Πρωτοφανές σκηνικό στα Δικαστήρια Χαλκίδας: Δικαστής διέταξε 24ωρη κράτηση κατηγορούμενου δημοσιογράφου του EviaZoom.gr επειδή δήθεν προκάλεσε …θόρυβο!

Κοινοποίηση:
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Πρωτοφανείς στα χρονικά καταστάσεις που δεν τιμούν και προσβάλλουν την Ελληνική Δικαιοσύνη, σημειώθηκαν σε δίκη – παρωδία που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας…

 

Για την υπόθεση που τελέστηκε το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2013, είχε υποβάλλει πρώτος μήνυση ο δημοσιογράφος Μιχάλης Τσοκάνης κατά αστυνομικού για απειλές και εξύβριση που έγιναν στο κέντρο της Χαλκίδας και αφορούσαν το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του EviaZoom.gr με ημερομηνία 09-10-2013 και τίτλο: ΕΥΒΟΙΑ: ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ ΞΥΛΟΚΟΠΗΣΑΝ ΑΓΡΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ! ΜΠΟΥΚΑΡΑΝ ΜΕ ΤΣΙΜΕΝΤΟΛΙΘΟΥΣ ΚΑΙ ΞΥΛΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΑ! (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) που προκάλεσε και την ΕΔΕ από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ωστόσο αυτή η μήνυση δεν διερευνήθηκε ποτέ, ούτε πήγε ποτέ στο ακροατήριο καθώς αρχειοθετήθηκε με απόφαση της Εισαγγελέα. Εν συνεχεία και οι δύο αστυνομικοί (!) κατέθεσαν σε βάρος του μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδή καταμήνυση και ψευδομαρτυρία, άσχετα αν ο ένας δεν κατηγορήθηκε από τον δημοσιογράφο. Και στις μηνύσεις των αστυνομικών δεν υπήρχε παράβολο, αλλά προχώρησαν κανονικά. Παράλληλα, στη μήνυση του, ο δημοσιογράφος είχε ζητήσει να προσκομίστεί στην δικογραφία βίντεο από κάμερα ασφαλείας επιχείρησης που κατέγραψε το περιστατικό, ωστόσο ούτε αυτό έγινε από την αρμόδια Εισαγγελέα.

Εξαιτίας λοιπόν αυτής της αρχειοθετημένης μήνυσης που δεν διερευνήθηκε ποτέ, ο 32χρονος δημοσιογράφος όχι μόνο βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αλλά καταδικάστηκε με την εντυπωσιακή ποινή των 21 μηνών, για συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδή καταμήνυση και ψευδομαρτυρία, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Από την παράλογη καταδίκη στην πρωτοφανή 24ωρη κράτηση – Η εκδίκηση των δικαστών για τα δημοσιεύματα του EviaZoom.gr και τις αναφορές – καταγγελίες που έχει καταθέσει ήδη ο Μιχάλης Τσοκάνης στην Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και στον Άρειο Πάγο

Η ποινή ήταν εφέσιμη αλλά ο δημοσιογράφος δεν αφέθηκε ελεύθερος όπως ορίζει ο νόμος. Αποφασίζοντας και διατάσσοντας, ο δικαστής της Έδρας προέβη σε μία πρωτοφανή για τα χρονικά απόφαση που αποδεικνύει και το μέγεθος της στημένης διαδικασίας και της μεθόδευσης σε βάρος του δημοσιογράφου και φυσικά του EviaZoom.gr που είναι ο στόχος.

Συγκεκριμένα, διέταξε να κρατηθεί ο δημοσιογράφος για 24 ώρες στην Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας, επικαλούμενος όπως είπε, το άρθρο 336 παρ 1 ΚΠΔ που μιλάει για θόρυβο και ανυπακοή, τα οποία δεν διέπραξε ο Μιχάλης Τσοκάνης, ο οποίος κινήθηκε στα όρια που έχει ένας κατηγορούμενος, ενώ στο τέλος ετοιμαζόταν να κάνει έφεση και να αποχωρήσει.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές μέτρο το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη και σε επεισοδιακές δίκες, ενώ στα δικαστήρια της Χαλκίδας δεν πρέπει να έχει εφαρμοστεί ποτέ στο παρελθόν.

Όμως ας δούμε αναλυτικά τι αναφέρει το άρθρο 336 παρ 1 που θυμήθηκε ο συγκεκριμένος δικαστής ώστε να κρατηθεί πάση θυσία ο Μιχάλης Τσοκάνης:

1. Αν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο ακροατήριο δημιουργηθεί θόρυβος ή εκδηλωθεί ανυπακοή σε μέτρα που αποφασίστηκαν ή σε διαταγές που δόθηκαν, εκείνος που διευθύνει τη συζήτηση έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιβάλει είτε χρηματική ποινή “πενήντα εννέα λεπτών (0,59) έως πέντε ευρώ και ενενήντα λεπτά (5,90)” είτε αποβολή από το ακροατήριο, είτε κράτηση έως 24 ωρών.

Διαβάζοντας αναλυτικά το άρθρο στο οποίο ο νομοθέτης δεν αναφέρει ούτε τη λέξη κατηγορούμενος, γεννιούνται εύλογα οι εξής απορίες:

– Aκόμη και αν ένας κατηγορούμενος είχε μία τέτοια συμπεριφορά κατά την διάρκεια της δίκης και ο δικαστής ήθελε να τον επαναφέρει στην τάξη, γιατί δεν του επιβλήθηκε κάποια από τα δύο πρώτα μέτρα (;) ούτως ώστε αν συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά, να τιμωρηθεί στη συνέχεια με την επιβολή της 24ωρης κράτησης;

Aκόμη και αν ένας κατηγορούμενος είχε μία τέτοια συμπεριφορά κατά την διάρκεια της δίκης:

– Για ποιο λόγο ο συγκεκριμένος δικαστής περίμενε να ολοκληρωθεί η δίκη για να διατάξει 24ωρη κράτηση; Γιατί δεν τον απέβαλε κατά την διάρκεια της;

– Πόσο αντικειμενικός και πόσο δίκαιος μπορεί να είναι ένας δικαστής απέναντι σε έναν κατηγορούμενο κατά την διάρκεια μιας δίκης, όταν ενώ έχει τρεις επιλογές να τον τιμωρήσει για ένα ευτελές αδίκημα που δεν διέπραξε κιόλας, επιλέγει τελικά το έσχατο μέτρο της 24ωρης κράτησης;

Για τα όσα διαδραματίστηκαν στη δίκη – παρωδία της Δευτέρας ο δημοσιογράφος θα καταθέσει μήνυση και αναφορά.
Ο Μιχάλης Τσοκάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Τα γεγονότα που σημειώθηκαν στο δικαστήριο της Δευτέρας και θύμησαν άλλες εποχές, όχι μόνο δεν μου προκάλεσαν καμία έκπληξη, αλλά επιβεβαίωσαν πλήρως το περιεχόμενο των αναφορών-καταγγελιών που έχω ήδη καταθέσει και αποτελούν αντικείμενο έρευνας από τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και τον Άρειο Πάγο.

Μια σειρά από ενέργειες συγκεκριμένων Εισαγγελέων και Δικαστών της Χαλκίδας, αποδεικνύουν ότι ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, ώστε να καταδικαστώ με κατασκευασμένα αδικήματα, τα οποία στρέφονται ουσιαστικά κατά του EviaZoom.gr και της δραστηριότητας μου ως δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης στο συγκεκριμένο site, το οποίο έχει ενοχλήσει στο μέγιστο βαθμό την εκτελεστική και δικαστική εξουσία, πολιτικά πρόσωπα, αστυνομικούς, και επιχειρηματίες.

Με σκοπό λοιπόν την εξόντωση και την φίμωση -τόσο την δική μου, αλλά προπάντων του EviaZoom.gr-, την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017, δικάστηκα σε 21 μήνες φυλακή για δήθεν συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδή καταμήνυση και ψευδορκία, αδικήματα που προήλθαν σύμφωνα με την ετυμηγορία των δικαστών, από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλα κατά αστυνομικού για εξύβριση και απειλή που έλαβε χώρα στις 13 Οκτωβρίου 2013, με αφορμή το -προ λίγων ημερών- δημοσίευμα του EviaZoom.gr, (και όχι μόνο) που αποκάλυψε στις 9 Οκτωβρίου 2013, τις καταγγελίες Πακιστανών κατά αστυνομικών και μελών της Χρυσής Αυγής για επιθέσεις στις επιχειρήσεις τους στο Βασιλικό Χαλκίδας. Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα δημοσιεύθηκαν και άλλες καταγγελίες.

Η μήνυση όμως αυτή αρχειοθετήθηκε και δεν εκδικάστηκε ποτέ, λόγω μη καταβολής του εν λόγω παραβόλου, με απόφαση της τότε Εισαγγελέας Χαλκίδας. Αντιθέτως, οι μηνύσεις των αστυνομικών για συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδή καταμήνυση και ψευδομαρτυρία -για τις οποίες δεν δόθηκε το εν λόγω παράβολο, πήραν κανονικά τον δρόμο της τυφλής «δικαιοσύνης».

Επισημαίνω ότι το παράβολο δεν δόθηκε από εμένα, διότι είχα την πληροφόρηση ότι δεν απαιτείται κατά δημοσίων υπαλλήλων.

Το θράσος των αστυνομικών, που έγιναν από θύτες-θύματα, ήταν τέτοιο που κατέθεσαν μήνυση και οι δύο, ενώ τον έναν δεν τον κατηγόρησα, αναφέροντας μόνο ότι άκουγε και δεν έκανε τίποτα.

Μάλιστα, προς απόδειξη των λεγομένων μου, είχα ζητήσει μέσω της μήνυσης, να παρθεί βίντεο από κρυφές κάμερες ασφαλείας παρακειμένης επιχείρησης στο κέντρο της Χαλκίδας, που κατέγραφαν εκείνη την ώρα το περιστατικό, αλλά ποτέ δεν ζητήθηκε από την Εισαγγελέα, κάτι που επισήμανα στο ακροατήριο, αλλά απάντηση δεν πήρα. Τελικά αποδείχτηκε ότι ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης επιχείρησης είχε αδερφή αστυνομικό η οποία υπηρετεί και εκείνη στο ΑΤ Χαλκίδας και μάλιστα στα δικαστήρια, ενώ με έγγραφα και φωτογραφίες που παρέδωσα στην έδρα του δικαστηρίου, αποδεικνύεται με αποδείξεις ότι έχει και προσωπικές σχέσεις με τους δύο αστυνομικούς.

Όλα αυτά όμως δεν έπαιξαν κανένα ρόλο, καθώς η δίκη ήταν προσχεδιασμένη και η καταδίκη προαποφασισμένη.

Το εκδικητικό μένος των δικαστών στο πρόσωπο μου και ιδιαίτερα του δικαστή , ξεπέρασαν κάθε όριο, καθώς όχι μόνο δεν σεβάστηκαν το δικαίωμα του κατηγορουμένου για μία δίκαιη δίκη, (πόσο μάλλον όταν δεν έχεις και συνήγορο) και με δίκασαν χωρίς κανένα στοιχείο με τις πιο αυστηρές ποινές που υπάρχουν, συνολικά 21 μήνες φυλακή, αλλά ο συγκεκριμένος δικαστής διέταξε και την πρωτοφανή 24ωρη κράτηση μου στο αστυνομικό τμήμα Χαλκίδας με την πρόφαση ότι δήθεν προκάλεσα θόρυβο και έδειξα ανυπακοή (!), κάτι που μπορεί να προβλέπεται από το άρθρο 336 παρ. 1 ΚΠΔ, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη και σε επεισοδιακές δίκες που έχουν λάβει χώρα σε δικαστικές αίθουσες όλης της χώρας, ενώ στη Χαλκίδα ενδέχεται να μην έχει εφαρμοστεί και ποτέ, καθώς όπως μου ανέφερε Αξιωματικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας είναι η πρώτη φορά που βλέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο στην 10χρονη και πλέον αστυνομική του καριέρα.

Άμεσα καταθέτω μήνυση και αναφορά…

Πηγή: eviazoom.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: