Τι συμβαίνει στους άνδρες μετά τα 40;

Κοινοποίηση:
898978384-582x330

Από τα 40 χρόνια και έπειτα, πολλοί είναι οι άνδρες που υποστηρίζουν πως βιώνουν…

ψυχολογικές αλλαγές παρόμοιες με εκείνες που βιώνει μία γυναίκα που εισέρχεται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης.

Αρκετοί ήταν οι εκπρόσωποι διαφόρων επιστημονικών κοινοτήτων που έσπευσαν να συμφωνήσουν και να ενισχύσουν την άποψη αυτή, δίνοντάς της τον τίτλο «Σύνδρομο Μειωμένης Τεστοστερόνης» (ανδρόπαυση).
Οι θεραπείες που παρουσιάστηκαν γύρω στο 1999 στις Η.Π.Α. βασίστηκαν σε ορμονικές αγωγές, αγωγές τεστοστερόνης και είχαν μεγάλη απήχηση στους άνδρες που φέρονταν να το βιώνουν το σύνδρομο αυτό.
Τα συμπτώματα της ανδρόπαυσης:
• Καταθλιπτική διάθεση
• Απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας
• Στυτική δυσλειτουργία
• Εξάψεις
• Αλλαγές στη διάθεση
• Μείωση μυϊκής μάζας, δύναμης και ανακατανομή λίπους
• Μείωση οστικής πυκνότητας
• Κόπωση
• Απώλεια τριχών
• Ξηρό και λεπτό δέρμα
• Αυξημένη εφίδρωση
• Δυσκολία στη συγκέντρωση και ευερεθιστότητα
• Απώλεια ενθουσιασμού
Αυτά είναι τα σημάδια που εμφανιζονται κατά τη μείωση του ποσοστού τεστοστερόνης στον ανδρικό οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, ενώ οι γυναίκες καθώς μπαίνουν στην εμμηνόπαυση εμφανίζουν απότομη και ξαφνική μείωση ορμονών, οι άνδρες μετά τα 40 χάνουν κάθε χρόνο, 1-2% τεστοστερόνης σταθερά.
Επιπρόσθετα λοιπόν με τις ορμονικές αλλαγές, χρειάζεται να λάβουμε υπόψη και τις αλλαγές που συμβαίνουν τόσο στην κοινωνική όσο και στην προσωπική ζωή ενός άνδρα μετά τα 40, λόγω των παρακάτω αιτιών:
• Αλλαγές στην υγεία λόγω ηλικίας
• Φτωχή διατροφή
• Μηδενική σωματική άσκηση
• Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ
• Κάπνισμα
• Κοινωνικά προβλήματα λόγω μειωμένης αυτοπεποίθησης
• Στρες για προσωπικούς, επαγγελματικούς, οικονομικούς λόγους
• Κατάθλιψη ή Άγχος
• Διαβήτης
• Υπογοναδισμός (ελάχιστη ή μηδενική ποσότητα τεστοστερόνης)
Ψυχολογικοί παράγοντες
Πιο αναλυτικά, ψυχολογικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες, τα οποία δημιουργούνται από προσωπικά, επαγγελματικά, οικονομικά και άλλου είδους προβλήματα, συχνά είναι οι αιτίες που προκαλείται η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, η στυτική δυσλειτουργία και οι αλλαγές της διάθεσης. Η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα επιβαρύνει την κατάσταση.
Μια μορφή κατάθλιψης μπορεί επίσης να παρουσιαστεί σε άνδρες μεταξύ 35-50 που βιώνουν την κρίση της μέσης ηλικίας. Την περίοδο εκείνη, συχνά ένας άνδρας ανησυχεί για τα κατορθώματά του ως και το παρόν τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Το αίσθημα πως δεν έχει πετύχει στη ζωή του μπορεί να του επιφέρει μελαγχολία και μείωση στην αυτοπεποίθησή του.
Παθολογικοί παράγοντες
Στις περιπτώσεις που οι παραπάνω ψυχολογικοί παράγοντες δεν παρουσιάζονται, είναι ανάγκη να γίνει ένας ιατρικός έλεγχος. Άνδρες που έχουν Διαβήτη τύπου ΙΙ ίσως να αντιμετωπίζουν υπογοναδισμό. Υπογοναδισμός υπάρχει όταν:
• Έχουν γίνει εξετάσεις που δείχνουν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης το πρωί
• Υπάρχουν συμπτώματα όπως η μειωμένη σεξουαλική εμπειρία, η στυτική δυσλειτουργία, η απώλεια πρωινών στύσεων, εξάψεις, αύξηση βάρους γύρω από τη μέση, μείωση μυικής μάζας, κόπωση και μείωση σε αυτοπεποίθηση και κινητοποίηση.
Ο υπογοναδισμός δεν είναι μία κοινή αλλαγή στην υγεία λόγω ηλικίας. Είναι ένα πρόβλημα υγείας που χρήζει θεραπείας.
Τρόποι αντιμετώπισης
Τόσο για την ψυχολογική πλευρά όσο και για την παθολογική, υπάρχουν τρόποι που αντιμετωπίζεται η κατάσταση αυτή.
Οι ψυχολογικοί παράγοντες που μπορεί να βρίσκονται πίσω από τα συμπτώματα μπορούν να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια της ψυχολογικής υποστήριξης και θεραπείας. Η αντιμετώπιση του στρες και η θεραπεία για το άγχος και την κατάθλιψη είναι απαραίτητα για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και τα συμπτώματα.
Στις περιπτώσεις που έχουν πυροδοτηθεί από θέματα παθολογικά, όπως ο υπογοναδισμός, είναι απαραίτητη η επέμβαση ενός ειδικού γιατρού. Ενδρικονολογικές θεραπείες έχουν πάντα αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της μειωμένης ποσότητας τεστοστερόνης και των συμπτωμάτων.
Να αναφέρουμε πως ενώ πρόκειται για μία κατάσταση που αφορά εξίσου κάθε άνδρα, όμως η ποιότητα ζωής που επικρατεί στην καθημερινότητά του έχει μέγιστη σημασία. Συνήθειες που επιβάρυναν την ψυχολογία του άνδρα ή/και την κατάσταση της υγείας του, πρόκειται τώρα να τον δυσκολέψουν λίγο περισσότερο  στην αντιμετώπιση αυτής της φυσιολογικής και σταδιακής μείωσης στα στάδια της τεστοστερόνης. Στις περιπτώσεις όπου τα αναφερόμενα συμπτώματα προκαλούν πρόβλημα στην καθημερινότητα του άνδρα είναι χρήσιμο να απευθυνθεί σε ειδικό παθολόγο ή καρδιολόγο. Υπάρχουν φαρμακευτικές θεραπείες που οδηγούν στην αναπλήρωση των ορμονών και θα βοηθήσουν τον άνδρα να ζει πιο λειτουργικά.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Αυτοι δεν ειναι ανδρες και ουδεποτε υπηρξαν .
    Ο ανδρας εχει το γνωθι εαυτον και αντιμετωπιζει τα γεραματα σαν ευλογια .
    Τα πουστρακια εχουν τετοια προβληματα με την ηλικια και τα θηλυκα σουργελα .

    1. ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ Μ@ΛΑΚΑ. ΤΙ ΕΙΣΑΙ, 15 ΧΡΟΝΩΝ?
      ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΑ 40 Κ ΕΓΩ ΠΟΥ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΜΟΝΟ ΠΟΥΣΤΡΑΚΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ, ΤΟ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΠΑΕΙ Κ ΜΕ ΤΗ ΜΑΜΑ ΣΟΥ, ΡΩΤΗΣΕ ΤΗ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ Κ ΓΙΟΣ ΜΟΥ.

      1. Κοίτα φίλε εάν σου συμβαίνουν όλα αυτά τότε σίγουρα έχεις κάποιο πρόβλημα που δεν έχει να κάνει με την ηλικία.Μου είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι μετά τα 40 ως δια μαγείας μετατράπηκες σε ένα αδύναμο ψυχολογικό ράκος που δεν του σηκώνεται.Προσωπικά σε αυτά που αναφέρει το άρθρο την μείωση μυικής μάζας την είδα λίγο πριν τα 50 κυρίως στα πόδια και αυτό πιστεύω έγινε περισσότερο γιατί μείωσα την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης για προληπτικούς λόγους.Καταθλιπτική διάθεση,απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας και στυτική δυσλειτουργία ακόμη και τώρα λίγο μετά τα 50 δεν τα έχω δει.Η μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης όπως και κάθε άλλης ορμόνης που παράγει ο οργανισμός είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό,όμως όταν γυμνάζεσαι και έχεις μια σχετικά καλή διατροφή η αλλαγές αυτές δεν είναι κάτι τρομερό ειδικά μετά τα 40.Θα έλεγα ότι είναι η φυσιολογική φθίνουσα πορεία που έτσι κι αλλιώς θα συμβεί.Τώρα βέβαια εάν στην ζωή σου δεν γυμνάστηκες,δεν έτρωγες σωστά και δεν είχες κάποια ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τότε ίσως είναι λογικό να είδες τόσο τρομερές αλλαγές από τα 40 σου.
        Για να χαριτολογήσω η μεγαλύτερη αλλαγή που παρατήρησα μετά τα 40 ήταν ότι άρχισαν να μου τραβούν την προσοχή πολύ μικρότερες γυναίκες άσχετα εάν δεν θα έκανα ΠΟΤΕ το οτιδήποτε με μια γυναίκα που θα μπορούσε να ήταν κόρη μου.

Comments are closed.