Φούσκα έτοιμη να εκραγεί το παγκόσμιο χρέος – Σε συναγερμό οι κεντρικές τράπεζες

Κοινοποίηση:
625_8D091487-FA01-8987-BB85-8742992EC4BC

Κατά 16 τρισ. δολάρια διογκώθηκε το παγκόσμιο χρέος μέσα στο 2017, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό στα 233 τρισ. δολάρια, αποδεικνύοντας ότι ο κόσμος μας έχει μάθει να… ζει με δανεικά, σε μία φούσκα που απειλεί – ίσως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο – την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF), το ιδιωτικό χρέος σημείωσε επίσης ιστορικά υψηλά στον Καναδά, στη Γαλλία, στο Χονγκ Κονγκ, στη Νότια Κορέα, στην Ελβετία και στην Τουρκία. Την ίδια ώρα, ωστόσο, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ υποχώρησε για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε. Το ποσοστό του χρέος ως προς το ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 318%, 3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το τρίτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με το IIF.

«Ένας συνδυασμός παραγόντων όπως η συγχρονισμένη και υψηλότερη του αναμενόμενου παγκόσμια ανάπτυξη, ο αυξανόμενος πληθωρισμός (Κίνα, Τουρκία) και οι προσπάθειες να αποφευχθεί η αποσταθεροποιητική αύξηση του χρέους (Κίνα, Καναδάς) συνέβαλαν στη μείωση», αναφέρουν οι αναλυτές του IIF.

Βέβαια, όπως προειδοποιούν οι ίδιοι, η διόγκωση του παγκόσμιου χρέους θα μπορούσε να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών να αυξήσουν τα επιτόκια, δεδομένων των ανησυχιών για την ικανότητα επιχειρήσεων και κυβερνήσεων να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Και σε ποιον η ποιους τα χρωστάνε ολα τα κράτη αυτα τα λεφτά;;; Στους Αρειανούς μηπως;;;;; Αιντε απο δω. Μια φούσκα ειναι, ενα ψέμα, που ναι, τελικα θα σκάσει,η φούσκα και θα μας πάρει ολους ο διάολος. Μονο αυτοι που τυπώνουν τόσα χρονια το χρήμα, θα βγάλουν κι αλλο. Εξ αλλου γι αυτο το έστησαν το παιχνίδι. Συκε απο την αρχη μέχρι το τελος.

Comments are closed.