ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΈΛΙΞΗ! Εντολή Πούτιν τώρα!

Κοινοποίηση:
PUTIN-768x512

Τις στρατιωτικές κινήσεις Πούτιν και τη μεταφορά του στόλου του σε στρατηγικά σημεία για τον έλεγχο της Μεσογείου απέναντι στο ΝΑΤΟ, περιγράφει στο αποκαλυπτικό άρθρο που ακολουθεί ο αναλυτής Πίτερ Κόρζουν.

Σύμφωνα με τον αναλυτή:

Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι μια ρωσική ναυτική δύναμη, με πολεμικά σκάφη ,εξοπλισμένα με πυραύλους Κρούζ Kalibr μεγάλου βεληνεκούς, θα είναι μόνιμα ανεπτυγμένη στην Μεσόγειο Θάλασσα. Η δήλωση έγινε σε μια σύσκεψη με κορυφαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους και ηγέτες της αμυντικής βιομηχανίας στο Σότσι, στις 16 Μαΐου. Μια από τις αποστολές της ναυτικής αυτής δύναμης είναι να καταφέρει πλήγματα κατά τρομοκρατικών στόχων στην Συρία.
Για τις 2018 έχουν σχεδιαστεί 102 αποστολές σκαφών επιφανείας και υποβρυχίων.

Ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει εξελιχθεί σε μιαν πολύ διαφορετική δύναμη από ότι ήταν προ τριετίας. Από το 2015, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση της Συρίας, ενισχύθηκε από 15 νέα σκάφη, μεταξύ των οποίων δύο φρεγάτες και έξη συμβατικά υποβρύχια, εξοπλισμένα με πυραύλους Kalibr. Με αντιαεροπορικά συστήματα S-400 και S-300V4, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου Krasukha-4 και πυροβολαρχίες Bastion εναντίον πλωτών στόχων, εγκατεστημένες στα παράλια της Συρίας, ο ρωσικός στόλος της Ανατολικής Μεσογείου επιχειρεί σε σχετικά ασφαλές περιβάλλον. Πύραυλοι Kalibr έχουν ήδη εκτοξευθεί από φρεγάτες και υποβρύχια κατά τρομοκρατικών στόχων στην Συρία.

Τον περασμένη Ιούλιο, μια Μεσογειακή Μοίρα 15 σκαφών εγκαταστάθηκε στην βάση της Ταρτούς, που έχει εκμισθώσει η Συρία. Τα σκάφη παρέχουν μιαν δύναμη κάλυψης απέναντι στο νότια πλευρά του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την επιθετική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην περιοχή, περιλαμβανομένης της Μαύρης Θάλασσας. Η διατήρηση μιας στιβαρής παρουσίας στην Μεσόγειο είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των ρωσικών συνόρων στην Μαύρη Θάλασσα.

Όλη η Νότια Ευρώπη, περιλαμβανομένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ, όπως το Κοινό Στρατηγείο της Νεαπόλεως στην Ιταλία, τα μικτά Κέντρα Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Λάρισας στην Ελλάδα και του Πότζιο Ρενάτικο στην Ιταλία, το Αρχηγείο Συμμαχικών Χερσαίων Δυνάμεων και το Αρχηγείο Αεροπορικών Δυνάμεων στην Σμύρνη και η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, οι αεροπορικές βάσεις του Γκράφ Ιγνατίεβο και Μπέζμερ στην Βουλγαρία, που χρησιμοποιεί η αμερικανική αεροπορία όπως και πολλές άλλες νευραλγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις υποδομής του ΝΑΤΟ συμβαίνει να είναι εντός της ακτίνας βολής των πυραύλων Kalibr των σκαφών που περιπολούν στην Μεσόγειο. Θα ανατιναχτούν όλες με την πρώτη ομοβροντία, σε περίπτωση που αρχίσει πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Οι επιχειρήσεις του στόλου δεν περιορίζονται στην λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας και στην Μεσόγειο. Είναι στο στάδιο της μετάβασης από ναυτικός σχηματισμός πράσινων υδάτων, σε ναυτική δύναμη κυανού ύδατος και επίδειξης της ρωσικής σημαίας, δοθέντος ότι τα σκάφη διασχίζουν το Γιβραλτάρ και την διώρυγα του Σουέζ προς τους ωκεανούς.
Η εγκατάσταση μόνιμης ναυτικής παρουσίας στην περιοχή μπορεί να εξηγηθεί από σειρά ορθολογικών υπολογισμών.

Η Μεσόγειος είναι η μόνη έξοδος για τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας προς τον ανοικτό ωκεανό. Η μόνιμη παρουσία του αποτελεί ένα λογικό βήμα δεδομένης της αυξανόμενης επιρροής της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή και στην Βόρειο Αφρική.

Δεν είναι μόνον οι υπουργοί των Εξωτερικών που διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική. Κάθε επίσκεψη σε λιμάνι αντιπροσωπεύει μια διπλωματική αποστολή, παρέχει την ευκαιρία για επίσημες συναντήσεις και δημόσια διπλωματία, με εκδηλώσεις που μεταδίδονται από τα μέσα ενημέρωσης. Παράδειγμα η περίφημη γερμανική Εβδομάδα του Κιέλου, το μεγαλύτερο ετήσιο ναυτικό φεστιβάλ και διεθνές φόρουμ, που συγκεντρώνει περί τα τρία εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Πολεμικά από διάφορες χώρες είναι ένα σημαντικό στοιχείο της εκδήλωσης. Πολεμικά συμμετέχουν επίσης στο ναυτικό φεστιβάλ της Ιρλανδίας, στον λιμένα Ντρογκέντα. Η ρωσική φρεγάτα The Shtandart, πιστό αντίγραφο του πολεμικού που ναυπήγησε ο Μέγας Πέτρος το 1703, θα επισκεφτεί αυτό το λιμάνι στις 10 Ιουνίου.
Οι ναυτικές επισκέψεις αντικατοπτρίζουν τις τάσεις τις εξωτερικής πολιτικής.

Το 2017 ρωσικά πολεμικά επισκέφτηκαν 46 λιμάνια, και αγκυροβόλησαν σε 28 , σε επισκέψεις 27 χωρών σε όλο τον κόσμο. Ο κατάλογος περιλαμβάνει Δυτικά και Δυτικόφιλα κράτη όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα. Το ρωσικό ναυτικό πραγματοποίησε επίσης έξη διεθνή ναυτικά γυμνάσια, επιδεικνύοντας την διεθνή παρουσία του και την ικανότητα προβολής ισχύος..

Το αυξανόμενο εμπόριο δημιουργεί και την υποχρέωση προστασίας των θαλασσίων οδών. Η Ρωσία έχει μακροχρόνιους οικονομικούς δεσμούς με πολλά Μεσογειακά κράτη, όπως η Ελλάδα, η Λιβύη, η Κύπρος και η Αλγερία. Οι σχέσεις περιλαμβάνουν και αμυντική συνεργασία. Οι ασκήσεις του αμερικανικού στόλου σε υποστήριξη άμυνας κατά βαλλιστικών πυραύλων αντιμετωπίζονται ω προκλητικές κινήσεις υποβάθμισης της ρωσικής πυρηνικής ικανότητας. Με την συνεχή ναυτική παρουσία στην περιοχή, τα πολεμικά Aegis όπως και τα αεροπλανοφόρα γίνονται τώρα καθιστές πάπιες κυνηγού για τους πυραύλους τελευταίας υψηλής ρωσικής τεχνολογίας εναντίον πλωτών στόχων.

Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, η Μεσόγειος Θάλασσα έπαψε να είναι μια «Λίμνη του ΝΑΤΟ», υπό την κυριαρχία του αμερικανικού 6ου Στόλου. Τα αμερικανικά πολεμικά δεν είναι πια οι αυθέντες αυτών των υδάτων. Ως μεγάλη δύναμη, η Ρωσία έχει τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή και διαθέτει μιαν ισχυρή ναυτική δύναμη, μόνιμα ανεπτυγμένη, για την υπεράσπισή τους.

ΠΗΓΗ: Peter Korzun, via The Strategic Culture Foundationmilitaire.- Militaire.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Και εγώ που νόμιζα πως έδωσε …εντολή(!) ο Πούτιν στον φίλο του τον Ερντο να απελευθερώσει τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς μας από τις φυλακές της Τουρκιάς!!!!!

Comments are closed.