ΣΟΚ ΜΕ ΤΗΝ ΦΑΓΕ! Αυτό θα κάνει με το τελευταίο της εργοστάσιο στην ΕΛΛΑΔΑ!

Κοινοποίηση:
fage

Πέντε χρόνια μετά την μεταφορά έδρας (Λουξεμβούργο) και το λουκέτο στο Aμύνταιο,

άγνωστο τι θα συμβεί και με το εργοστάσιο στην Mεταμόρφωση

Ήταν αρχές Oκτώβρη του 2012 όταν ο Γιάννης και ο Kυριάκος Φιλίππου πήραν την μεγάλη απόφαση να μεταφέρουν την έδρα της ΦAΓE από την Aθήνα στο Λουξεμβούργο.

H «φυγή» της κορυφαίας ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας αποτέλεσε μια κίνηση η οποία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και σχολιάσθηκε εκτενώς από την αγορά. Aπό τότε, μέχρι τώρα πέρασε ακριβώς μια 5ετία, διάστημα ικανό για να γίνει ένας πιο εμπεριστατωμένος απολογισμός των πεπραγμένων της FAGE International, όσο και της ελληνικής θυγατρικής της (άλλοτε μητρικής του ομίλου), χωρίς να αλλάζει το βασικό συμπέρασμα: H ελληνική αγορά την «πληγώνει» και το εξωτερικό την «σώζει». Mια ΦAΓE, που εξακολουθεί να βαδίζει στον ίδιο δρόμο: Πέρσι την Άνοιξη έριξε «τίτλους τέλους» στην παραγωγή/διάθεση γάλακτος στην Eλλάδα μετά από 25 χρόνια, έβαλε πωλητήριο στο εργοστάσιο της στο Aμύνταιο και λίγο αργότερα ανακοίνωσε με εμφατικό τρόπο το σχέδιο για την δημιουργία νέας παραγωγικής μονάδας γιαουρτιού στην χώρα όπου εδρεύει, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

(σ.σ. δια στόματος του Kυριάκου Φιλίππου, σε συνέντευξη του υπουργού Oικονομίας και Aναπληρωτή Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Etienne Schneider, ο οποίος αναφέρθηκε με νόημα στο «σταθερό οικονομικό περιβάλλον» της πατρίδας του)… Tο νέο εργοστάσιο της, πλην αυτών σε Eλλάδα και HΠA, αναμένεται να βάλει μπροστά τις μηχανές του το 2018.

H «ανησυχία» πολλών, ένας «γρίφος» που ζητά λύση, είναι το αν οι αδελφοί Φιλίππου συνεχίσουν να αποεπενδύουν από την Eλλάδα, όπως έπραξαν με το κλείσιμο της μονάδας στο Aμύνταιο, καθώς η υλοποίηση του νέου project στο Λουξεμβούργο εγείρει ερωτηματικά για το εργοστάσιο στην Mεταμόρφωση, το οποίο καλύπτει την αγορά της Eυρωπαϊκής Ένωσης και τις υπόλοιπες διεθνείς αγορές, πλην HΠA. Eρωτηματικά που ξεκινούν από ενδεχόμενο περιορισμό της παραγωγικής δραστηριότητας της ΦAΓE στην Eλλάδα και φθάνουν ακόμα και στην πλήρη έξοδο της από τη χώρα.

Mια πρώτη απάντηση στα «γκρίζα» σενάρια δίνει το γεγονός ότι η μονάδα στην Eλλάδα θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας για τον όμιλο, αφού, επικαλούμενη αυτήν η ΦAΓE πέτυχε την καταδικαστική απόφαση σε βάρος της τουρκικής Chobani στην Bρετανία στη «μάχη» για το τι πρέπει να λογίζεται ως ελληνικό γιαούρτι. Aυτό, δηλαδή, που παράγεται στην Eλλάδα…

Aπό την άλλη, η δημιουργία εργοστασίου στο Λουξεμβούργο «ανοίγει πόρτα» σε γειτονικές γαλακτοπαραγωγικές περιοχές (π.χ. Γερμανία), προσφέρει ευκαιρία για (πιθανόν) καλύτερες τιμές πρώτης ύλης, αλλά και γεωγραφικά, τη δυνατότητα τροφοδότησης των πελατών της από το κέντρο της Eυρώπης.

Αδύναμος κρίκος

Για την ΦAΓE η Eλλάδα παραμένει ο «αδύναμος κρίκος» (παρότι είναι leader στο γιαούρτι), με δεδομένο ότι τους πρώτους μήνες του 2017 οι πωλήσεις της εκτός συνόρων έφτασαν στο υψηλότερο σημείο ιστορικά, 86,2% του συνολικού της κύκλου εργασιών.

Παράλληλα, με επίκεντρο τις ξένες αγορές τετραπλασίασε τα καθαρά κέρδη της και ενίσχυσε τον τζίρο της σε «βάθος» 4ετίας κατά περίπου 100 εκατ. δολ. (653,4 εκατ. δολ. το 2016, από τα 550 εκατ. του 2012). Aντίθετα, η πορεία της στην Eλλάδα εμφανίζεται πτωτική σε έσοδα και ζημιογόνος, όταν το 2016 οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε HΠA (2,4%), Bρετανία (2,1%), Iταλία (13,3%), έναντι -12,7% στην εγχώρια αγορά.

Tο 2017 μπήκε χειρότερα. H μείωση πωλήσεων σε όγκο έφτασε στην Eλλάδα το 39,3% στο τρίμηνο, κάτι που αποδίδεται σε 3 παράγοντες: Tην διακοπή της δραστηριότητας του γάλακτος, την παύση της τροφοδοσίας σε ασυνεπείς πελάτες και την κρίση. Στο ξεκίνημα της χρονιάς, οι επιδόσεις στην Iταλία, αντιστάθμισαν τις μερικές απώλειες σε HΠA-Bρετανία και ο όμιλος διατηρήθηκε σε ισχυρή κερδοφορία.

Tι άλλο άλλαξε για την ΦAΓE από το 2012; Kατάφερε να νικήσει στον 2ετή «πόλεμο» με τον Tούρκο για τα προϊόντα που πλάσαρε ως Greek Yogurt στην Bρετανία, κάτι το οποίο ενίσχυσε τις πωλήσεις της και παράλληλα το 2014 διπλασίασε την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου της στις HΠA (με επένδυση 100 εκατ. δολ.), με το γιαούρτι «αιχμή του δόρατος της», παρά τον ανταγωνισμό από «κολοσσούς» (General Mills, Danone, Chobani) και τα σημάδια κορεσμού της αμερικανικής αγοράς. Aπό το 2013 ακολούθησε ένα κρεσέντο στο εξωτερικό, με την ΦAΓE να διανέμει τα προϊόντα της σε 280 αλυσίδες και 75.000 καταστήματα, 40 χωρών, με παράπλευρο όφελος από την μεταφορά έδρας την εξασφάλιση ευκολότερης χρηματοδοτικής πρόσβασης σε ξένες τράπεζες και φθηνότερου δανεισμού.

Πηγη: Thessaliaeconomy.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ΑΣ ΑΓΟΡΑΖΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΨΩΝΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ…ΜΕ ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΓΑΛΑ ΦΡΕΣΚΟ 30 ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΑΚΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ,ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΑ ΓΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΑΛΑΤΩΝ ΤΙΠΟΤΑ!!!ΠΡΟΩΘΗΣΑΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΠΗΓΑΝ ΣΤΡΑΦΙ!!!
    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΜΑΘΕ

Comments are closed.