Χαμός με τις ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΑΤΕΣ δηλώσεις Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάννης

Κοινοποίηση:
690_7ebac872-60b5-4818-b75a-0e6828e555d4

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την “ανάγκη” αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, λίγες ώρες πριν την επίσκεψή του στην Ελλάδα, δείχνοντας τις προθέσεις με τις οποίες φθάνει στη χώρα μας.

«Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η κυβέρνηση δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου επέλεξε να στείλει αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει πως «η συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα. Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη. Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάννης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών». «Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

ΝΔ: Η συνέντευξη Ερντογάν δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα και αμφιβολίες
Από την πλευρά του, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας την συνέντευξη Ερντογάν τονίζει «προκαλεί έντονο προβληματισμό» και σημειώνει πως «η επιμονή στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο Αιγαίο και σε ολόκληρη την περιοχή της Αν. Μεσογείου, καθώς και οι υποδείξεις προς την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη, διαβρώνουν τις προσπάθειες βελτίωσης των διμερών μας σχέσεων».

«Η συνέντευξη Ερντογάν δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα και αμφιβολίες για το πως έχει προετοιμαστεί η επίσκεψη αυτή από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο των Εξωτερικών», καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.

ΔΗΣΥ: η συνέντευξη Ερντογάν δεν είναι καλός οιωνός
«Έντονο προβληματισμό» για τις δηλώσεις Ερντογάν εξέφρασε ο  Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς όπως είπε «οι αναθεωρητικές του βλέψεις για την Λωζάννη και οι τουρκικές διεκδικήσεις υπογραμμίστηκαν από τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν αμβλύνθηκαν».

Το Ποτάμι: ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει “γκρίζες” ζώνες
Για προσπάθεια δημιουργίας γκρίζων ζωνών από τον Τούρκο Πρόεδρος κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. “Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε κάποιες θέσεις που κατά καιρούς έχει προβάλει, όπως η επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης αλλά και το θέμα των 8 αξιωματικών, ένα θέμα της ελληνικής δικαιοσύνης που είναι ανεξάρτητη από την πολιτική εξουσία και κρίνει με βάση νομικά και όχι πολιτικά δεδομένα, όπως πρέπει να γίνεται στα ευνομούμενα κράτη. Φαίνεται ότι ο κ. Ερντογάν, παραμονή της επίσκεψής του στη χώρα μας, προσπαθεί να δημιουργήσει κάποιες γκρίζες ζώνες, ώστε να έχει κάτι να «παζαρέψει», μια τακτική, που δεν πρέπει με κανένα τρόπο να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Εξάλλου, πρέπει και ο ίδιος να γνωρίζει ότι επισκέψεις τέτοιου τύπου είναι εποικοδομητικές για όλους, όταν κινούνται στο πεδίο των συνεργασιών και όχι των αμφισβητήσεων…”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρωτάς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: