Τρόμος για Τουρκία: Η βάση των ΗΠΑ στο ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ μεταφέρεται στο ΝΕΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ; (ΧΑΡΤΗΣ)

Κοινοποίηση:
11907164_1658887681023782_5337654842828259130_o-1429x760

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Αμερικανική Κυβέρνηση θα αποχωρήσει από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ και θα μεταφέρει τις δυνάμεις της και τον σχετικό εξοπλισμό που έχει επενδυθεί στην Τουρκική Βάση, σε μια νέα βάση στα σύνορα του Βορείου Ιράκ στην ευρύτερη περιοχή της Μοσούλης.

Η περιοχή που έχει επιλεγεί θα είναι – όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες – εντός του υπό σύσταση Κουρδικού κράτους, γεγονός που αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την έμπρακτη στήριξη του αμερικανικού παράγοντα στο κουρδικό ζήτημα.


Η ΒΑΣΗ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΜΟΣΟΥΛΗ.

Η συνεχιζόμενη κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και στους συμμάχους της σχετικά με τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ στα νοτιοανατολικά της χώρας, οδήγησε τις ΗΠΑ να πάρουν την απόφαση να μεταφερθούν από το Ιντσιρλίκ χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψουν την ευρύτερη περιοχή για μια σειρά από λόγους.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση των ΗΠΑ που φέρετε ότι ήδη έχουν κατασκευάσει ένα πρόχειρο διάδρομο από/προσγειώσεως, στην περιοχή που έχουν αγοράσει για να στηθεί η νέα βάση, δίδει τέλος και στην παραφιλολογία που ήθελε το ρόλο του Ιντσιρλίκ να αναλαμβάνει η Σούδα (115 ΠΜ) ή η Λάρισα (110 ΠΜ).

Το ότι έχει ενισχυθεί ο ρόλος της Σούδας ή έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα κάποιες επισκέψεις αμερικανών αξιωματούχων στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και στις εγκαταστάσεις της 110 ΠΜ δεν έχει άμεση σχέση με τη βάση του Ιντσιρλίκ.

ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ;

Η Αεροπορική Βάση του Ιντσιρλίκ άρχισε να κατασκευάζεται το 1951 από το Μηχανικό Σώμα του Στρατού των ΗΠΑ, και τον Δεκέμβριο του 1954 το τουρκικό Γενικό Επιτελείο και η USAF υπέγραψαν συμφωνία κοινής χρήσης. Το Φεβρουαρίου του 1955, η 7216th Air Base Squadron τοποθετήθηκε στην νέα βάση που τότε ονομαζόταν Αεροπορική Βάση Αδάνων, ενώ το Φεβρουαρίου του 1958 μετονομάστηκε σε Αεροπορική Βάση Ιντσιρλίκ.

Ο λόγος που η ΗΠΑ ήθελαν από τότε να έχουν μια βάση στην συγκεκριμένη περιοχή, ήταν αφενός η Μέση Ανατολή και αφετέρου ο Καύκασος. Σήμερα και οι δύο περιοχές θεωρούνται ασταθείς, παρά το γεγονός ότι την συγκεκριμένη περίοδο η περιοχή του Καυκάσου διακατέχεται από σχετική σταθερότητα.

Είναι γνωστό ότι η ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου, έχει έντονο μουσουλμανικό στοιχείο και σημαντικά ενεργειακά αποθέματα και ο λόγος της παρούσας σταθερότητας έγκειται στο γεγονός ότι οι τρέχουσες χαμηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν καθιστούν τα κοιτάσματα του «ελκυστικά» προς αξιοποίηση.

Η στρατηγική λοιπόν αξία της Τουρκίας έγκειται στο γεγονός ότι γειτνιάζει και με τις δύο αυτές γεωγραφικές περιοχές, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ενδιαφέρον για την βάση του Ιντσιρλίκ επιπροσθέτως διότι υπάρχει περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος βορειοανατολικά, δηλαδή η Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι η ενδεχομένη απώλεια αυτής της στρατιωτικής εγκαταστάσεως δεν θα μπορούσε να αναπληρωθεί ούτε από την Ιορδανία, ούτε από την Κύπρο και φυσικά σε καμία περίπτωση από την Ελλάδα.

Σύντομα τα δεδομένα θα αλλάξουν άρδην διότι μέσα στους επομένους μήνες θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα που θα οδηγήσει όπως όλα δείχνουν στην δημιουργία του κουρδικού κράτους.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΑΣΗΣ;

Το ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να δημιουργήσουν νέα Αεροπορική Βάση στην περιοχή δημιουργίας ενός νεοσύστατου κράτους καταρχάς σηματοδοτεί την έμμεση αναγνώριση του.

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή κρατούν χαμηλούς τόνους σε ότι αφορά την δημιουργία Αεροπορικής Βάσης, είναι ότι δεν θέλουν να προκαλέσουν όσο το Κουρδιστάν αποτελεί ακόμη μια αυτόνομη επαρχία του Ιράκ.

Όμως, με το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που έχει εξαγγελθεί για τον προσεχή Οκτώβριο, και με την πεποίθηση ότι η ίδρυση του Κουρδικού κράτους είναι θέμα χρόνου, οι ΗΠΑ πλέον θα «επισημοποιήσουν» την σχέση τους με το νέο κρατίδιο με τον χειρότερο τρόπο για την Τουρκία, διότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία θα σημάνει εκτός από την αναγνώρισή του και την ταυτόχρονη υποβάθμιση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων.

thinknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: