Τα Σκόπια βλέπουν την διάλυση που έρχεται και εκλιπαρούν – Νέος πρωθυπουργός: «Προβοκάτσιες κατά της Ελλάδας οι τοποθετήσεις ανδριάντων Μέγας Αλέξανδρος, Φίλιππος, κ.ά»

Κοινοποίηση:
skopia-2-1

Σε συνέντευξή του χθες στην κρατική τηλεόραση, ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι επί κυβερνήσεων Γκρουέφσκι οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με τις γειτονικές χώρες επιδεινώθηκαν, και ειδικότερα με την Ελλάδα ένας επιπλέον παράγοντας επιδείνωσης ήταν οι προκλητικές, όπως τις χαρακτήρισε, εγκαταστάσεις αγαλμάτων και οι μετονομασίες δρόμων, αεροδρομίων, πλατειών, στα οποία δίνονταν ονόματα αρχαίων προσωπικοτήτων (Μέγας Αλέξανδρος, Φίλιππος, κ.ά.).

Ωστόσο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ερωτηθείς εάν η κυβέρνησή του σχεδιάζει να γκρεμίσει κάποιους από τους ανδριάντες, απάντησε αρχικά αρνητικά καθώς, όπως είπε, το οικονομικό κόστος είναι πολύ μεγάλο για την απομάκρυνσή τους.

Αλλά πληροφορίες φέρουν πως όλα θα κατεδαφιστούν αργά και σταδιακά προκειμένου να πούμε το «ΝΑΙ». Aυτό εξηγεί και τη σύλληψη του Ταχίρ Βέλιου, που αποκαλύψαμε πριν λίγο.

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Βέλιου, συνελήφθη αργά το βράδυ της Τρίτης, στα σύνορα Αλβανίας Κοσσυφοπεδίου.

Η αλβανική κυβέρνηση, έδειχνε ότι δεν είχε πρόθεση να «αγγίξει» τον Βέλιου και την ομάδα του, όμως φαίνεται ότι ασκήθηκαν πολλές κι έντονες πιέσεις για να προχωρήσει στη σύλληψή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκολα Γκρουέφσκι, στο πλαίσιο της πολιτικής του εξαρχαϊσμού, είχε «πλημμυρίσει» το κέντρο της πόλης των Σκοπίων με μικρότερα ή μεγαλύτερα αγάλματα και κτίρια, προκαλών τας ισχυρές αντιδράσεις, τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης και μέρος της διανόησης όσο και στο αλβανικό στοιχείο.

Επρόκειτο για ένα δαπανηρό έργο με την επωνυμία «Σκόπια 2014», που κόστισε περισσότερα από εξακόσια εκατομμύρια ευρώ, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό μιας χώρας με ασθμαίνουσα οικονομία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: