΙΣΑ – 14 στο ΒΟΛΟ με την νέα αρχιτεκτονική

Κοινοποίηση:
201807031153396130

Η πρόταση συνυπολόγισε τις υφιστάμενες δομές, το επιστημονικό προσωπικό των τριών ιδρυμάτων, τη θεματική εξειδίκευση και τη γεωγραφική τους διασπορά. Μετά από διαβουλεύσεις εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας και τις συζητήσεις στο πλαίσιο της Επιτροπής θεωρήθηκε προσφορότερη η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις πέντε πόλεις που ήδη αυτό λειτουργεί (Βόλος, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λαμία). Επιπλέον, προκρίθηκε η ανάπτυξη δράσεων και θεσμών στη Φωκίδα, στους Δελφούς και την Άμφισσα

Η επιλογή των νέων Τμημάτων βασίστηκε σε ένα σύνολο ακαδημαϊκών και αναπτυξιακών κριτηρίων. Τα νέα Τμήματα θα πρέπει να υποστηρίζουν προγράμματα σπουδών σε σύγχρονα επιστημονικά αντικείμενα τα οποία συμβάλλουν στην υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής της περιοχής και της χώρας, ενισχύουν τα υπαρκτά ή εν δυνάμει συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας, έχουν υψηλή ζήτηση, διαθέτουν ή δημιουργούν ισχυρές προοπτικές στην αγορά εργασίας και προάγουν ποικιλότροπα τη σκέψη και τον πολιτισμό.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δημιουργούν επιστημονικές συνέργειες με άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, να βρίσκονται σε συμφωνία με τη διεθνή πρακτική και να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το επιστημονικό προσωπικό, τον εργαστηριακό εξοπλισμό και τις υποδομές των ΤΕΙ. Σε αντίστοιχα κριτήρια βασίστηκε και η επιλογή των Ερευνητικών και Αναπτυξιακών Ινστιτούτων.

Επίσης οι προτάσεις παίρνουν υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες, χωρίς όμως να καθορίζονται από αδράνειες που σε όλη την χώρα δημιούργησαν εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα για τη διαμόρφωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Στη νέα φάση της ανάπτυξής του, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συντίθεται από οχτώ (8) Σχολές, πέντε (5) υφιστάμενες και τρεις (3) νέες, με τριάντα τέσσερα (34) Τμήματα, έξι (6) Ινστιτούτα, τέσσερα (4) Κέντρα και σημαντικό αριθμό Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΠΕΕ). Από τις οχτώ (8) σχολές, τρεις (3) είναι στο Βόλο, τρεις (3) στη Λάρισα και από μία (1) σε Τρίκαλα και Λαμία. Περιλαμβάνει επίσης Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο με ερευνητικές εξειδικεύσεις αιχμής και δομές διετούς εκπαίδευσης σε διάφορες πόλεις.

ΠΗΓΗ: larissanet

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: