16 ετών για την ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» στον Φουρλεμάδη, αλλά… αφέθηκε ελεύθερος! ΣΑΠΙΑ κοτόπουλα! ΑΠΟΦΑΣΗ-ΣΚΑΝΔΑΛΟ! Όλοι ΕΞΩ! Μόνο οι κακομοίρηδες μέσα…

Κοινοποίηση:
45254_1

 

Από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 16 ετών ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» Δημήτρης Φουρλεμάδης για κακουργηματική υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος που προοριζόταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς προς τρίτες χώρες (Ιράκ, Ζιμπάμπουε, κ.λπ.).

Παρ΄ όλα αυτά αφέθηκε ελεύθερος καθώς το Εφετείο αναγνώρισε ότι η έφεση του έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και απλώς του επέβαλε τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγυοδοσίας, μόλις, των 10.000 ευρώ.

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για τα κακουργήματα:
1) της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και
2) της απιστίας στην υπηρεσία, καθώς οι δικαστές υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση και προχώρησαν σε κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από απιστία στην υπηρεσία, με την επιβαρυντική διάταξη του ν. 1608/1950.

Αντίθετα, αθωώθηκε από την κατηγορία της απιστίας που αφορούσε την αγορά ακινήτου στην περιοχή της Κυψέλης, ενώ το δικαστήριο του αναγνώρισε δύο ελαφρυντικά, αυτά, του προτέρου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης του, με αποτέλεσμα να αποφύγει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Παράλληλα, το Εφετείο επιδίκασε υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου αποζημίωση 5.000 ευρώ από την πλευρά του Δημήτρη Φουρλεμάδη.

Ακόμη, η δεύτερη κατηγορουμένη, η οποία φέρεται ως διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ (αρνείται ότι κατείχε αυτή τη θέση), κρίθηκε με οριακή πλειοψηφία, ένοχη για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση του Δημήτρη Φουρλεμάδη και της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών, αφού προηγουμένως της αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης. Αντίθετα αθωώθηκε από την κατηγορία της απλής συνέργειας στην απιστία του Δημήτρη Φουρλεμάδη.

Παράλληλα, της επιδικάστηκε υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου αποζημίωση 1.000 ευρώ, ενώ της αναγνώρισε ότι η έφεση της έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και αφέθηκε και αυτή ελεύθερη.
Από το Εφετείο, ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν οι δύο οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας, οι οποίοι αντιμετώπιζαν το αδίκημα της ψευδούς βεβαιώσεως σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με την πρωτόδικη καταδίκη, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε:

α) 5,1 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η προκαταβολή χορηγίας του ΥΠΕΞ για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών στο Ιράκ και

β) 450.000 ευρώ για 5 διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 ως το 2007.
Το βασικό σκέλος της κατηγορίας σε βάρος του Δημήτρη Φουρλεμάδη αφορά την προκαταβολή επιχορήγησης, ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ (τα 500.000 ευρώ επεστράφησαν από τον Δημήτρη Φουρλεμάδη) που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ το 2005 για ανθρωπιστική βοήθεια προς Ζιμπάμπουε, Μαλάουι και Ερυθραία.

Σύμφωνα με την αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας, τα χρήματα ξοδεύτηκαν “σε ανοίκειες πληρωμές”, για δαπάνες, άσχετες με το σκοπό τους, όπως είναι η πληρωμή μισθοδοσίας της ΜΚΟ, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ, φόροι, επιταγές προς τρίτους, αμοιβές σε τρίτους, κ.λπ.

Για υπεξαίρεση 5,6 εκατομμυρίων ευρώ

Τα ελαφρυντικά που του αναγνώρισε το δικαστήριο έσπασε τα ισόβια για τον
πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΜΚΟ Αλληλεγγύη Δημήτρη Φουρλεμάδη ο οποίος καταδικάστηκε για υπόθεση υπεξαίρεσης 5,6 – σύμφωνα με την κατηγορία- εκατομμυρίων ευρώ. Το δικαστήριο του επέβαλλε Κάθειρξη 16 ετών, με αναστολή, γεγονός που τον οδηγεί εκτός φυλακής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Τα συγκεκριμένα χρήματα  προορίζονταν για φιλανθρωπικές αποστολές και το
Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον έκρινε, ομόφωνα, ένοχο για τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση, με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου  και της απλής απιστίας στην υπηρεσία, καθώς οι δικαστές προχώρησαν σε κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από απιστία στην υπηρεσία, με την επιβαρυντική διάταξη του ν.1608/1950. Οι δικαστές αθώωσαν τον κατηγορούμενο από τη μία πράξη της απιστίας.

