Περικλής Χριστοφορίδης: Στο δρόμο της προσφυγιάς για να μην τον σουβλίσουν οι γενίτσαροι του Κεμάλ. Από τους καλύτερους ρολίστες του κινηματογράφου

    Κοινοποίηση:
    periklis-xristoforidis

    Ο Περικλής Χριστοφορίδης γεννιέται το 1907 στην Τραπεζούντα του Πόντου μέσα σε οικογένεια με μακρά καλλιτεχνική φλέβα. Τόσο ο παππούς Περικλής όσο και ο πατέρας Γιώργος είναι ηθοποιοί στα περιπλανώμενα μπουλούκια της εποχής και ο μικρός Περικλής και τα δυο του αδέλφια μεγαλώνουν κυριολεκτικά μέσα στο θέατρο.

    Η οικογένεια θα εγκατασταθεί στην Αθήνα το 1922, έπειτα από τις διώξεις και την ανταλλαγή των πληθυσμών της Μικρασιατικής Καταστροφής, όπου θα συνεχίσει το σχολείο ο Περικλής. Άριστος μαθητής καθώς ήταν, ήθελε να σπουδάσει. Τα μαθητικά του χρόνια στην Αθήνα τα πέρασε μάλιστα με συμμαθητή τον συνομήλικο και πατριωτάκι του Δημήτρη Ψαθά.

    xristoforidis3

    Aν δεν έφευγε η οικογένεια του από τις πατρογονικές ρίζες του Πόντου, πιθανόν να είχε την τύχη των υπολοίπων Ποντίων που σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς γεννίτσαρους.

    Από την πολυσχιδή του καριέρα ξεχωρίζει φυσικά η ανεπανάληπτη κινηματογραφική του καριέρα, κι εδώ έχει 200 κοντά ταινίες να το προσυπογράφουν αυτό! Χαρακτηριστικές έχουν μείνει οι ερμηνείες του στα «Κορίτσια για Φίλημα», ερμηνεύοντας τον ρόλο του αδελφού της Ρένας Βλαχοπούλου, στην «Καφετζού» δίπλα στη Γεωργία Βασιλειάδου και στο «Μια ζωή την Έχουμε» φυσικά, πλάι στον σερ του ελληνικού θεάτρου Δημήτρη Χορν. Με τον οποίο όπως είπαμε έκαναν χωρατά στο πλατό στα ποντιακά, μιας και ο Τάκης είχε ποντιακή καταγωγή από τη μητέρα του.

    periklis-xristoforidis2

    Πώς να πέρασε άραγε αυτός ο άνθρωπος που τόσο είχε ταυτίσει τη ζωή του με το σινεμά τα χρόνια της αποστρατείας του; Ένα ερώτημα που δεν θα απαντηθεί ποτέ, καθώς ο Περικλής Χριστοφορίδης έφυγε από τον κόσμο λίγο μετά τη συνταξιοδότησή του, στις 30 Σεπτεμβρίου 1983, όταν χτυπήθηκε από εγκεφαλικό στη Θεσσαλονίκη. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Αθήνα και ενταφιάστηκε στο Γ’ Νεκροταφείο.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    2 Σχόλια

    1. Βασικά από που προκύπτει ότι ο Δημητρης Χορν ήταν Ποντιακής καταγωγής; Η μητέρα του βέβαια μπορεί να ήταν Ποντιακής καταγωγής, καθότι λεγόταν Αποστολίδη! Ο πατέρας του Χορν ήταν Γερμανοεβραικής καταγωγής εξου φυσικά και το όνομα. Κατα τα άλλα μιλάμε για αξιόλογα ονόματα του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου!

    Comments are closed.