Σκλήρη προειδοποίηση από το Ίραν στις ΗΠΑ: “Έχουμε τον “Πατέρα όλων των βομβών”!”

Κοινοποίηση:
ηπα ηραν

Το Ιράν ισχυρίζεται οτι έχει αναπτύξει τον «Πατέρα όλων των βόμβων» εν μέσω προειδοποιήσεων ότι θα αντιδράσει άμεσα σε οποιαδήποτε «λανθασμένη κίνηση» από τις ΗΠΑ όσο αφορά την πυρηνική συμφωνία.

Η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι έχει κατασκευάσει μια βόμβα 10 τόνων παρόμοια με την βόμβα που χρησιμοποιήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ – την Μητέρα όλων των Βομβών ή αλλιώς GBU-43/B MOAB (Massive Ordnance Air Blast) – για πρώτη φορά τον Απρίλιο για να καταστρέψει ένα δίκτυο υπόγειων σηράγγων του ΙΚ στο Αφγανιστάν.

Ο ανώτατος στρατηγός της χώρας Amir Ali Hajizadeh περιέγραψε τη δική τους εκδοχή ως τον “Πατέρα όλων των βομβών” και δήλωσε ότι το όπλο είναι τώρα «στη διάθεσή μας, μπορεί να εκτοξευθεί από αεροσκάφη και είναι απείρως καταστροφική», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται αφου ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αϊταλλάλ Αλί Χαμενίι προειδοποίησε ότι η χώρα δεν θα εκφοβισθεί από την Ουάσινγκτον για την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης.

Το Ιράν θα αντιδράσει έντονα σε οποιαδήποτε “λανθασμένη ενέργεια” εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, διαμήνυσε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε το Ιράν ότι παραβιάζει το “πνεύμα” της συμφωνίας.

“Οποιαδήποτε λανθασμένη κίνηση από το ηγεμονικό καθεστώς (σ.σ. τις ΗΠΑ) σε σχέση (με τη συμφωνία αυτή) θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αντίδραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας” δήλωσε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση του Ιράν.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα παραμείνουν στη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων. Ο Ντόναλντ Τραμπ, που θα πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή του μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, κατηγόρησε το Ιράν ότι παραβιάζει το “πνεύμα” της συμφωνίας.

“Παρά τις δεσμεύσεις και τις συζητήσεις στις διαπραγματεύσεις, η στάση της Αμερικής απέναντι σε εκείνες τις διαπραγματεύσεις και το αποτέλεσμά τους είναι εντελώς άδικη και ισοδυναμεί με εκφοβισμό” συνέχισε ο Χαμενεΐ.
Τον περασμένο μήνα το Ιράν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει τη συμφωνία “μέσα σε λίγες ώρες” αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν και νέες κυρώσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: