ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Κοινοποίηση:
tzami3

Η επίσκεψη του τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στη Θράκη, ήταν η αφορμή υπενθύμισης για μια ακόμη φορά, σε οτι αφορά τη θεώρηση που έχει Άγκυρα για τον μουσουλμανικό πληθυσμό της Θράκης.

Στην διάρκεια της επίσκεψης του σε τζαμί της Κομοτηνής, ο Γιλντιριμ μετέφερε τους χαιρετισμούς του τούρκου Προέδρου Ερντογάν το μήνυμα του οποίου ήταν το εξής:

«Πέρα από τα χαιρετίσματα του, ο κ. Ερντογάν μου είπε να σας πω ότι εκτός ότι είστε ομογενείς και ομόθρησκοι, είστε και πολίτες της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να προσπαθείτε και να εργάζεστε για να αναπτυχθεί η χώρα αυτή και τα προβλήματά της θα τα βλέπετε και ως δικά σας προβλήματα.

«Να ξέρετε ότι η Τουρκία είναι πάντα στο πλευρό σας. Θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με την Ελλάδα με διάλογο. Έχουμε προβλήματα και θα τα επιλύσουμε. Έχουμε προβλήματα στο Αιγαίο, θα τα λύσουμε. Εσείς έχετε προβλήματα που αφορούν την παιδεία, με τους μουφτήδες. Αντιστοίχως υπάρχουν προσμονές της Ελλάδος για το θέμα της Θεολογικής Σχολής (της Χάλκης). Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε, δεν θα τα αποφύγουμε, οι άνθρωποι συνεννοούνται μιλώντας».

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ
Φυσικά οι παροτρύνσεις του Ερντογάν όσο «εύηχες» και αν ακούγονται, κρύβουν έντεχνα τα πραγματικά σχέδια της Άγκυρας καθώς ο ίδιος ο τούρκος Πρόεδρος από το 2010, έχει δώσει εντολή στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο να κάνει “εργαλείο” την μειονότητα της Θράκης, με σκοπό να διευκολυνθούν τα τουρκικά στρατιωτικά σχέδια που αναμένεται ότι θα εφαρμοστούν σε περίοδο γενικευμένης κρίσης ή πολέμου.

Επιπλέον όπως ορθώς επισήμανε, ο έμπειρος αναλυτής κ. Σάββας Καλεντερίδης σε χθεσινές δηλώσεις του στον ΑΝΤ-1, κρίσιμο στοιχείο της επίσκεψης Γιλντιριμ στη Θράκη ήταν το ζήτημα της επιρροής που ασκεί ο Γκιουλέν στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Το ζήτημα αυτό φαίνεται ότι απασχολεί έντονα τον Ερντογάν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αποτέλεσε και τη βασική αιτία της περιοδείας του τούρκου Πρωθυπουργού στην περιοχή, ενώ συνδέεται και με το ζήτημα των «8» για τους οποίους η Άγκυρα συνεχίζει να πιέζει ώστε να εκδοθούν στην Τουρκία, παρά τις αποφάσεις που έχει πάρει για τη συγκεκριμένη υπόθεση η ελληνική δικαιοσύνη.

Πρόκληση όμως αποτέλεσαν και οι αναφορές της συζύγου του τούρκου πρωθυπουργού Σεμιχά Γιλντιρίμ, η οποία επισκέφθηκε το Εσκί Τζαμί και στη συνέχεια εορταστική εκδήλωση συλλόγου με γυναίκες και παιδιά τους οποίους και αποκάλεσε ως  «τουρκική νεολαία»..

thinknews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: