ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΌ! Άγριο ξεβράκωμα δυο σε ένα από τον Ερντογάν!

Κοινοποίηση:
ερντογαν

Στην Ιταλία κλήθηκε ο υπουργός του ψευδοκράτους Κουτρέτ Όζερσαϊ, μετά το τουρκικό μπλόκο στις εργασίες στα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ από την ΕΝΙ σε μία κίνηση έμμεσης αναγνώρισης δικαιωματος συνδιαχείρισης.

Ο Όζερσαϊ φέρεται να συναντήθηκε με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΕΝΙ , Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, στη Ρώμη αν και ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε τελικά.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Dogan, η συνάντηση έγινε την Τρίτη, ημέρα που ανανεώθηκε η παράνομη τουρκική Navtex και τέθηκαν επί τάπητος οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης, όπως τονίζει το τουρκικό πρακτορείο «δόθηκε εγγύηση ότι δεν θα πραγματοποιηθεί βήμα προτού βρεθεί μια διπλωματική λύση στο νησί» καθώς η ΕΝΙ δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε μέρος της κρίσης και επιθυμεί τον συμβιβασμό. Επίσης, αναφέρεται ότι «η ιταλική πλευρά, πρότεινε στην ελληνοκυπριακή πλευρά τη διπλωματία για την διευθέτηση της κρίσης».

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης ανέλαβε να εξετάσει το θέμα, επικοινωνώντας με τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας ΕΝΙ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η αναχώρηση του κ. Όζερσαϊ για την Ιταλία διαμέσου της Τουρκίας, είχε κρατηθεί μυστική μέχρι την πραγματοποίηση της συνάντησης, τόσο στην τουρκοκυπριακή πλευρά όσο και στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ ζητούμενο για τη Λευκωσία είναι η εξασφάλιση αποτελεσματικής στήριξης στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Διαφορετικά προειδοποιεί ότι θα υπάρξει αλλαγή στάσης και θα ενεργοποιήσει δράσεις τέτοιες που θα προκαλούν κόστος στην Τουρκία και πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους εταίρους.

Η Λευκωσία παρουσιάζεται αποφασισμένη να τεντώσει το σχοινί και να επιδιώξει ματαίωση της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που είναι προγραμματισμένη στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου, αν οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν ασκήσουν πιέσεις στην Άγκυρα, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο».

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σήκωσε το γάντι και έστειλε μηνύματα προς πολλούς αποδέχτες μετά την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά και τις απανωτές σκληρές προσωπικές επιθέσεις που δέχεται από την τουρκική και την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Υπογράμμισε ότι το περιεχόμενο των δηλώσεων και η ρητορική που αναπτύσσεται από πλευράς Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων ούτε δικαιολογούνται ούτε στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και ούτε εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχισθούν κανονικά, γράφει ο «Φιλελεύθερος».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: