«Χαμός» στις εφορίες από μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω φόρων και χρεών

Κοινοποίηση:
4

Και ξαφνικά… αύξηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων, αύξηση και στις αποποιήσεις κληρονομιών με τους ιδιοκτήτες και τους κληρονόμους να έχουν μπει –ενόψει και της επικείμενης ενεργοποίησης των νέων αντικειμενικών αξιών- σε ένα παιχνίδι «τακτικής» για την αποφυγή φόρων και χρεών. Τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν αύξηση στις γονικές παροχές και στις δωρεές άνω του 30% για το 2017 ενώ και οι αποποιήσεις φέρονται να έχουν διαμορφωθεί για την περυσινή χρονιά κοντά ή και πάνω από το όριο των 100.000 ευρώ. Ιδιοκτήτες ακινήτων «βαφτίζονται» πλέον μέχρι και ανήλικοι καθώς αυτό εξασφαλίζει μεγαλύτερο «αφορολόγητο» από τον συμπληρωματικό φόρο.

Κίνητρο πάντως για τη μεταβίβαση δεν είναι το να αποφευχθεί ο φόρος μεταβίβασης αλλά το να γλιτώσει κάποιος από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ. Το όριο των 200.000 ευρώ είναι πλέον πολύ χαμηλό και οι οικογένειες προσπαθούν να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις οι οποίες είναι μάλιστα κάθε χρόνο και όχι άπαξ, σπάζοντας τις περιουσίες σε περισσότερους ΑΦΜ.

Το κύμα αύξησης στις αποποιήσεις κληρονομιών συνεχίζεται και μεγαλώνει καθώς οι κληρονομικές μερίδες είναι πλέον γεμάτες από χρέη. Πληροφορίες μιλούν για περισσότερες από 100.000 αποποιήσεις μέσα στο 2017 με τον ρυθμό να αυξάνεται.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: