Πως να καθαρίσετε τη μούχλα από τους τοίχους;

Κοινοποίηση:
MOUXLA-500x330

Η υγρασία η μούχλα & η συμπύκνωση είναι καταστάσεις εφιαλτικές που δημιουργούν προβλήματα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές αν δεν γνωρίζουν πως να τις αντιμετωπίσουν. Η υγρασία αποτελεί έναν από τους κύριους εχθρούς των κτιρίων όπου κι αν εμφανιστεί και τις περισσότερες φορές διαπιστώνουμε την ύπαρξη της με τη μορφή μούχλας.

Η υγρασία είναι το φυσικό μέγεθος το οποίο δείχνει την ποσότητα υδρατμών που υπάρχει στην ατμόσφαιρα ή στον συγκεκριμένο χώρο. Το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση της είναι να αναγνωρίσουμε τι την προκαλεί. Υπάρχουν διάφορες μορφές υγρασίας με επιπτώσεις στα κτίρια όπως η ανιούσα υγρασία, οι συμπυκνωμένοι υδρατμοί ή εισχωρούσα υγρασία κ.α., οι οποίες αντιμετωπίζονται με διαφορετικούς τρόπους η καθεμία. Με τον όρο ανιούσα υγρασία, που είναι και η πιο διαδεδομένη, ονομάζουμε την υγρασία που προέρχεται από το έδαφος κι ανέρχεται σταδιακά στους τοίχους ενός κτιρίου. Οι τοίχοι που συνορεύουν με το έδαφος απορροφούν υγρασία και τη μεταφέρουν τριχοειδώς προς τα επάνω, προκαλώντας αποσαθρώσεις επιχρισμάτων, αποκολλήσεις κτλ. Επίσης, η ανιούσα υγρασία μπορεί να φθάσει από το έδαφος μέχρι και 1,5 μέτρο ύψος. Το φαινόμενο αυτό προκύπτει επειδή τα περισσότερα δομικά υλικά περιέχουν μικροσκοπικούς πόρους, που «απορροφούν» το νερό από το έδαφος και αναγκάζουν την υγρασία να ανέλθει. Οι πιο συνηθισμένες πηγές υγρασίας σε ένα σπίτι είναι η είσοδος νερού και υδρατμών από το υπόγειο ή τους τοίχους με διάχυση ή αέρια ρεύματα, η μαζική είσοδος νερού από ρωγμές ή ατέλειες, οι διαρροές σωληνώσεων, η υγρασία υλικών (νέα κτίρια) και οι υδρατμοί από μαγείρεμα, προσωπική υγιεινή, στεγνωτήρες, υγραντήρες κλπ.

Η ανάπτυξη της μούχλας οφείλεται κυρίως στις διαφορές θερμοκρασίας. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο που εκδηλώνεται κυρίως στο εσωτερικό μέρος των αμόνωτων δομικών στοιχείων π.χ. δοκάρια, κολώνες, τοιχία. Τα σπόρια της μούχλας περιφέρονται με τον αέρα, κολλούν σε υγρές εσωτερικές επιφάνειες κι αναπτύσσουν αποικίες οι οποίες τρέφονται με οργανική ύλη που αποσπούν από χρώματα, ξύλο, μοκέτες, ταπετσαρίες και τοίχους. Την καταλαβαίνουμε από το πράσινο ή μαύρο χρώμα με το οποίο παρουσιάζεται. Για να αντιμετωπίσετε άμεσα κι απλά τη μούχλα, πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, καλό είναι να βουτήξετε ένα σφουγγαράκι μέσα στην χλωρίνη και να το τρίψετε καλά στο σημείο που έχει παρουσιαστεί η μούχλα. Το αποτέλεσμα θα είναι να εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό καθώς η μούχλα δεν είναι τίποτα άλλο από ζωντανούς οργανισμούς που απλά επιχειρούμε να απομακρύνουμε. Αν το σπίτι σας είναι παραθαλάσσιο κι έχετε έντονο πρόβλημα με την υγρασία, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε απορροφητές υγρασίας. Οι απορροφητές υγρασίας είναι μικρές συσκευές που μπορούν να απορροφήσουν την υγρασία από τον χώρο σας και να την αποθηκεύσουν μέσα στο δοχείο τους. Εάν περιορίσετε την υγρασία, θα ελέγξετε και τη μούχλα.
Για να καταπολεμήσουμε την υγρασία πρέπει να ελέγχουμε κατά το μέγιστο δυνατό την παραγωγή υδρατμών. Σε υγρούς χώρους όπως το μπάνιο και η κουζίνα καλό θα είναι να υπάρχει απευθείας εξαερισμός προς τα έξω. Για παράδειγμα, ένα μισάνοιχτο παράθυρο αρκεί. Τυχόν διαρροές από σωλήνα νερού πρέπει να επισκευάζονται άμεσα. Υπάρχουν επίσης, αντιμουχλικά πλαστικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιφάνειες οποιουδήποτε υλικού μετά από κατάλληλη προετοιμασία. Είναι ιδανικά για χώρους με αυξημένη παρουσίαση υδρατμών. Οι υαλοπίνακες πρέπει να είναι μονωτικοί και να μην αφήνουν θερμογέφυρες στο περίβλημα του κτιρίου.
Με τις μεθοδολογίες αυτές αποφεύγετε οριστικά τη μούχλα, αλλά δε λύνετε το πρόβλημα της συμπύκνωσης.
Συμπύκνωση τόσο στη Φυσική όσο και στη Χημεία ονομάζεται η μετατροπή αερίου σε υγρό ή στερεό. Οι διαφορές εσωτερικών – εξωτερικών θερμοκρασιών είναι ίσως ο κυριότερος παράγοντας επηρεασμού φαινομένων συμπύκνωσης. Πολύ χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε δραματική αύξηση των συμπυκνώσεων. Καθώς παγώνουν το κέλυφος του κτιρίου κι υποβιβάζουν το σημείο δρόσου των εσωτερικών επιφανειών, διευκολύνοντας έτσι το φαινόμενο της συμπύκνωσης. Η συμπήκνωση προέρχεται αποκλειστικά απο την ψύξη του αέρα . Ο ζεστός αέρας ψύχεται μόλις έρθει σε επαφή με τους κρύους τοίχους, δάπεδα , οροφές και υγροποιείται. Σ’ αυτό η μόνη λύση είναι η θερμομόνωση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: