Τσουνάμι απολύσεων στις τράπεζες μέσα στο 2018 με απαίτηση των δανειστών

Κοινοποίηση:
banks

Ύστερα από απαίτηση των δανειστών καταρτίζεται σχέδιο κατάργησης 5.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2018 στις τράπεζες, σε μια προσπάθεια να μειώσουν ακόμη περισσότερο το λειτουργικό κόστος τους, για το οποίο πιέζουν οι δανειστές, ο SSM και τα ξένα funds που συμμετέχουν στο μετοχικό τους κεφάλαιο.
Το νέο «ψαλίδι» που θα έρθει αναμένεται να πλήξει κυρίως τις κεντρικές υπηρεσίες των τραπεζών, καθώς η «διόρθωση» στο δίκτυο υλοποιήθηκε εν πολλοίς στη διάρκεια των προηγούμενων ετών της κρίσης. Από το 2008 έως σήμερα το προσωπικό των τραπεζικών ομίλων έχει συρρικνωθεί στους 41.000 από 64.000 υπαλλήλους, ενώ τα καταστήματα μειώθηκαν στο μισό (στα 2.000 από 4.000).
O ψηφιακός μετασχηματισμός των ιδρυμάτων μείωσε τις ανάγκες τους για προσωπικό back office, καθώς το 80% των τραπεζικών υπηρεσιών μπορεί πλέον να εκτελεστεί αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα – μειώνοντας σημαντικά το λειτουργικό κόστος. Για τον ίδιο λόγο υπολογίζεται να κλείσουν περί τα 180 υποκαταστήματα.
Ενα μεγάλο μέρος των νεότερων εργαζομένων αναμένεται να επιλέξει την έξοδο από τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους σε αναζήτηση καλύτερων προοπτικών, αξιοποιώντας τα πακέτα εθελούσιας εξόδου που ισχύουν και που δεν έχουν σχέση με αυτά που ίσχυαν στο πρόσφατο παρελθόν.
Οι μεγαλύτεροι, όμως, σε ηλικία τραπεζοϋπάλληλοι δεν έχουν την ίδια ευελιξία στην αγορά εργασίας, γεγονός που τους κρατά «δεμένους» στο άρμα της τράπεζας στην οποία εργάζονται.
Σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων γίνονται στοχευμένες προτάσεις εθελούσιας εξόδου, με την παροχή ελαφρώς καλύτερων πακέτων από αυτά που προβλέπονται για το προσωπικό γενικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα στέλεχος ηλικίας 40 ετών μπορεί να αποχωρήσει σήμερα από μια μεγάλη συστημική τράπεζα λαμβάνοντας πακέτο έως 100.000 ευρώ (μεικτά) – αν και τέτοιου είδους «χρυσά πακέτα» δεν πρόκειται να συνεχιστούν για πολύ. Στο δίκτυο οι προτάσεις εξόδου προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη αποζημίωση – συν 20%, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται πως από την αρχή της κρίσης το προσωπικό των τραπεζικών ομίλων έχει μειωθεί, από τα 64.000 άτομα στα 41.000, ενώ έχουν κλείσει σχεδόν τα μισά υποκαταστήματα

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ΣΤΕΙΡΙΞΤΕ ΟΛΟΙ ΕΘΝΙΚΗ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
    Ο Βλαντιμίρ Μπουκόφσκι είναι συγγραφέας, νευροφυσιολόγος και πολιτικός ακτιβιστής, γνωστός για τον αγώνα του κατά της πολιτικής κατάχρησης της ψυχιατρικής στη Σοβιετική Ένωση.

    Σε φυλάκιση συνολικά 12 ετών για τον ακτιβισμό του, υπήρξε ηγετικό μέλος του αντιφρονούντος κινήματος της δεκαετίας του 1960 και του ’70. Σήμερα ζει στη Βρετανία:

    “Είναι πραγματικά περίεργο για μένα το γεγονός, ότι έχοντας μόλις θαφτεί ένα τέρας, η Σοβιετική Ένωση, ένα άλλο εντυπωσιακά παρόμοιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, χτίζεται. Ίσως με την εξέταση της Σοβιετικής Έκδοσης μπορούμε να πάρουμε την απάντηση.

    Διοικείται από 15 εκλεγμένους ανθρώπους (Πολιτικό Γραφείο) οι οποίοι ορίστηκαν μεταξύ τους και δεν ήταν υπόλογοι σε κανέναν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κυβερνάται από δύο δωδεκάδες ανθρώπους που διορίζονται μεταξύ τους, συναντώνται μυστικά, δεν λογοδοτούν σε κανέναν και δεν μπορούμε να τους απολύσουμε. Κάποιος μπορεί να πει ότι η ΕΕ έχει ένα εκλεγμένο κοινοβούλιο. Λοιπόν, η Σοβιετική Ένωση είχε ένα τέτοιο κοινοβούλιο, το Ανώτατο Σοβιέτ, το οποίο απλώς έπικύρωνε τις αποφάσεις, σχεδόν όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου ο χρόνος ομιλίας στην αίθουσα είναι περιορισμένος σε κάθε ομάδα και συχνά ανέρχεται σε ένα λεπτό ανά Ομιλητή.

    Στην ΕΕ υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωκράτες με τους τεράστιους μισθούς τους, το προσωπικό τους, τους υπαλλήλους τους, τα επιδόματα και τα προνόμια τους, τη διαχρονική τους ασυλία από τη δίωξη, η οποία απλά ανακατεύεται από τη μια θέση στην άλλη, ανεξάρτητα από το τι κάνουν ή δεν κάνουν. Δεν είναι αυτό ακριβώς όπως το σοβιετικό καθεστώς;

    Η Σοβιετική Ένωση δημιουργήθηκε από την εξουσία με εξαναγκασμό και πολύ συχνά με στρατιωτική κατοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε βεβαίως όχι με ένοπλες δυνάμεις, αλλά με περιφρόνηση και οικονομικό εκφοβισμό. (Σημείωση: θέλει να κάνει και τον δικό της στρατό! ) Για να συνεχίσει να υπάρχει η Σοβιετική Ένωση εξαπλώνεται όλο και περισσότερο. Τη στιγμή που σταμάτησε να εξαπλώνεται, άρχισε να καταρρέει. Και υποψιάζομαι ότι το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Μας είπαν ότι σκοπός της Σοβιετικής Ένωσης ήταν να δημιουργήσει μια νέα ιστορική οντότητα, τον σοβιετικό λαό, και ότι πρέπει να ξεχάσουμε τις εθνικότητες, τις εθνικές μας παραδόσεις και έθιμα. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θέλουν να είσαστε Βρετανοί ή Γάλλοι, θέλουν όλοι να είστε μια νέα ιστορική οντότητα, «ευρωπαϊκή», σας λέει η Ε.Ε. ότι πρεπει να καταπνίξετε όλα τα εθνικά σας συναισθήματα και να ζήσετε ως πολυεθνική κοινότητα.(σ.σ. πολυπολιτισμικότητα και έπειτα ισλαμοποίηση με το ζόρι).

    Μετά από 73 χρόνια το ίδιο σύστημα στη Σοβιετική Ένωση είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες εθνοτικές συγκρούσεις απ ‘ό, τι οπουδήποτε στον κόσμο. Στη Σοβιετική Ένωση, ένας από τους μεγάλους σκοπούς ήταν η καταστροφή του εθνικού κράτους (σ.σ. η «μαύρη» Εθνική Δεξιά στηρίζει την έννοια του έθνους-κράτους του Πούτιν και Τραμπ) και αυτό ακριβώς παρατηρούμε σήμερα στην Ευρώπη. Οι Βρυξέλλες προτίθενται να απορροφήσουν τα έθνη, έτσι ώστε να πάψουν να υπάρχουν.
    Η διαφθορά ενσωματώθηκε στο σοβιετικό σύστημα από την κορυφή εως τα κάτω, έτσι το ίδιο και στην ΕΕ. Η ίδια ενδημική διεφθαρμένη δραστηριότητα που είδαμε στην παλιά Σοβιετική Ένωση έχει ευδοκιμήσει στην ΕΕ. Εκείνοι που αντιτίθενται ή το εκθέτουν αυτό, σιωπούν ή τιμωρούνται. Τίποτα δεν αλλάζει.

    Στη Σοβιετική Ένωση είχαμε το “γκούλαγκ”. Νομίζω ότι έχουμε κι ένα gulag στην ΕΕ, ένα «πνευματικό γκούλαγκ» γνωστό ως «πολιτική ορθότητα». Όταν κάποιοι προσπαθουν να εκφράσουν ερωτήσεις για θέματα φυλής ή φύλου ή αν οι απόψεις τους διαφέρουν από εκείνες που έχουν εγκριθεί, αποβάλλονται. Αυτή είναι η αρχή του γκούλαγκ, η αρχή της απώλειας της ελευθερίας σου.

    Στη Σοβιετική Ένωση μας είπαν ότι χρειαζόμασταν ένα ομοσπονδιακό κράτος για να αποφύγουμε τον πόλεμο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σας λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Με λίγα λόγια η ίδια ιδεολογία στηρίζει και τα δύο συστήματα.
    Η ΕΕ είναι ένα παλιό σοβιετικό μοντέλο που παρουσιάζεται στο δυτικό πρότυπο. Αλλά και πάλι, όπως και η Σοβιετική Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέσα της τα σπόρια της δικής της κατάργησης. Δυστυχώς όταν καταρρέει -και θα το κάνει- θα αφήσει πίσω την τεράστια καταστροφή και θα μείνουν με τεράστια οικονομικά και εθνικά προβλήματα.

    Το παλαιό σοβιετικό σύστημα ήταν ανίκανο να μεταρρυθμιστεί. Έτσι ειναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά υπάρχει μια εναλλακτική λύση από το να κυβερνάται από αυτές τις δύο δωδεκάδες αυτοδιοριζόμενους υπάλληλους στις Βρυξέλλες. Ονομάζεται ανεξαρτησία. Δεν χρειάζεται να αποδεχτείτε τι έχουν προγραμματίσει για σας. Στην τελική, δεν έχετε ερωτηθεί ποτέ αν θέλετε να συμμετάσχετε.

    Έχω ζήσει στο μέλλον σας, και δεν λειτούργησε.”

  2. Σιγά μην κλάψουμε για τους τραπεζικούς υπαλλήλους. Όλα αυτά τα εφάπαξ από πού θα πληρωθούν εν τέλει; Φυσικά, από όλους εμάς, αφού οι τράπεζες μεταφέρουν το λογαριασμό στο κράτος και το κράτος σε όλους μας. Απόλυση των υπαλλήλων χωρίς χρηματικό πακέτο και ειδικά των στελεχών, αρκετά έφαγαν και ήπιαν τόσα χρόνια εις βάρος μας. Δεν θα χάνει ο κοσμάκης το σπίτι του μέσω υπερφορολόγησης για τους τραπεζικούς κυφήνες. Ακούς Στουρνάρα!!!

Comments are closed.