Πώς στήθηκε η κομπίνα με τα φάρμακα- Το βρώμικο κύκλωμα κέρδισε 25.000.000 ευρώ στερώντας ελπίδες ζωής από καρκινοπαθείς

Κοινοποίηση:
1

Επί πέντε χρόνια έπαιζαν με τις ζωές ασθενών – ανθρώπων που πάλευαν με βαριές ασθένειες και έδιναν μάχη καθημερινά για να κρατηθούν στη ζωή. Ηταν μέλη ενός βρώμικου κυκλώματος που αφαιρούσαν από αποθήκες πανάκριβα σκευάσματα (κυρίως αντικαρκινικά), «χωρίς καμία ευαισθησία για τους ασθενείς που τα είχαν ανάγκη, αλλά με στόχο μόνο το κέρδος» όπως λένε οι αστυνομικοί που προχώρησαν στην εξάρθρωσή του.
Οι πρώτες πληροφορίες για την παράνομη δράση του κυκλώματος έφθασαν πριν από περίπου έξι μήνες στα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας. Ηταν τότε που άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης. Κατά την εξέλιξη της έρευνας βρέθηκαν μπροστά σε παράνομες συνταγογραφήσεις από γιατρούς, σε δράση νοσηλευτριών δημόσιου νοσοκομείου που χωρίς τύψεις έβαζαν… χέρι στα πολύτιμα φάρμακα, αλλά και σε δήθεν ασθενείς που έναντι αδρής αμοιβής έπαιρναν για τον εαυτό τους τα φάρμακα, τα οποία στη συνέχεια ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, ένας 70χρονος Αιγύπτιος, τα μετέφερε στη φαρμακαποθήκη του στη Γερμανία για να τα πουλήσει σε πολλαπλάσια τιμή.

Συνολικά στην υπόθεση εμπλέκονται 21 άτομα, ηλικίας από 22 έως και 70 ετών. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και τρία αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, ο 70χρονος και άλλα δύο άτομα ηλικίας 57 και 64 ετών. Οπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, δεν παραδέχονται όλοι την εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Η στρατολόγηση γιατρών

Στη χώρα μας το κύκλωμα χρειαζόταν «προσωπικό» και γι’ αυτό τα αρχηγικά μέλη είχαν προχωρήσει στη «στρατολόγηση» ιατρών και προσωπικού νοσηλευτικών ιδρυμάτων συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα υψηλού κόστους και να έχουν την πρόσβαση σε φάρμακα που χορηγούνται σε σοβαρές παθήσεις. Επίσης, στην οργάνωση μετείχαν υπάλληλοι εταιρείας ταχυμεταφορών, οι οποίοι αναλάμβαναν την αποστολή και διακίνηση των φαρμάκων στο εξωτερικό. Παράλληλα, πραγματοποιούσαν εικονικές συναλλαγές προμήθειας φαρμάκων με συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, την οποία επίσης διαχειρίζονταν μέλη του κυκλώματος.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. η εγκληματική οργάνωση διαρθρωνόταν σε τέσσερις πυρήνες, ο καθένας με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη δράση. Οπως επισημαίνουν στελέχη της Αστυνομίας, ο 70χρονος, ο οποίος ήταν μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, είχε δημιουργήσει μια φαρμακευτική εταιρεία στην Αίγυπτο και μέσω αυτής εισήγε με εικονικά τιμολόγια φάρμακα στην Ελλάδα με «προορισμό» φαρμακείο που «διαχειριζόταν» μια γυναίκα. Ωστόσο ποτέ δεν έφθαναν εκεί, αλλά φυλάσσονταν μέχρι να «ταξιδέψουν» στη Γερμανία είτε με νόμιμο τρόπο (με τιμολόγια άλλων εταιρειών) είτε κρυμμένα μέσα στις αποσκευές του ηλικιωμένου όταν ταξίδευε αεροπορικώς. Μάλιστα 24 ώρες πριν από τη μεταφορά σκευασμάτων φρόντιζαν να τα διατηρούν σε ψυχρούς χώρους σε ένα ανθοπωλείο στο Παγκράτι και σε ένα ιχθυοπωλείο στην Καλλιθέα ή ακόμη και στα ψυγεία των σπιτιών τους.

Εδιναν μειωμένη δόση

Οι δυο νοσηλεύτριες που απασχολούνταν σε ογκολογικό και κυτταρολογικό τμήμα ήταν υπεύθυνες για τη χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων σε ανθρώπους που τα είχαν πραγματικά ανάγκη. Ωστόσο, φρόντιζαν μέρος της ποσότητας του σκευάσματος να το κρατούν στην άκρη προς όφελος της σπείρας. Αλλωστε, μια από τις νοσηλεύτριες ήταν υπεύθυνη για την καταγραφή των φαρμάκων.

Από τη στιγμή που τα φάρμακα κατέληγαν στη Γερμανία, τα διακινούσαν σε φαρμακαποθήκες της χώρας αλλά και σε αντίστοιχες της Ελβετίας και της Ιταλίας, με υπερδιπλάσια τιμή συγκριτικά με το κόστος αγοράς τους. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι από το 2013 έως το 2016 εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια αγοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων από εταιρεία με έδρα το εξωτερικό προς το φαρμακείο που διαχειριζόταν στην Ελλάδα γυναίκα του κυκλώματος συνολικής αξίας 24.913.375 ευρώ. Σύμφωνα με την αξία των επίμαχων τιμολογίων πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων στο εξωτερικό που εκδόθηκαν από το ίδιο φαρμακείο, τα έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα υπολογίζονται στα 25.073.196 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε συνολική ποσότητα 14.401 σκευασμάτων.

Την έντονη δυσαρέσκειά τους και την περιφρόνησή τους σε όσους εμπλέκονται στην υπόθεση της παράνομης εξαγωγής ακριβών αντικαρκινικών φαρμάκων εκφράζουν ιατροί και ασθενείς. «Θεωρώ μεγάλη πρόκληση να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τη στιγμή που οι ασθενείς δεν βρίσκουν τα απαραίτητα για τη ζωή τους φάρμακα, είναι απαράδεκτο κάποιοι να τα διοχετεύουν στο εξωτερικό. Δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο… Μόνο λυπάμαι» δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθήνας (ΚΕΦΙ) κυρία Ζωή Γραμματόγλου.

Τον θυμό του με ό,τι έχει δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν κρύβει και ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος. «Οταν δίνεται πραγματική μάχη για να κρατηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία σε κατάσταση ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού, όταν τα νοσοκομεία παρουσιάζουν πολύ μεγάλες ελλείψεις και οι ασθενείς υφίστανται περισσότερο από ποτέ, εκτός από την ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, και οικονομική, είναι απαράδεκτο ορισμένοι να χρησιμοποιούν τέτοιες ανήθικες μεθόδους για να έχουν οικονομικά οφέλη. Εφόσον οι κατηγορίες επαληθευτούν, τα άτομα αυτά είναι άξια περιφρόνησης από τον ελληνικό λαό και τους αρμόζει αυστηρή καταδίκη» τονίζει.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Μάθανε πως πηδιόμαστε και πλάκωσαν και οι αιγύπτιοι.Τραγικό μα τις χίλιες μούμιες!

Comments are closed.