Ελαφρυντικά
Η απειλή όμως της ισόβιας κάθειρξης έσπασε, αφού οι δικαστές  αναγνώρισαν στον κ. Φουρλεμάδη τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη ενώ του έδωσαν ανασταλτικό στην έφεση. Του επέβαλλαν τον περιοριστικό όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγυοδοσίας 10.000 ευρώ.
Ελεύθερη έφυγε από τη δικαστική αίθουσα και η φερόμενη διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ η οποία κρίθηκε, με οριακή πλειοψηφία,  ένοχη  για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση με τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ενώ αθωώθηκε από την κατηγορία της απλής συνέργειας στην απιστία.
Στην κατηγορούμενη επιβλήθηκε  ποινή κάθειρξης 10 ετών, με αναστολή. Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος. Στο Δημόσιο επιδικάστηκε αποζημίωση 5.000 ευρώ από τον Δ. Φουρλεμάδη και επιπλέον 1.000 ευρώ από τη δεύτερη κατηγορούμενη.
Σύμφωνα με την κατηγορία, ο κ. Φουρλεμάδης φέρεται ότι   ιδιοποιήθηκε παράνομα 5,6 εκατομμύρια ευρώ αλλά και άλλες μικρότερες επιχορηγήσεις που είχαν δοθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών, την περίοδο 2005-2006, για φιλανθρωπικές αποστολές οι οποίες ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν με τα χρήματα να ξοδεύονται για άλλους σκοπούς. Στις απολογίες τους οι δυο καταδικασθέντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες με τον κ. Φουρλεμάδη να ισχυρίζεται πως τα επίμαχα ποσά διατέθηκαν για να καλυφθούν ανάγκες της Οργάνωσης.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Σύμφωνα με την πρωτόδικη καταδίκη, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα:

● 5,1 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η προκαταβολή χορηγίας του ΥΠΕΞ για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών στο Ιράκ.

●Συνολικό ποσό 450.000 ευρώ για 5 διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 ως το 2007.

Το βασικό σκέλος της κατηγορίας αφορά σε προκαταβολή επιχορήγησης, ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ (οι 500.000 ευρώ επεστράφησαν από τον κ.Φουρλεμάδη) που δόθηκε από το ΥΠΕΞ το 2005 για ανθρωπιστική βοήθεια σε Ζιμπάμπουε, Ερυθραία και Μαλάουι.

Σύμφωνα με την αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας, τα χρήματα ξοδεύτηκαν “σε ανοίκειες πληρωμές”, για δαπάνες, άσχετες με φιλανθρωπίες. Πληρώθηκαν μισθοδοσίες της ΜΚΟ, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, το ΙΚΑ, φόροι, αμοιβές σε επικοινωνιολόγους, επιταγές προς τρίτους.”

Όταν το ΥΠΕΞ ζήτησε από τη ΜΚΟ πίσω τα 5,6 εκατομμύρια επειδή το πρόγραμμα δεν εκτελέστηκε, η Αλληλεγγύη δανείστηκε το ποσό από τον εφοπλιστή Νίκο Φράγκο για να το επιστρέψει στο Δημόσιο. Και αμέσως μετά εξόφλησε  το δάνειο στον  εφοπλιστή, δίνοντας του τα χρήματα της νέας επιχορήγησης από το ΥΠΕΞ.

Το πρόγραμμα με τα κατεψυγμένα κοτόπουλα και πάλι δεν εκτελέστηκε ενώ ποσότητα τους εντοπίστηκε αλλοιωμένη και κατασχέθηκε.

Η καταδίκη για την απιστία αφορά σε ποσό 258.000 ευρώ που δόθηκε ως αποζημίωση σε μεταφορική εταιρία, για την ακύρωση συμφωνίας μεταφοράς των πουλερικών.

Το ΥΠΕΞ έχει καταλογίσει στην Αλληλεγγύη ποσό επιστροφής 6,4 εκατομμύρια ευρώ (τα 5,6 εκατομμύρια συν τους τόκους) και για αυτό την οφειλή, έχουν δεσμευθεί ακίνητα της Οργάνωσης αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (στην οποία ανήκε η Αλληλεγγύη).

Οι δύο πρωτόδικα καταδικασθέντες, απολογούμενοι, αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης υποστήριξε ότι όλα τα ποσά διατέθηκαν για να καλυφθούν ανάγκες της Οργάνωσης.
Στην απολογία του είπε, μεταξύ άλλων: “Ήταν συνήθης πρακτική να μπαίνουν τα χρήματα σε ένα λογαριασμό κι από εκεί να καλύπτονται οι διάφορες υποχρεώσεις. Εγώ ήμουν υπάλληλος. Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έφερνε τα προγράμματα απευθείας από το ΥΠΕΞ. Όταν αρρώστησε ήταν πολιτική βούληση να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με τα κοτόπουλα”.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: