Τα τρία στοιχεία που πρέπει να προσέξουν οι συνταξιούχοι στη φορολογική τους δήλωση…

Κοινοποίηση:
Last breathing. Middle-aged hopeless unhappy pensioner worrying about his health while having suffocation and trying to breath

Τρία είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι κατά τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

1) Οι συνταξιούχοι, οι οποίοι το 2017 ήταν άνω των 65 ετών, δικαιούνται μειώσεων κατά 30% στα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες στις οποίες διαμένουν, τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν, τις βάρκες ή τα σκάφη αναψυχής που τυχόν κατέχουν. Έτσι, σε περίπτωση που το δηλούμενο εισόδημα κάθε συνταξιούχου άνω των 65 ετών είναι κατά πολύ χαμηλότερο του τεκμαρτού, το οποίο προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης, ο φόρος εισοδήματος υπολογίζεται επί μειωμένου κατά 30% τεκμαρτού εισοδήματος. Επιπλέον, σε περίπτωση που το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, λαμβάνεται υπόψη μειωμένο κατά 30% για τον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 2,2%-10%, οπότε εάν μετά τη μείωσή του κατά 30% υποχωρήσει κάτω από τις 12.000 ευρώ, ο συνταξιούχος γλιτώνει από την επιβολή της εισφοράς.

2) Οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που οφείλουν να υποβάλουν συνταξιούχοι για να δηλώσουν αναδρομικά συντάξεων τα οποία έλαβαν για έτη μέχρι και το 2014 πρέπει να συμπληρώνονται χειρόγραφα, σε έντυπα Ε1 των αντίστοιχων ετών, και να κατατίθενται με αυτοπρόσωπη προσέλευση και παρουσία στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ..

3) Οι συνταξιούχοι στους οποίους παρακρατήθηκαν από τα εισοδήματά τους ποσά για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης κατά το διάστημα από 1.1.2012 έως 30.6.2016 και τούς επιστράφηκαν άτοκα με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017, θα φορολογηθούν για το σύνολο των ποσών αυτών με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: