Χειροπέδες σε σπείρα που «ξάφριζε πολυτελή σπίτια στη βορειοανατολική Αττική! (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
xeirop

Εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές και ληστείες σε σπίτια ηλικιωμένων, καθώς και πινακίδων από αυτοκίνητα σε περιοχές της βορειοανατολικής και δυτικής Αττικής εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ.

Ειδικότερα, σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες συνελήφθησαν συνολικά επτά Έλληνες ηλικίας από 26 έως 47 ετών, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, τα μέλη της οργάνωσης έχουν διαπράξει, μέχρι στιγμής, 31 κλοπές από οικίες, δύο ληστείες σε βάρος ενοίκων κατοικιών, 17 κλοπές πινακίδων από Ι.Χ. αυτοκίνητα και ακόμη μία κλοπή σε αυτοκίνητο.

 Στο πλαίσιο των ερευνών διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες, οι οποίοι ζούσαν πολυτελώς, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα δομημένη με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, τουλάχιστον προ εξαμήνου, με σκοπό την παράνομη κερδοσκοπία, διαπράττοντας ληστείες και κλοπές, σε βάρος ενοίκων μονοκατοικιών, αρχικά στην περιοχή των Μεσογείων και κατόπιν της Βορειοανατολικής Αττικής.

Το modus operandi της συμμορίας

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, προέκυψε ότι τα «επιχειρησιακά» μέλη της, είχαν φυσική παρουσία, τροποποιώντας τη σύνθεση της ομάδας, ενώ οι υπόλοιποι συνεργοί είχαν υποστηρικτικό ρόλο φροντίζοντας για την κάλυψη των «επιχειρησιακών» οχημάτων, την παραλαβή και την περαιτέρω διάθεση των κλοπιμαίων.

Αναλυτικότερα, τα μέλη της οργάνωσης έχοντας ως ορμητήριο περιοχές της Δυτικής Αττικής, δρούσαν πρωινές και απογευματινές ώρες και επέλεγαν πολυτελείς μονοκατοικίες σε περιοχές κυρίως της Βορειοανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Αρχικά, χτυπούσαν επίμονα το κουδούνι των σπιτιών για να βεβαιώσουν την απουσία των ενοίκων τους και σε περίπτωση που κάποιος απαντούσε, επικαλούνταν κάποια δικαιολογία.

Σε περίπτωση που κάποιος από τους ενοίκους, δεν απαντούσε έγκαιρα δεν δίσταζαν να τους ακινητοποιούν με την απειλή όπλου, εφόσον ήταν ανήλικοι ή ηλικιωμένοι,
προξενούσαν σημαντικές φθορές σε πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα, ενώ σε περίπτωση που υπήρχε συναγερμός φρόντιζαν για την απενεργοποίησή του.

Επιπλέον, για την παρεμπόδιση του έργου των ανακριτικών Αρχών, τα μέλη της οργάνωσης κατά την παράνομη δράση τους φορούσαν κουκούλες, προκειμένου να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους.

Για τις μετακινήσεις τους διέθεταν και  χρησιμοποιούσαν «επιχειρησιακά» οχήματα μεγάλης ιπποδύναμης, με κλεμμένες πινακίδες από τυχαία οχήματα, που ήταν σταθμευμένα κοντά στον τόπο διαμονής τους ή στην περιοχή που δρούσαν.

Τα ευρήματα

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

το χρηματικό ποσό των (19.860) ευρώ
(2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
(21) χρυσές λίρες και (2) φύλλα χρυσού βάρους πέντε γραμμαρίων το καθένα
(27) ρολόγια, πλήθος χρυσαφικών και κοσμημάτων
(2) κυνηγητικά όπλα
πληθώρα καρτών sim και διάφορα έγγραφα

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές και ληστείες κατά συναυτουργία και κατά εξακολούθηση, τετελεσμένες και σε απόπειρα, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και για την πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: