ΤΟ ΔΝΤ ΤΙΝΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ SUCCESS STORY ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ! Τα σημεία – φωτιά στη νέα έκθεσή του

Κοινοποίηση:
SUVCES

Το δικό του χρονοδιάγραμμα έχει το ΔΝΤ το οποίο δεν φαίνεται να συμβαδίζει με αυτό της κυβέρνησης και το οποίο μπορεί να σημαίνει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους πολίτες πολύ νωρίτερα από ότι περίμεναν.  Μία προσεκτική ανάγνωση της έκθεσης του ΔΝΤ δείχνει ότι το Ταμείο αμφισβητεί ανοικτά ακόμα και μέτρα που ελήφθησαν μόλις πρόσφατα σε μία προσπάθεια να μην υπάρξουν άλλα εμπόδια και καθυστερήσεις.

 

Μεταξύ άλλων βλέπει ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το 2019 την εφαρμογή του νέου μειωμένου αφορολογήτου, που θα αφήσει «ακάλυπτο» το 20% των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ όσον αφορά στα περιβόητα αντίμετρα για τα οποία υπήρξε κλίμα θριάμβου από την κυβέρνηση το Ταμείο δεν βλέπει φως πριν από το 2023, δηλαδή πριν χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Κατ’ αρχάς, το Ταμείο σημειώνει ότι «περιμένει την πλήρη εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου το 2019», τινάζοντας στον αέρα τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, που κατάφερε μετά κόπων και βασάνων να μεταθέσει το εν λόγω μέτρο το 2020. Όπως αναλύεται στην έκθεση του ΔΝΤ, το «ψαλίδισμα» της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ, δηλαδή του αφορολογήτου κατά περίπου 3.000 ευρώ, συνεπάγεται ότι εφεξής θα καλύπτει το 35% των μισθωτών και των συνταξιούχων, έναντι 55% που καλύπτονται αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, το νέο αφορολόγητο θα καλύπτει το 40% του μισθού ενός μέσου εργαζόμενου, αντί 60%, μείωση που σύμφωνα με το Ταμείο δεν είναι αρκετή, καθώς ο μέσος όρος στην Ευρώπη βρίσκεται περίπου στο 22%.

Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα  αναφέρει ως βασικό του σενάριο ότι οι ψηφισμένες μειώσεις συντελεστών φυσικών- νομικών προσώπων, η μείωση της έκτακτης εισφοράς και το υπόλοιπο «πακέτο» κοινωνικών δαπανών, δεν θα ισχύσουν παρά μόνο το 2023, όταν χαμηλώνει ο πήχης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το ΔΝΤ «καρφώνει», μάλιστα, την Αθήνα ότι συμπεριέλαβε στα αντίμετρα την έστω μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ, παρά την αντίθετη άποψη του Ταμείου.

Ξεκάθαρη είναι η θέση του ΔΝΤ  στα Εργασιακά, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα ότι η επόμενη αξιολόγηση, που ούτως ή άλλως συμπεριλαμβάνει τη θεσμοθέτηση αυξημένης πλειοψηφίας (50% + 1) για την προκήρυξη απεργιών στα πρωτοβάθμια σωματεία, θα είναι περιπετειώδης και σε αυτό το πεδίο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η αντιστροφή των όσων ισχύουν από το 2011 στο πεδίο των συλλογικών συμβάσεων (κατάργηση επεκτασιμότητας κλαδικών συμβάσεων), θα είναι «μεγάλο βήμα προς τα πίσω». «Συμβουλεύουμε τις Ελληνικές Αρχές να το ξανασκεφτούν» τονίζουν

Από τα πυρά του ΔΝΤ δεν γλίτωσαν ούτε οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, οι οποίες σύμφωνα με το Ταμείο αυξάνονται δραματικά και τείνουν να ακυρώσουν τη μείωση του δημόσιου τομέα από το 2010 και μετά, με βάση τον κανόνα αποχωρήσεων- προσλήψεων.

Τα στελέχη του ΔΝΤ θέλουν αλλαγή των κανόνων σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς όπου κατά το Ταμείο θα πρέπει να ενισχυθεί η κάλυψη των πιστωτών, δηλαδή των τραπεζών, έναντι του επίσης μνημονιακού κανόνα που ισχύει σήμερα και εγγυάται το 65% των απαιτήσεων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Είναι τόσο πολύ πρησμένα τα ούμπαλά μου από τους μαλάκες που μας κουβάλησε ο αρχιπροδόταρος ο γαπ εδώ,που ό,τι και να πει η κωλοπουστόγρια ούτε την ακούω ούτε την πιστεύω πια.

Comments are closed.