Τέλος έδωσαν επιστήμονες στο μυστήριο με τις μούμιες του Μάντσεστερ

Κοινοποίηση:
μούμιες του Μάντσεστερ

Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο «επόμενης γενιάς» για την ανάλυση του DNA, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι γνωστές μούμιες με το προσωνύμιο «τα δύο αδέρφια», που βρίσκονται στο μουσείο του Μάντσεστερ είχαν διαφορετικό πατέρα, κάτι που τις κάνει ετεροθαλή αδέλφια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ «τα δυο αδέρφια» είναι οι παλαιότερες μούμιες του μουσείου και ανάμεσα στα πλέον γνωστά ανθρώπινα λείψανα της Αιγυπτιακής συλλογής. Είναι οι μούμιες δύο ευγενών του Χνουμ ναχτ και του Ναχτ ανκχ και χρονολογούνται στο 1800 πΧ.

Ο κοινός τάφος τους, γνωστός ως «Ο Τάφος των δύο Αδελφών», είχε ανακαλυφθεί το 1907. Πώς ξεκίνησε το μυστήριο; Οι δύο μούμιες βρέθηκαν σε ένα τάφο 250 μίλια νότια του Καϊρου. Τα ιερογλυφικά έδειχναν υποδείκνυαν πως οι δύο άντρες ήταν γιοι ενός άγνωστου τοπικού κυβερνήτη και είχαν μητέρες με το ίδιο όνομα Χνουμ ΑΑ. Τότε τους δόθηκε το προσωνύμιο «τα δύο αδέρφια».

Η βρετανίδα αιγυπτιολόγος Μάργκαρετ Μάρεϊ το 1908 που πρώτη είχε μελετήσει τις μούμιες, είχε βρει σημαντικές σκελετικές διαφορές μεταξύ τους και είχε έτσι υποθέσει ότι ο ένας αδελφός ήταν υιοθετημένος. Η αλήθεια είναι τελικά πως η μαμά των δύο τούς έκανε από διαφορετικούς άνδρες! Πάντα υπήρχε μια συζήτηση στο κατά πόσο ήταν πράγματι συγγενής και έτσι το 2015 πήραν DNA από τα δόντια τους προκειμένου να λυθεί το μυστήριο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κωνσταντίνα Δρόσου της Σχολής Γεωλογικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αρχαιολογικό περιοδικό «Journal of Archaeological Science: Reports», μελέτησαν δείγματα μιτοχονδριακού DNA και DNA του χρωμοσώματος Υ.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται σε μούμια τέτοια συνδυαστική γενετική ανάλυση. Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι τα δύο αδέλφια είχαν την ίδια μητέρα, αλλά αποκάλυψε ότι είχαν διαφορετικό πατέρα.

Όπως δήλωσε η Δρόσου, «ήταν ένα μακρύ και εξαντλητικό ταξίδι μέχρι τα ευρήματά μας, αλλά τελικά φθάσαμε σε αυτά. Είμαι ευγνώμων που καταφέραμε να προσθέσουμε ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό κομμάτι στο μεγάλο παζλ της ιστορίας και είμαι βέβαιη ότι τα αδέλφια θα ήσαν πολύ περήφανα για μας. Αυτές ακριβώς οι στιγμές είναι που μας κάνουν να πιστεύουμε στο αρχαίο DNA».

Ο έφορος της Αιγυπτιακής και Σουδανικής συλλογής του μουσείο Δρ Κάμπελ δήλωσε πως «Το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και του μουσείου του Μάντσεστερ συγκεκριμένα έχει μακρά ιστορία στην έρευνα και ανάλυση λειψάνων αρχαίων Αιγυπτίων. Οι αναδομήσεις μας πάντα θα είναι υποθετικές έως κάποιο σημείο αλλά το να μπορούμε να συνδέουμε δύο άντρες με αυτό τον τρόπο είναι μια πολύ ενθουσιώδης πρώτη!»

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: