Όργιο φοροδιαφυγής εδώ και 35 χρόνια! Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι Έλληνες το 1979 (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Κοινοποίηση:
plousioi-ellines-1979

Το 1981 η εφημερίδα «Ακρόπολις» έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των πλουσιότερων Ελλήνων, σύμφωνα με τις φορολογικές τους δηλώσεις τις οποίες κατάφερε να βρει. Πριν διαβάσετε τα ποσά, καλό είναι να έχετε υπ’ όψιν, ότι σημασία έχει η αγοραστική αξία και τότε ο πληθωρισμός έτρεχε με 30%. Πρώτος στη σειρά, εμφανιζόταν ο ιδιοκτήτης της κλωστοϋφαντουργίας «Πεταλούδα», Ελευθέριος Μουζάκης, με εισοδήματα 186.770.500 δραχμών, (περίπου 540 χιλιάδες ευρώ), ενώ τη δεύτερη θέση κατείχε ο επιχειρηματίας Πρόδρομος Αθανασιάδης – Μποδοσάκης, με 114.371.980 δραχμές. Τρίτος ήταν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με 73.103.834 δραχμές, ενώ πρώτος πολιτικός στη λίστα, ήταν ο βουλευτής τότε, και πρώην πρωθυπουργός, Γεώργιος Ράλλης με 16.897.690 δραχμές….

Στα αξιοσημείωτα επίσης, περιλαμβάνονται τα εισοδήματα των πολιτικών μηχανικών της εποχής, τα οποία ξεπερνούσαν κατά πολύ εκείνα των δημοφιλών καλλιτεχνών. Στους τελευταίους, την κορυφαία θέση καταλάμβανε ο Γιάννης Μαρκόπουλος με 8 εκατομμύρια δραχμές, ενώ εντύπωση προκαλεί η απουσία της Αλίκης Βουγιουκλάκη από τη λίστα για την οποία, ωστόσο, υπήρχε υποσημείωση ότι δήλωσε εισόδημα 825.714 δραχμών. Υψηλά ήταν και τα εισοδήματα των γιατρών, ωστόσο, με εξαίρεση τον πρώτο της σχετικής λίστας, Ιωάννη Καπογιάννη, με εισόδημα 11.416.934 δραχμές, οι υπόλοιποι είχαν σημαντικά χαμηλότερες απολαβές, τόσο από τους πολιτικούς μηχανικούς όσο και από τους καλλιτέχνες. Περιττό να πούμε ότι πάρα πολλά από τα ονόματα της λίστας αυτής, παραμένουν μέχρι σήμερα στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας….

Εντύπωση προκαλούσε η όγδοη θέση και τα εισοδήματα των 31.605.949 δραχμών, που είχε δηλώσει ο κομμωτής Άγγελος Χατζηιωάννου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην πρώτη δεκάδα, εκτός από το «χρυσό ψαλίδι», βρίσκονταν μόνο βιομήχανοι και εφοπλιστές. Επίσης, για να υπάρχει ένα οικονομικό μέτρο σύγκρισης, αναφέρεται ότι την εποχή εκείνη, με 800 χιλιάδες δραχμές μπορούσε κάποιος να αγοράσει διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων στη Νέα Ιωνία! Το συμπέρασμα είναι ότι και τότε η φοροδιαφυγή οργίαζε, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει και σήμερα. Ποδοσφαιριστές, καλλιτέχνες και καταξιωμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, απουσιάζουν από τη λίστα των πλουσίων….

Η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι ότι τότε οι πολιτικοί ήταν φτωχότεροι από τους σημερινούς. Ωστόσο, τα πολλά τυπογραφικά λάθη, άφηναν αμφιβολίες για την αξιοπιστία της λίστας αφού, σε κάποιες περιπτώσεις, μισθωτοί και αγρότες εμφανίζονταν να έχουν δηλώσει εισοδήματα εκατομμυρίων δραχμών, χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να ισχύει….

dikigoroi-1979-268x400 giatroi-1979-242x400 politikoi-1979-120x400
mixanitouxronou.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

7 Σχόλια

  1. Η Βουγιουκλακη που αγορασε δυο εκατομμυρια το ’62 σπιταρονα με επτα δωματια στο Κολωνακι και εδωσε σχεδον αλλα τοσα να το επιπλωσει,που επαιρνε 500000 δρχ την ταινια και 13000 την ημερα στο θεατρο μαζι με τον Παπαμιχαηλ,οταν ο μισθος ηταν 3 και 60,δηλωνε ψυχουλα;Χωρια οι διαφημισεις της και τα ποσοστα της.Ο Θεολογος,τα αυτοκινητα,οι αδειες ταξι;Τελικα δεν ηταν σταρ μονο στο πανι!

  2. Φτωχομπινέδες με τα σημερινά δεδομένα!!!!

  3. Υπάρχει κάποια λογική ; Εγώ επενδύω το κεφάλαιο για να κάνω την επιχείρηση, έχω τις ευθύνες απέναντι στην επιχείρηση και τους υπαλλήλους, πληρώνω έξοδα διαχείρισης μισθούς ασφαλιστικά ταμεία. Το κράτος με το έτσι θέλω με κάνει εισπράκτορα της χωρίς να μου δίνει αμοιβές για τις εισπράξεις, εννοώ ότι με κάθε δουλειά που κλείνω το κράτος μου ζητάει εκτός από το μερίδιο του, το ΦΠΑ 23% και το 13% να γίνω και εισπράκτορας του και να του αποδίδω τα χρήματα εγκαίρως, και αν δεν αποδώσω μου τα τοκίζει τοκογλυφικά με 15% το χρόνο + με χώνει μέσα !

    Εκτός όλων αυτό το κράτος δεν φέρει καμία ευθύνη για την επαγγελματική μου αποτυχία ενώ στις περισσότερες φορές εξ’αιτίας του καταστρέφομαι, ζητάει από τα κέρδη μου το 40% + των χρημάτων ενώ στα έξοδα μου δεν συμμετέχει στο κεφάλαιο που επένδυσα δεν συμμετέχει, εξυπηρέτηση εκτός από την καταστροφική γραφειοκρατία δεν προσφέρει, και προπληρώνεται 23% και 13% χωρίς να κάνει κάτι !

    Από πότε ένα τέτοιο άθλιο κράτος είναι νόμιμο και εγώ παράνομος που θέλω να διασφαλίσω τον κόπο ;

    1. Να αφήσεις τα πολλά λόγια και να πληρώσεις τους φόρους σου.

Comments are closed.