Σημαντική είδηση αν δεν υπάρχει “σάλιο”! Πώς γίνεται η αποποίηση κληρονομιάς

Κοινοποίηση:
1

Φαινόμενο χιονοστιβάδας έχει πάρει η επιλογή της αποποίησης κληρονομιάς από φορολογουμένους που δεν αντέχουν τα βάρη της φορολογίας στα ακίνητα.

 

Σύμφωνα με στοιχεία από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, οι αποποιήσεις κληρονομιάς μέσα στο τρέχον έτος θα αγγίξουν τις 150.000. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέσα σε τρία χρόνια, από το 2013 έως το 2016, οι αποποιήσεις κληρονομιάς αυξήθηκαν κατά 86%. Ενδεικτικά, το 2013 έγιναν 29.199 αποποιήσεις κληρονομιάς, ενώ το 2016 ο αριθμός αυξήθηκε σε 54.422.

Ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομιά μέσα σε τέσσερις μήνες από τότε που του ανακοινώθηκε τι κληρονομεί. Σύμφωνα με δικαστικούς και συμβολαιογράφους, ένας στους τρεις κάνει αποποίηση κληρονομιάς γιατί δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συντηρήσει «φορολογικά» όσα περνούν στην κυριότητά του. Οι φορολογούμενοι, υπό το βάρος των φόρων, των χρεών και των υποχρεώσεων που συνοδεύουν τις περιουσίες, αποφασίζουν να μην αποδεχτούν την κληρονομιά, προχωρώντας σε αποποίησή της.

Πολλοί όχι μόνο φοβούνται να κληρονομήσουν αλλά και το απεύχονται, αφού οι φόροι κληρονομιάς και οι φόροι που επιβάλλονται κάθε χρόνο στα περιουσιακά στοιχεία, όπως ο ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τα χρέη που μπορεί να έχουν αφήσει οι αποβιώσαντες σε Δημόσιο και τράπεζες, καθιστούν την αποδοχή της περιουσίας απαγορευτική για τους κληρονόμους. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι φόροι και οι οφειλές που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι υπερβαίνουν ακόμη και την αξία της περιουσίας που κληρονομούν. Για τον λόγο αυτόν επιλέγουν να την αφήσουν στο κράτος, προκειμένου να μην κληρονομήσουν μαζί με την περιουσία τα χρέη των συγγενών τους, αλλά και να μη βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή φόρων που αδυνατούν να πληρώσουν για ακίνητα τα οποία δύσκολα θα μπορέσουν να πουλήσουν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Θα σας μεταφέρω, ένα περιστατικό, που συνέβη, σε Ταξιτζή και μου το διηγήθηκε.
    Ξαφνικά και απο το Πουθενά, λαμβάνει μια Ειδοποίηση, περί Χρεών Κληρονομίας, τα οποία λέει, είχε αφήσει, μακρυνός συγγενής, με τον οποίον και δεν είχαν καν, επαφές. Τρελλάθηκε!!! Βρίσκει τα Μακρυνά Ξαδέλφιά του και μαθαίνει, κάποιες λεπτομέρειες.
    Τελικά και για να μην ” πολυλογώ “, Αναγκάστηκε να κάνει – όπως σημείωσα και στο μπλοκ μου –
    ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΕΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ.

Comments are closed.