Στη Λάρισα οι Αμερικανικοί «Θεριστές», τα καλύτερα στρατιωτικά drones στον πλανήτη! Σε αναμμένα κάρβουνα η Τουρκία! (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
1

Για πρώτη φορά, τα υπερσύγχρονα αμερικανικά στρατιωτικά drones MQ-9 Reaper (“Θεριστής”) επιχειρούν από ένα ελληνικό αεροδρόμιο, την Αεροπορική Βάση της Λάρισας. Η συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ αναβαθμίζει γεωπολιτικά τον ρόλο της Ελλάδας και “ανάβει φιτιλίες” στην Τουρκία για το μέλλον της βάσης του Incirlik.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ άρχισε να χρησιμοποιεί drones MQ-9 Reaper από τη Βάση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα.

Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, Eric Pahon, δήλωσε ότι τα αεροσκάφη βρίσκονται προσωρινά στη Λάρισα, καθώς η βάση τους στην Αφρική επισκευάζεται, σύμφωνα με το Defense News

“Αυτά τα drones δεν φέρουν οπλισμό και χρησιμοποιούνται μόνο για επιχειρήσεις αναγνώρισης. Ωστόσο, για λόγους επιχειρησιακής ασφαλείας, δεν δημοσιεύουμε λεπτομέρειες σχετικά με συγκεκριμένες αποστολές”, ανέφερε ο Pahon. “Η συμβολή των drones αυτών στην επίτευξη των κοινών στόχων μας για την εξωτερική πολιτική στην περιοχή είναι καθοριστική, ειδικά για την αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από το νότο”.

Τα αμερικανικά drones βρίσκονται στη Λάρισα με βάση υπάρχουσα εκπαιδευτική συμφωνία. Το προσωπικό που χειρίζεται την απογείωση και την προσγείωση των drones θα βρίσκονται στη Λάρισα, ενώ οι χειριστές στις ΗΠΑ θα χειρίζονται τις πτητικές λειτουργίες μέσω δορυφόρου – ακολουθώντας της συνήθη πρακτική για τα MQ-9.

Τα αεροσκάφη θα πετούν μόνο μέσω του ελληνικού εναέριου χώρου “σε δρομολόγια που έχουν εγκριθεί από την ελληνική κυβέρνηση και ενώ λειτουργούν στον ελληνικό εναέριο χώρο βρίσκονται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας ανά πάσα στιγμή”, δήλωσε ο Auburn Davis, επικεφαλής του γραφείου τύπου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Αφρική.

Ενώ η αποστολή των MQ-9 που σταθμεύει στην Ελλάδα θα επικεντρωθεί σε επιχειρήσεις στα νότια, η κίνηση αυτή έχει τη δυνατότητα να ανησυχήσει την σύμμαχο της Αμερικής, στο ΝΑΤΟ, Τουρκία. Οι ΗΠΑ έχουν βασίζονται εδώ και καιρό στη στρατιωτική βάση Incirlik για να επιχειρούν στην περιοχή, αλλά οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας έχουν χειροτερέψει ύστερα από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 από μέλη του τουρκικού στρατού.

Η Ελλάδα θα ήθελε σίγουρα να αξιοποιήσει αυτές τις εντάσεις. Ειδικότερα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Wes Mitchell φέρεται να συζήτησε τη μετακίνηση “σημαντικού τμήματος” της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ από τον Incirlik στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στην Αθήνα.

Ακόμα κι αν αυτό είναι δύσκολο να συμβεί, δείχνει ότι οι ΗΠΑ μπορούν πράγματι να χρησιμοποιήσουν ελληνικές εγκαταστάσεις για αυτή την αποστολή. Το γεγονός αυτό είναι βέβαιο πως θα γίνει αντιληπτό στην Άγκυρα.

Δείτε βίντεο του ισχυρότερου Αμερικανικού drone εν δράσει:

https://www.youtube.com/watch?v=okgTxD4DDuM

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: