“Χαράς Ευαγγέλια” στους ερευνητές μετά την ανακάλυψη της “πόλης χταποδιών” (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
690_72a78f61-6a78-4aa3-a7b7-b0223d02c757

H «Octantlis», μια «πόλη χταποδιών», τα οποία συμβιώνουν στον βυθό του Κόλπου του Τζέρβις έχει ενθουσιάσει τους επιστήμονες και τους λάτρεις της θαλάσσιας ζωής.

Ο καθηγητής David Schell του Alaska Pacific University ανακάλυψε πρόσφατα με μια ομάδα ερευνητών την αποικία των χταποδιών Octopus tetricus (γνωστά και ως κοινά χταπόδια του Σίδνεϊ) σε θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Αυστραλίας.

Η μελέτη που περιγράφει τις συνήθειες των κατοίκων της… χταποδο-πολιτείας, δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε επιστημονικό περιοδικο κι αποτελεί απόδειξη ότι τα χταπόδια δεν είναι τελικά τα μοναχικά πλάσματα που θεωρούνταν μέχρι σήμερα από τους θαλάσσιους βιολόγους.

Η καινούργια «πόλη» με το χαριτωμένο παρατσούκλι «Octlantis» (συνδυασμός των αγγλικών λέξεων για το «χταπόδι» και την «Ατλαντίδα») δεν απέχει πολύ από την «Octoplis», την πρώτη αποικία χταποδιών που είχε ανακαλυφθεί 2009.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα με σιγουριά αν οι συγκεκριμένες αποικίες είναι τελικά πιο συχνές απ’ ό,τι πιστεύαμε, ή εάν αποτελούν απλώς παρεκκλίσεις από τη συνήθη συμπεριφορά των χταποδιών.

Πάντως, οι 15 κάτοικοι της «χταποδο-Ατλαντίδας» φαίνονται να συμβιώνουν οικειοθελώς, παρά το γεγονός ότι δεν λείπουν καυγάδες ανάμεσα στα πιο επιθετικά χταπόδια, που αυξάνουν τον κίνδυνο προσέλκυσης θηρευτών λόγω της έντονης δραστηριότητας στα νερά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: