Τί είπαν στη συνάντηση τους Θάνου – Δημητρίου- Πώς την συνδέουν με την υπόθεση Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Κοινοποίηση:
θανουυ

Ερωτηματικά έχει προκαλέσει η χθεσινή συνάντηση της Βασιλικής Θάνου -μετά την ανάληψη των νέων της καθηκόντων στο Μαξίμου- με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.
Το αντικείμενο της συνάντησης των δυο κυριών δεν έγινε μέχρι στιγμής γνωστό, αλλά λέγεται ότι κατά την συνάντηση υπήρξε ένστασης.
Παράλληλα, μόλις γνωστοποιήθηκε η εν λόγω συνάντηση η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία, μεταξύ των άλλων, διερωτάται με ποιο δικαίωμα έγινε η συνάντηση και ποιο το περιεχόμενό.
Ειδικότερα, χθες η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου με τη νέα της πλέον ιδιότητα, αυτή της προϊσταμένης του νομικού γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, επέλεξε την πρώτη επίσημη επίσκεψή της να την πραγματοποιήσει στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.
Κατά την επίμαχη συνάντηση, έγινε γνωστό ότι υπήρξε ένταση, χωρίς όμως να γίνει γνωστό ο λόγος για τον οποίο ανέβηκαν οι τόνοι της συζήτησης. Ακόμη, συζητήθηκαν υπηρεσιακά θέματα της Δικαιοσύνης που είναι σε εκκρεμότητα.
Πάντως, αρεοπαγίτες υπενθύμιζαν, με νόημα, ότι ένα 24ώρο πριν την επίσκεψη της κυρίας Θάνου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η κυρία Δημητρίου είχε ασκήσει αναίρεση (δεύτερη κατά σειρά) στο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου που βαρύνεται με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.

Αναλυτικότερα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση στο βούλευμα με το οποίο απηλλάγη ο Ανδρέας Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος το οποίο αφορούσε τις καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί, κατά τους καταγγέλλοντες, η υπαγωγή της χώρας σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, μνημόνια.
Από την πλευρά τους οι εισαγγελείς φρεσκάροντας την μνήμη τους έλεγαν ότι η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου είχε γνωμοδοτήσει κατά της παράτασης του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, που επεδίωκε η κυρία Θάνου.
Πάντως, πολιτικοί αναλυτές, δεν θεωρούν τυχαίο ότι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, χθες μετά την άσκηση της αναίρεσης από την κυρία Δημητρίου, υπερασπίσθηκε εμμέσως πλην σαφώς τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ο κ. Σχοινάς, και ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε ότι «αποτελεί ζήτημα αρχής να μη σχολιάζουμε εθνικές νομικές διαδικασίες», πρόσθεσε, ωστόσο ότι η Κομισιόν έχει δηλώσει ξεκάθαρα την άποψή της για την αξιοπιστία και την ορθότητα των στοιχείων της υπηρεσίας την περίοδο 2010-2015, υπό την προεδρία του Ανδρέα Γεωργίου, σε επιστολή της προς τις ελληνικές αρχές τον Αύγουστο του 2016.
Ακόμη, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την πεποίθηση της Επιτροπής ότι το σύστημα με το οποίο λειτουργεί πλέον η στατιστική υπηρεσία σε συνέχεια των θεμελιωδών αλλαγών στη νομοθεσία και των απαραίτητων εγγυήσεων που εισήχθησαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα υπήρχαν στο παρελθόν με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑT, είναι αποτελεσματικό.

ΝΔ: Δικαιολογεί τα… οδοιπορικά της

Η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζοντας τη συνάντηση Θάνου-Δημητρίου, διερωτώμενη καταρχήν με ποιο δικαίωμα η κυρία Θάνου συνάντησε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως και επίσης γιατί δεν ανακοινώθηκε το περιεχόμενο της συνάντησης.
«Δεν πρόλαβε να περάσει μία εβδομάδα από τον διορισμό της στο Μέγαρο Μαξίμου και η κυρία Θάνου ξεκίνησε να δικαιολογεί τα … οδοιπορικά της.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η επικεφαλής του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και μέχρι πρότινος πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου, συναντήθηκε, σήμερα, με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου.
Ποιο ήταν το περιεχόμενο της συνάντησης;
Με ποιο δικαίωμα η κυρία Θάνου συναντά την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου χωρίς να ανακοινώνεται η συνάντηση και το περιεχόμενό της;».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: