Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει η ΕΕ: “Οι λοιμώξεις αντικαθιστούν τον καρκίνο ως βασική αιτία θανάτου”

Κοινοποίηση:
λοιμωξεις

Αντιμέτωποι με τη μικροβιακή αντοχή, μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία, βρίσκονται οι Ευρωπαίοι. Οι επιπτώσεις ειναι ήδη ορατές καθως 25.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω λοιμώξεων, εντός ή εκτός νοσοκομειων, ενω ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να εκτιναχθεί στις 390.000 μεσα στις επόμενες τέσσερις δεκαετίες εάν τα σημερινά ποσοστά αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά αυξηθούν κατά 40%.

Η μελανή αυτη εικόνα σκιαγραφείται από τους Ευρωπαίους επιτρόπους, τον κ. Βιτένις Αντρουκάιτις, Επίτροπο αρμόδιο για την υγεία και για την ασφάλεια των τροφίμων, και τον κ. Κάρλος Μοέδας, Επίτροπο αρμόδιο για την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία, με την ευκαιρία της 10ης επετείου της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά που τιμάται στις 15 Νοεμβρίου.

“Όσο αυξάνεται η αντοχή, ακόμη και στα αντιβιοτικά τελευταίας γραμμής, όπως η κολιστίνη, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα τρομακτικό μέλλον «μετά τα αντιβιοτικά», στο οποίο ίσως να έχουμε χάσει τη δυνατότητα να εκτελούμε οποιαδήποτε σοβαρή χειρουργική επέμβαση ή μεταμόσχευση οργάνων ή να εμφυτεύουμε συστήματα όπως τεχνητές αρθρώσεις ή καρδιακές βαλβίδες” αναφερουν στην κοινή δήλωση τους, εκτιμώντας μαλιστα πως το 2050 η μικροβιακή αντοχή θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλεί τον θάνατο ενός ανθρώπου κάθε τρία δευτερόλεπτα, ξεπερνώντας τον καρκίνο ως κυριότερη αιτία θανάτου.

Οι πυλώνες δράσης της ΕΕ

Η πληροφόρηση των κατοίκων της Ευρώπης σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή, αλλα και οι δράσεις που να γεφυρώνουν τις διαφορές και να φέρνουν όλα τα κράτη μέλη στο επίπεδο των κρατών εκείνων με τις υψηλότερες επιδόσεις, ειναι οι δυο πυλώνες επάνω στους οποίους θα χτιστεί η αμυνα της Γηραιάς Ηπείρου έναντι των μικροβίων και της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών.

Το σχέδιο δράσης One Health εχει στόχο την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής και στηρίζεται σε σχεδόν δύο δεκαετίες δράσεων της ΕΕ στον τομέα της υγείας του ανθρώπου και στον κτηνιατρικό τομέα και λαμβάνει υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν από προηγούμενες δράσεις της ΕΕ. “Στο σχέδιο δράσης τονίζεται ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στον άνθρωπο και στα ζώα, ενώ παράλληλα θα μελετάμε καλύτερα τον ρόλο της μικροβιακής αντοχής στο περιβάλλον. Επίσης, δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι η ΕΕ οφείλει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον αγώνα κατά της μικροβιακής αντοχής και να προσθέσει αξία στις δράσεις των κρατών μελών” τονίζουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Στον τομέα της έρευνας, προσθέτουν, θα συνεχιστούν οι επενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 όπου επί του παρόντος χρηματοδοτούνται έργα με συνολικό προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ. Πρόσθετο ποσό 200 εκατ. ευρώ έχει δεσμευτεί για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής για τα επόμενα 3 έτη.

Επιπλέον, η ΕΕ θα αξιοποιήσει τις επιτυχημένες διεθνείς πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας που έχει αναλάβει, όπως η σύμπραξη ευρωπαϊκών και αναπτυσσομένων χωρών για τις κλινικές δοκιμές και η πρωτοβουλία κοινού προγραμματισμού για τη μικροβιακή αντοχή, για να αναπτύξει περαιτέρω ένα ισχυρότερο και διασυνδεδεμένο ερευνητικό τοπίο με πραγματικά παγκόσμια εμβέλεια.

“Μόνο μέσω συνεργασίας σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε και να αντιστρέψουμε τη μικροβιακή αντοχή. Σήμερα, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας προς αυτήν κατεύθυνση” καταλήγουν οι καθ´ ύλην αρμόδιοι Επίτροποι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: