Άνοιξαν οι κάλπες στην Πολωνία για τις βουλευτικές εκλογές

Κοινοποίηση:
720_677881_43c7d253ad-a7566cdc1ae98365

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Πολωνοί, προκειμένου να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο. Το κυβερνών συντηρητικό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) επιδιώκει να διατηρήσει την αυτοδυναμία του στην κάτω βουλή και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ελπίζουν σε ανατροπή και τον σχηματισμό ευρύτερου κυβερνητικού συνασπισμού, με πολιτικό πρόγραμμα εκ διαμέτρου αντίθετο με εκείνο του PiS.

Οι Πολωνοί θα εκλέξουν 460 βουλευτές στη Σέιμ (Sejm), την κάτω βουλή, το βασικό νομοθετικό σώμα, αλλά και 100 μέλη της Γερουσίας, του σώματος με ρόλο ελέγχου και αναθεώρησης.
Στις δημοσκοπήσεις, το PiS είχε καθαρό προβάδισμα: αναμένεται να εξασφαλίσει το 40-49% των ψήφων, ποσοστό που μπορεί πιθανόν να του δώσει αυτοδυναμία στην κάτω βουλή.

Από την πλευρά τους, τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης – το κεντρώο Συμμαχία Πολιτών (ΚΟ) που γεννήθηκε από την Πολιτική Πλατφόρμα (PO), η Δημοκρατική Αριστερή Συμμαχία (SLD) και το χριστιανοδημοκρατικό Πολωνικό Λαϊκό Κόμμα (PSL) – ελπίζουν ότι συνδυαστικά η στήριξη των ψηφοφόρων προς αυτά μπορεί να ξεπεράσει αυτή του PiS, γεγονός που θα τους επιτρέψει να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.
Κοινός παρονομαστής για τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι η φιλοευρωπαϊκή στάση και η δέσμευση ότι θα ακυρώσουν τις αμφιλεγόμενες ευρείες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε το PiS τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε τομείς όπως αυτός του δικαστικού συστήματος, οι οποίες έφεραν τη χώρα σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: