Τσίπρας για Novartis: Να ξεριζώσουμε τις πρακτικές της διαφθοράς

Κοινοποίηση:
novartis_tsipras_omilia

«Έχει έρθει η ώρα της ευθύνης να μην υποθηκευτεί η προσπάθεια της πατρίδας μας. Ο μόνος τρόπος να περάσουμε στην εποχή της ανάπτυξης, είναι να ξεριζώσουμε τις πρακτικές της διαφθοράς. Να δημιουργήσουμε θεσμικές εγγυήσεις. Η διαφθορά και ο θεσμικός εκφυλισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη. Αποτρέπει επενδύσεις. Για να ξεριζωθούν αυτές οι πρακτικές, πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όσους έστησαν και επωφελήθηκαν από το σύστημα διαφθοράς» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, μιλώντας για την υπόθεση Novartis.

Και συνέχισε: Νιώθουν εκτεθειμένοι από τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis και την δέσμευσή μας να αποδοθεί η δικαιοσύνη. Απορούν για το πώς είναι δυνατόν κάποιος να τολμά να αμφισβητήσει το κληρονομικό τους δικαίωμα στην εξουσία. Η αγανάκτηση αποτελεί και την άλλη όψη της αλαζονίας τους. Το τεκμήριο της αθωότητας είναι ιερό. Δεν προσβάλλεται από τον Κανονισμό της Βουλής και από το Σύνταγμα, παρά τις προβληματικές πτυχές του. Αναρωτιέμαι τι είναι θεσμική απρέπεια; Είναι να ερευνούμε και να μην κουκουλώνουμε το σκάνδαλο των σκανδάλων; Οι προηγούμενοι ομιλητές θεωρούν θεσμική απρέπεια να ερευνώνται πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας, πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί».

«Πώς έγινε αυτό το σκάνδαλο που όλοι το παραδέχονται; Έπεσε από τον ουρανό; Δεν υπήρχαν πρόσωπα και κυβερνητικοί παράγοντες που ευνόησαν την Novartis για παράνομο όφελος και με ποιο όφελος;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. Και προσέθεσε: «Εκδόθηκαν ή όχι υπουργικές αποφάσεις για να ευνοηθεί η συγκεκριμένη εταιρεία; Ευνοήθηκε η εν λόγω εταιρεία σε σχέση με άλλες; Κανείς δεν έδωσε απαντήσεις. Τολμάνε σήμερα ορισμένοι να μας καταγγέλλουν ως σκευωρούς. Ότι εμείς πείσαμε τους μάρτυρες να καταθέσουν και αφού στήσαμε την σκευωρία, τώρα την κουκουλώνουμε. Θα θέλανε να είναι έτσι. Θα θέλανε να έχουμε επιδίωξη να το κουκουλώσουμε. Ουτε εγώ ούτε η πλειοψηφία εχουμε τέτοια πρόθεση. Θα ακολουθήσουμε την μοναδική διαδρομή που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση χωρίς παραγραφές. Αυτή η διαδικασία είναι η επιστροφή του φακέλου στην τακτική δικαιοσύνη. Το γνωρίζουν αυτό και εκφράζουν αυτή την επιθετικότητα».

Κατήγγειλε, δε, την αντιπολίτευση: «Αποχώρησαν από την επιτροπή, γιατί δήθεν δεν μπήκε στην ουσία. Αν το έκανε, θα οδηγούνταν σε παραγραφή. Δεν το πράξαμε και αυτοί επέλεξαν τον δρόμο της τρομοκράτησης των δικαστών και των μαρτύρων. Μήνυσαν τους δικαστές και κατέληξαν εκεί που κατέληξαν. Οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά, που είπε ότι θα ανασυρθεί από το αρχείο, είναι παρέμβαση στην Δικαιοσύνη. Μήπως σκοπεύει να διορίσει κανέναν κολλητό του; Το έχει ξανακάνει. Κανείς δεν γλιτώνει από την λαϊκή συνείδηση. Κυκλοφορούμε και ακούμε τον κόσμο και γνωρίζουμε τι λέει. Λέει ότι κάποιοι τα πήρανε και πλουτίσανε και μακάρι να βρεθούν στοιχεία. Για το πρώτο είναι βέβαιοι ότι τα πήραν για το δεύτερο έχουν αμφιβολίες».

«Τους γνωρίζει ο κόσμος, γιατί όλα αυτά τα τερατουργήματα που βρίσκουμε μπροστά μας είναι δικά τους δημιουργήματα. Η διαπλοκή, ο Τσοχατζόπουλος, Χριστοφοράκος, Παπαντωνίου, Παπασταύρου και ο νόμος περι ευθύνης υπουργών. Δικά τους τα υποβρύχια και η Siemens και τα μαύρα ταμέια, τα αδήλωτα του πόθεν έσχες και τα θαλασσοδάνεια και τα ξεχασμένα στικάκια και τα δάνεια-μπαλόνια. Τώρα δική τους και η Novartis» σημείωσε.

Και συνέχισε: «Αυτό δεν προκύπτει μόνο από καταθέσεις, αλλά από το σημείωμα του κ. Σαμαρά στον κ. Φρουζή. Του κ. Σαμαρά, που στην προηγούμενη συνεδρίαση, κάπου ανάμεσα σε ακροδεξιά ρητορική και κουτσαβάκικα ότι θα μας κυνηγήσει, είπε ότι δεν συνάντησε τον κ. Φρουζή παρά μόνο μπροστά στις κάμερες της ΕΡΤ. Μάλλον γιατί στις κάμερες της ΝΕΡΙΤ έδινε το τηλέφωνο του προϊστάμενου του Λογιστηρίου του Κράτους, του κ. Σταϊκούρα. Αλήθεια, όλοι δίνουν το τηλέφωνο του προϊσταμένου του ΓΛΚ; Δεν απάντησε. Ηταν υπάκουα παιδία της τρόικας και των πολυεθνικών. Αντί να είναι υπηρέτες του λαού, έγιναν υπηρέτες του Φρουζή που τους έστελνε εντολές για το τι πρέπει να κάνουν. Η εκθεση της Novartis αξιολογούσε ένα προς ένα τα στελέχη της τότε κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης. Τότε ο κ. Πολάκης ήταν απλός βουλευτής και υπάρχει αξιολόγηση. Τι προκύπτει; Η προνομιακή σχέση της ΝΔ με την εταιρεία και η όχι τόσο καλή σχέση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν το πήγαιναν το γράμμα. Αυτά που έχουμε δει δεν είναι τίποτα σε όσα θα δούμε. Δεν το λέω επειδή ξέρω κάτι. Είμαστε σε πρωτόλειο στάδιο της έρευνας. Θα συνεχίσει η έρευνα από την δικαιοσύνη. Απλό και καθαρό αίτημα. Κάθε πολίτης μπορεί να αντιληφθεί ότι πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα από την δικαιοσύνη για τα αδικήματα που δεν εμπίπτουν στα καθήκοντα υπουργών».

«Απέναντι στην καθαρή θέση, το αντεπιχείρημα είναι ότι τα εγκλήματα τελέστηκαν στο πλαίσιο άσκησης καθηκόντων τους. Επομένως, εμπίπτουν στο νόμο περι ευθύνης υπουργών και άρα ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε. Αυτό το επιχείρημα ήθελα να θέσω υπόψη του κόσμου που μας παρακολουθεί. Παρακολουθούμε πρωτοφανές ρεσιταλ αμοραλισμού από τα πρόσωπα που έχουν ταυτιστεί με την καταστροφή της χώρας. Η επιλογή της αντιπολίτευσης να αποχωρήσει, καθιστά ξεκάθαρό ότι, εκτός από την άβυσσο που μας χωρίζει ιδεολογικά, μας χωρίζει και ένα απέραντο χάσμα σε επίπεδο ηθικής. Λοιδορούν χωρίς δισταγμό στοιχειώδους κανόνες λογοδοσίας. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μια συντεταγμένη πολιτεία έχει ισχυρά αντισώματα. Το ισχυρότερο όλων είναι ο δημοκρατικός έλεγχος των πολιτικών προσώπων και η απόδοση δικαιοσύνης. Αυτά ακριβώς υπερασπιζόμαστε. Η Δικαιοσύνη εκ του ρόλου της θα αναλάβει το καθήκον να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Πολιτικά ένοχοι είναι και εκτίουν την ποινή πολλοί, όμως η Δικαιοσύνη πρέπει να αποδώσει και τις ποινικές ευθύνες σε όσους είναι πραγματικά ένοχοι».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.