Το ΔΝΤ πάει την αξιολόγηση Ιούνιο!

Κοινοποίηση:
k6

Κίνδυνο νέων εμπλοκών και καθυστερήσεων στη διαπραγμάτευση δημιουργούν εσωτερικές διαδικασίες του ΔΝΤ, η διοίκηση του οποίου καλείται να επανεξετάσει το σχεδιασμό και το περιεχόμενο προγραμμάτων που αφορούν χώρες χωρίς εθνικό νόμισμα – «συμμετέχουσες σε νομισματικές ενώσεις», όπως η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον Ιούνιο μπορεί να μην αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ή ποιους όρους θα θέσει για τη συμμετοχή του στο χρηματοδοτικό σκέλος.

Το Ανεξάρτητο Γραφείο του ΔΝΤ  σε  έκθεση του συνιστά στο  Εκτελεστικό Συμβούλιο να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες τέτοιων χωρών και να ακολουθούνται διαφορετικά μοντέλα.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η εμπειρία της συμμετοχής στα προγράμματα των τριών χωρών της Ευρωζώνης έδειξε ότι τα μοντέλα του ΔΝΤ ή δεν ήταν τα πλέον κατάλληλα, ή υπήρξαν πολιτικές επιπλοκές με τα ευρωπαϊκά όργανα, οι οποίες «αλλοίωσαν» τον τεχνοκρατικό χαρακτήρα αυτών των προγραμμάτων.

Επισημαίνεται ότι ανάλογη έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου του ΔΝΤ, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα προ μηνών, προκάλεσε  πάταγο, καθώς αναγνώριζε ότι:

  • Προγράμματα όπως το ελληνικό είχαν ως κύριο στόχονα δώσουν χρόνο στους Ευρωπαίουςνα φτιάξουν «τείχη» για να μην εξαπλωθεί η κρίση
    • Η περίπτωση της Ελλάδας ήταν μοναδική και περίπλοκη, ενώ τα μοντέλα που εφαρμόστηκαν δεν ήταν τα πλέον κατάλληλα
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: