ΤΡΟΜΟΣ στη ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – Η «ΒΟΜΒΑ» του ΔΝΤ για τα «ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ» φέρνει ΑΜΕΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ;

Κοινοποίηση:
εε δντ ελλαδα

Σοβαρό πλήγμα στις υποσχέσεις της κυβέρνησης για τα «αντίμετρα», που θα εφαρμόζονταν λόγω των νέων περικοπών που έχουν ήδη ψηφιστεί να εφαρμοστούν από 1/1/2019, επέφερε η έκθεση του ΔΝΤ, εξανεμίζοντας οποιαδήποτε ελπίδα είχε καλλιεργηθεί για ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, μεταθέτοντάς τα πέντε χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2023.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει «δέσει» χειροπόδαρα ακόμη και την επόμενη κυβέρνηση, επιτρέποντας στους δανειστές να μην αφήσουν κανένα περιθώριο ελιγμών για ουσιαστικές μειώσεις φόρων στην οικονομία, καθώς η Ελληνική Δημοκρατία έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε μερικές εβδομάδες. Ουσιαστικές αλλαγές θα μπορούν να γίνουν αργότερα και μόνο υπό την προϋπόθεση αξιόπιστων ισοδύναμων

Επιπρόσθετα, το ΔΝΤ υποστηρίζει με πλήρη βεβαιότητα ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα πραγματοποιηθεί ένα έτος νωρίτερα (από το 2020 στο 2019)

Η έκθεση του ΔΝΤ, που συνόδευσε την απόφασή του για επί της αρχής έγκριση του ελληνικού προγράμματος, εξανεμίζει οποιαδήποτε ελπίδα για ελαφρύνσεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι τεράστιες εισοδηματικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν  θα προδιαγράψουν και πολιτικές εξελίξεις τους επόμενους 18 μήνες.

Με άλλα λόγια, όποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2019 θα έχει να αντιμετωπίσει την έντονη δυσφορία της κοινωνίας λόγω περικοπών τουλάχιστον τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, από την ταυτόχρονη μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς και της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, γεγονός που θα οδηγήσει σε ακαριαίες μειώσεις διαθέσιμου εισοδήματος σε πολλά νοικοκυριά της τάξης τουλάχιστον του 20%, που μας προϊδεάζει ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν εντός του 2018.

Τέλος, σημειώνεται ότι τα αξιόπιστα ισοδύναμα που δέχονται οι δανειστές είναι πάντα τα ίδια, δηλαδή μόνιμη μείωση των ανελαστικών δαπανών ( μισθών και συντάξεων) προκειμένου να προκύψει ουσιαστικό περιθώριο μείωσης του εξοντωτικού φορολογικού βάρους στην οικονομία. Παράλληλα, η αλλαγή κλίματος στην οικονομία από μια πιο φιλική στην αγορά και τις επενδύσεις κυβέρνηση, η οποία θα δώσει ώθηση στην εμπιστοσύνη και θα βάλει την οικονομία σε τροχιά ταχείας ανάπτυξης.

el.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: